Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекоменд останн.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Педагогічна практика з методики навчання рідної мови а

Міністерство освіти і науки України

Слов’янський державний педагогічний університет

І.А.Хижняк

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА

З МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ РІДНОЇ МОВИ

Методичні рекомендації

для студентів та магістрантів факультету

підготовки вчителів початкових класів

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні вченої ради СДПУ

(протокол № 7 від 2 липня 2010 р.)

Слов’янськ, 2010

УДК 378.147: 811.161.2

ББК 74.58

Х 434

Хижняк І.А. Педагогічна практика з методики навчання рідної мови / І.А.Хижняк : метод. рекоменд. для студентів факультету підготовки вчителів початкових класів. – Слов’янськ: СДПУ, 2010. – 48 с.

У методичному посібнику подано загальну характеристику педагогічної практики як форми навчання у ВНЗ: її мету, завдання, функції, різновиди, основні вимоги до організації, права та обов’язки її учасників, критерії оцінювання, перелік та прилади оформлення звітної документації з методики навчання української мови тощо; окреслено загальний зміст роботи студентів (магістрантів) на різних етапах практики.

Посібник призначено для студентів та магістрантів факультету підготовки вчителів початкових класів СДПУ як методичну допомогу під час проходження педагогічної практики.

Рецензенти:

Макарова Л.М. – кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету ПВПК СДПУ;

Бабенко О.А. – кандидат педагогічних наук, директор педагогічного ліцею, м. Слов’янськ.

Відповідальний за випуск – завідувач кафедри теорії та практики початкової освіти, доктор педагогічних наук, професор В.І.Бадер.

Затверджено на засіданні вченої ради Слов’янського державного педагогічного університету (протокол № 7 від 2 липня 2010 р.)

© Слов’янський державний педагогічний університет, 2010

© І.А.Хижняк, 2010

Передмова

Нормативною підвалиною організації педагогічної практики студентів є наказ Міністерства освіти України № 93 від 08. 04. 93 р. та Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України (N 351 (v0351281-94) від 20.12.94), де окреслено загальні питання організації, проведення й підведення підсумків усіх видів практики студентів різних спеціальностей навчання у вищих навчальних закладах України.

Пропоновані методичні рекомендації щодо проходження педагогічної практики з методики навчання рідної мови для студентів та магістрантів факультету підготовки вчителів початкових класів СДПУ укладено на основі цього Положення та сучасних досліджень із проблем організації педагогічної практики студентів, зокрема тут подано загальну характеристику цієї форми навчання у ВНЗ: її мету та завдання, функції, різновиди, основні вимоги до її організації, права та обов’язки її учасників, критерії оцінювання, перелік звітної документації тощо. У методичному посібнику описано загальний зміст роботи студентів (магістрантів) на різних етапах практики та наведено специфічні завдання, спрямовані на формування професійно-лінгводидактичної компетенції майбутніх учителів початкових класів.

На допомогу практикантам методичний посібник вміщує поради щодо підготовки до проведення пробних уроків, рекомендації з використання інноваційних технологій на уроках мовно-літературного циклу, зразки оформлення основних видів звітності з педагогічної практики, перелік літератури та електронні адреси Internet-джерел із лінгводидактики. Планомірно застосовуючи ці допоміжні матеріали, практиканти зможуть значно підвищити рівень власної професійно-лінгводидактичної компетенції під час проходження практики.

Посібник призначено для студентів та магістрантів факультету підготовки вчителів початкових класів СДПУ як навчально-методичну допомогу для відпрацювання фахової, зокрема професійно-лінгводидактичної компетенції.

1. Загальні положення організації педагогічної практики

1.1 Мета й значення педагогічної практики в становленні професійної компетентності вчителя початкових класів

Як форма професійного навчання у вищій школі педагогічна практика забезпечує вирішення важливих теоретичних і практичних завдань професійної підготовки майбутнього вчителя початкових класів. Важливим їх складником є формування професійно-педагогічного інтересу, що є потягом до педагогічної професії в цілому, до її окремих соціально важливих аспектів (до навчання, виховання, спілкування, інноваційної діяльності тощо); він характеризується значною інтенсивністю уваги, вольових зусиль і визначається соціально обґрунтованим, активним, пізнавально-інтелектуальним і творчим ставленням майбутніх педагогів до своєї професії.

Важлива роль і значення педагогічної практики в процесі вироблення професійного інтересу майбутніх учителів полягають також у тому, що саме практичне «вживання» в навчально-виховний процес початкової школи, спостереження за різними його ланками зсередини, перебирання на себе ролі вчителя, вихователя, безпосереднє спілкування з дітьми дозволяють ще раз з’ясувати правильність вибору майбутньої професії, переконатися в наявності інтересу до неї та бажання працювати в педагогічній галузі.

Крім того, більшість фахових умінь можливо набути й відпрацювати лише в реальних шкільних умовах, що безпосередньо стосується й лінгводидактичних навичок майбутніх учителів.

Отже, загальною метою педагогічної практики для студентів та магістрантів факультету підготовки вчителів початкових класів СДПУ є формування й розвиток власного професійно-педагогічного інтересу до обраної професії та становлення фахової компетенції. До основних завдань проходження практики належать:

1. На основі практичного навчання поглиблювати зв’язок теоретичних знань із реальним педагогічним процесом, використовувати їх у розв’язанні конкретних навчальних і виховних завдань.

2. Формувати психологічну готовність до роботи в початковій школі, розвивати професійно-педагогічний інтерес.

3. Відпрацьовувати педагогічні уміння та навички практичної діяльності в початковій ланці, потребу в безперервній педагогічній самоосвіті.

4. Опановувати сучасні методи й форми педагогічної діяльності, нові прогресивні технології навчання.

5. Виробляти творчий дослідницький підхід до педагогічної діяльності.

Опанування професії взагалі, а педагогічної особливо, – процес творчий. Через це важливою умовою становлення професійно-педагогічного інтересу є залучення в процесі практики до діяльності інноваційного, творчого характеру, зокрема до використання особистісно-орієнтованої моделі навчання, педагогіки співробітництва, інтерактивних та інформаційно-комунікаційних технологій, здійснення індивідуалізації, диференціації тощо. Усе це підвищує фундаментальність і самоцінність практики.