Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка про курсові.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
308.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Слов’янський державний педагогічний університет

Методичні вказівки

до виконання курсових робіт

з методики навчання української мови

в початкових класах

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри теорії і

практики початкової освіти

/протокол № від 2010 р./

ЗАТВЕРДЖЕНО

НМР СДПУ

/протокол № від 2010р./

Слов’янськ, 2010

УДК

ББК

Методичні вказівки до виконання курсових робіт з методики навчання української мови в початкових класах / Уклад. С.В.Помирча, І.А.Хижняк. – Слов’янськ: СДПУ, 2010. – с.

У методичному посібнику подано загальну характеристику курсової роботи як різновиду науково-дослідної діяльності студентів, висвітлено етапи її підготовки, вимоги до курсової роботи з методики навчання української мови в початкових класах, наведено орієнтовну тематику цих робіт. Видання покликане допомогти студентам факультету ПВПК під час виконання курсових досліджень із методики навчання української мови.

Укладачі:

Помирча С.В. – кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри теорії і практики початкових освіти.

Хижняк І.А. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і практики початкових освіти.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри теорії та практики початкової освіти, доктор педагогічних наук, професор В.І.Бадер.

Рецензенти:

© Слов’янський державний педагогічний університет, 2010

© Методичні вказівки до виконання курсових робіт, 2010

ЗМІСТ

ВСТУП 4

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 6

ЕТАПИ ТА МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 8

ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ КУРСОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ З МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ 15

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ 19

ДОДАТКИ 22

ВСТУП

У педвиші практикують різні форми організації студентської науково-дослідної роботи (НДРС), що запроваджуються системно й цілеспрямовано, ускладнюючись із кожним роком навчання. Так, наукова робота в системі студентського наукового товариства, відвідування наукових гуртків, підготовка доповідей, написання рефератів тощо є підготовчим етапом до самостійних наукових пошуків студентів. Виконання курсових робіт із різних дисциплін психологічного, педагогічного та методичного циклів є наступною сходинкою організації НДРС, призначеною для підготовки студентів до більш серйозних видів наукової роботи – дипломних та магістерських досліджень.

Відтак курсові роботи посідають важливе місце в системі організації науково-дослідної роботи студентів, залучають їх до педагогічної практики та наукової роботи.

Курсова робота з методики навчання української мови – це реферативно-дослідницька праця, яка дозволяє студентові збільшити обсяг та підвищити рівень знань із методики навчання української мови в початкових класах, виробити практичні навички наукової діяльності (пошук джерел і робота з ними, реферування наукової літератури, порівняння кількох поглядів на одну проблему, якісна компіляція, проведення констатувального експерименту тощо), продемонструвати вміння самостійно мислити, робити узагальнення та висновки.

Виконання письмових робіт такого виду сприяє поглибленому вивченню предмета та є однією з важливих форм перевірки знань студентів. Упродовж виконання курсових досліджень із методики навчання української мови в початкових класах майбутні вчителі мають осягати теоретичні підвалини наукового дослідження та методику проведення дослідно-експериментальної роботи на її констатувальному етапі; формувати й удосконалювати лінгводидактичні вміння й навички щодо спостереження навчально-мовленнєвого процесу молодших школярів, виявлення й систематизації мовно-педагогічних чинників, аналізу мовних та мовленнєвих явищ у динаміці, прогнозування рівня мовленнєвого розвитку школярів, наслідків власної роботи тощо; посідати дослідницькі позиції у ході пошуку ефективних форм та методів проведення занять із галузі «Мови та літератури», надаючи перевагу сучасним інноваційним підходам до процесу навчання української мови, читання та розвитку мовлення в початкових класах.

Для підвищення якості студентських наукових робіт та обміну дослідницькими здобутками в СДПУ щорічно проводиться І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт (згідно із Державною цільовою програмою роботи з обдарованою молоддю № 1016, затвердженою Постановою Кабінету міністрів від 08.08.2007 р.) та щорічні весняні загальноуніверситетські студентські конференції, на яких майбутні вчителі початкових класів мають змогу апробувати найкращі курсові роботи. За допомогою цих заходів та захисту результатів власних наукових пошуків по написанні курсової роботи студенти опановують ще й такі важливі навички, як-то: презентувати свої здобутки, публічно захищати висловлені тези, долати страх перед аудиторією та ін.

Отже, виконання студентами факультету ПВПК курсових робіт із методики навчання української мови в початкових класах – одна із важливих форм підготовки висококваліфікованих спеціалістів, яка забезпечує формування в майбутніх учителів творчого підходу до організації навчально-виховного процесу в початковій школі.

Пропоновані «Методичні вказівки до виконання курсових робіт із методики навчання української мови в початкових класах» покликані допомогти студентам усіх спеціалізацій факультету ПВПК під час виконання курсових досліджень, підвищити та удосконалити якість їхніх наукових робіт.

Загальні положення

Курсова робота – важлива форма поглибленого самостійного вивчення й викладу студентами навчального матеріалу. Вона становить окремий заліковий кредит навчальної дисципліни, оцінюється як самостійний вид навчальної діяльності студента й виконується після закінчення вивчення певного навчального предмета чи групи дисциплін.

Мета виконання курсової роботи – підвищення рівня фахової компетенції студентів усіх освітніх рівнів.

Виконання курсових робіт спрямоване на вирішення таких завдань:

  1. Ґрунтовне засвоєння майбутніми учителями необхідного теоретичного матеріалу та опанування навичок експериментальної роботи згідно із завданням керівника.

  2. Вироблення в студентів умінь і навичок:

- самостійного наукового пошуку, самостійної роботи з навчальною й науковою літературою, інформаційно-комунікаційними засобами, навчальним обладнанням, навчальним середовищем;

- використання одержаних знань у конкретній ситуації із застосуванням сучасних інформаційних засобів та технологій;

- теоретичного обґрунтування одержаних результатів;

- правильного оформлення одержаних результатів та формулювання висновків;

- грамотного написання тексту курсової роботи відповідно до правил оформлення наукової документації;

- логічної побудови доповіді;

- захисту сформульованих положень та висновків та ін.

3. Виявлення наукових здібностей студентів задля наступного залучення їх до подальшої дослідницької роботи.

Курсова робота виконується з профілюючих дисциплін і має навчально-дослідницький характер.

Тематика курсових робіт формується на початку навчального року, затверджується на засіданні кафедри й поновлюється щорічно. Вона повинна відповідати завданням методики навчання української мови як профільної дисципліни, ґрунтуватися на практичних потребах цієї галузі науки та шкільної практики, бути актуальною й тісно пов’язаною з вирішенням практичних фахових завдань.

Студенту надається право вибору теми курсової роботи із цього переліку або майбутній фахівець самостійно пропонує тему, обґрунтувавши необхідність її розробки. По тому, як розгляд пропозицій студентів і затвердження тем відбулися, студенти можуть вибирати теми лише зі списку, запропонованого кафедрою.

Терміни виконання різних етапів курсової роботи визначаються графіком.

Керівниками курсових робіт призначаються найбільш кваліфіковані та досвідчені викладачі кафедри, здебільшого із числа кандидатів і докторів наук. У випадку виконання студентської науково-дослідної роботи з дотичних наукових напрямків допускається призначення, окрім наукового керівника, одного або двох наукових консультантів

Керівник курсової роботи :

  • разом зі студентом розробляє план курсової роботи;

  • допомагає добирати необхідну наукову літературу, довідкові матеріали, указує потрібні норми законодавства тощо;

  • проводить систематичні консультації щодо організації експериментальних досліджень, оформлення результатів курсової роботи;

  • перевіряє якість виконання курсового дослідження, рецензує його, виставляє попередню оцінку;

  • присутній на захисті курсової роботи і бере участь у обговоренні кінцевої оцінки.

У ході оцінювання курсової роботи враховуються:

1. Науково-теоретичний рівень змісту, теоретична обґрунтованість теми, чіткість розробки наукового апарату.

2. Рівень розвитку навичок вирішення наукової проблеми: уміння самостійно працювати з літературними джерелами, виділяти й аналізувати провідні концепції, розробляти й проводити констатувальний експеримент, грамотно оформляти бібліографію.

3. Різноманітність методів дослідження, самостійний і творчий підхід до аналізу явищ та процесів.

4. Планомірний і систематичний характер роботи студента над темою.

5. Правильність оформлення курсової роботи та своєчасність її здачі.

Якість виконання курсової роботи та результати її захисту оцінюються за шкалою ECTS, для студентів стаціонару, що навчаються за кредитно-модульною системою (табл.1.1.).

Для решти студентів курсова робота оцінюється за чотирибальною шкалою: „відмінно”, „добре”, „задовільно”, „незадовільно”.

Якщо при захисті курсової роботи студент отримав оцінку „незадовільно”, то рішенням кафедри йому пропонується нова тема роботи, яку він повинен виконати у встановлений комісією термін.

У випадку порушення термінів здачі робіт на кафедру (терміни визначені кафедрою) без поважних причин, курсова робота лаборантом не приймається, а студент не допускається до захисту і вважається  таким, що має академічну заборгованість. Ліквідація академзаборгованості здійснюється аналогічно до інших форм підсумкового контролю.

У випадках несвоєчасного виконання курсового дослідження з поважної причини (хвороба та ін.) студент має право на продовження сесії.

Після захисту викладач здає курсову роботу лаборанту кафедри для зберігання.

Курсові роботи, що мають теоретичну та практичну цінність, подаються на конкурси студентських наукових робіт, їх результати апробуються на наукових конференціях вишу, пропонуються до впровадження в навчальний процес.

Таблиця 1

Оцінка видів навчальної діяльності студента під час виконання курсової роботи

№ п/п

Критерії оцінювання курсової роботи

Максим. к-ть балів

1.

Теоретична обґрунтованість теми, чітко розроблений науковий апарат

5

2.

Висвітлення інноваційних технологій вирішення проблеми

5

3.

Якість методики експериментальної роботи / методичних рекомендацій (для робіт теоретичного характеру)

20

4.

Статистична та математична обробка даних експериментальної роботи / змістовність теоретичних узагальнень (для робіт теоретичного характеру)

10

5.

Самостійний і творчий підхід до аналізу практики сучасного навчання і виховання

5

6.

Планомірна й систематична робота над темою

5

7.

Технічне оформлення курсової роботи, правильність писемного наукового мовлення

10

8.

Оформлення бібліографії

5

9.

Змістовні додатки

10

10.

Своєчасність здачі курсової роботи

5

11.

Грамотний і аргументований захист курсової роботи перед комісією

20

Усього:

100

 

Після закінчення терміну зберігання курсових робіт (1 рік) вони списуються за актом.

Склад комісії для списування курсових робіт: керівник курсової роботи, завідувач кафедри, лаборант.

Завідувач кафедри в кінці навчального року за клопотанням викладачів може залишити для подальшого зберігання кращі курсові роботи,  про що має бути ухвалено рішення на засіданні кафедри.