Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.1 Mб
Скачать

4.3. Види систем вентиляціЇ і кондиціювання [39]

Вентиляційні системи. Просторове поєднання вентиляційними трубопроводами устатковання, агрегатів і елементів для готування, урухомлення і розподілення повітря або вилучення і очищення забрудненого повітря та розвіювання його в атмосфері, які взаємодіють між собою, утворюючи разом функціональну єдність з новими властивостями.

Система притікальної вентиляції. Система вентиляції для урухомлення і готування повітря, переважно зовнішнього, та його розподілення в приміщенні.

Система витікальної вентиляції. Система вентиляції для вилучення забрудненого повітря внутрішнього, його переміщення, очищення і розвіяння в атмосфері.

Система обігрівальної вентиляції. Система притікальної вентиляції, яка забезпечує компенсацію тепловтрат приміщення і підтримує в зоні обслуговування потрібні температурні умови.

Система охолоджувальної вентиляції. Система притікальної вентиляції, яка забезпечує зниження рівня теплонадлишків (теплового потенціалу) приміщення і підтримує в зоні обслуговування потрібні температурні умови.

Система витікальної місцевої вентиляції. Система витікальної вентиляції зі смоком (відсмоктом), яка забезпечує вилучення забрудників від місць їх виникнення або виділення.

Система притікальної місцевої вентиляції . Система притікальної вентиляції, яка забезпечує потрібні параметри повітря в місці праці або в місці спеціальних технологічних вимог.

Система кондиціювання. Система притікальної вентиляції, яка забезпечує кондиціювання приміщення, або його виокремленого об’єму, через багатофункційне готування повітря і його розподілення в приміщенні.

Система кондиціювання комфортно-теплова. Система кондиціювання, завданням якої є забезпечення умов комфорту теплового в зоні обслуговування.

Система кондиціювання технологічного. Система кондиціювання, завданням якої є забезпечення умов мікроклімату приміщення специфічних щодо завдань або дій, які спричинені призначенням об’єкта (технологія промислова, зберігання сировини і товарів, консервація предметів, симуляція кліматичних умов тощо).

Система притікальної вентиляції або кондиціювання зі сталою об’ємною витратою повітря. Система притікальної вентиляції або кондиціювання, яка забезпечує сталі витрати повітря в окремих приміщеннях або в їх виокремлених об’ємах.

Система притікальної вентиляції або кондиціювання зі змінною об’ємною витратою повітря. Система притікальної вентиляції або кондиціювання, в якій можна змінювати, за допомогою регулювання, витрату повітря в окремих приміщеннях, або їх виокремлених об’ємах.

Система притікальної вентиляції або кондиціювання центральна (централізована). Система притікальної вентиляції або кондиціювання з центральним готуванням повітря, в якій об’ємні витрати повітря розраховані для окремих приміщень і допроваджуються (поставляються) до них з однаковими параметрами, незалежно від наявних в приміщеннях відмінних балансів тепла, вологи і інших забрудників.

Система притікальної вентиляції або кондиціювання центральна з додатковим готуванням повітря. Система притікальної вентиляції або кондиціювання з основним центральним і додатковим готуванням повітря, завдяки чому повітря, що допроваджується до окремих приміщень або груп приміщень, має відмінні параметри відповідно до різних балансів тепла, вологи і інших забрудників в них.

Система притікальної вентиляції або кондиціювання центральна з індивідуальним регулюванням температури. Система притікальної вентиляції або кондиціювання, з основним центральним готуванням повітря і індивідуальним регулюванням його температури в кожному приміщенні.

Система притікальної вентиляції або кондиціювання індивідуальна. Система притікальної вентиляції або кондиціювання, яка уможливлює підтримання регульованого, або регульованих параметрів повітря в зоні обслуговування завдяки застосуванню індивідуального вентиляційного, або кондиційного устатковання (обладнання), що розміщене в даному або в сусідньому приміщенні.

Система транспортувальної вентиляції. Система механічної, переважно витікальної, місцевої трубопровідної вентиляції, яка за допомогою руху повітря транспортує матеріяли, або вироби чи напівфабрикати.

Система вентиляції безтрубопровідна. Система вентиляції без трубопроводів.

Система вентиляції трубопровідна. Система вентиляції з трубопроводами.

Система вентиляції або кондиціювання однотрубопровідна з кліматконвекторами. Система вентиляції або кондиціювання, в якій компенсування теплових балансів окремих приміщень відбувається за допомогою повітря готованого централізовано (центрально) і теплопродуктивності кліматконвекторів.

Система вентиляції або кондиціювання двотрубопровідна. Система вентиляції або кондиціювання, в якій компенсування теплових балансів окремих приміщень відбувається за допомогою змішування двох повітряних потоків, що рухаються в трубопроводах і мають різні рівні температури.

Система вентиляції або кондиціювання з малою швидкістю руху повітря в трубопроводах. Система вентиляції або кондиціювання, в якій швидкість руху повітря в трубопроводах не перевищує 7 м/с.

Система вентиляції або кондиціювання з середньою швидкістю руху повітря в трубопроводах. Система вентиляції або кондиціювання, в якій швидкість руху повітря в трубопроводах від 7 до 12 м/с.

Система вентиляції або кондиціювання зі значною швидкістю руху повітря в трубопроводах. Система вентиляції або кондиціювання, в якій швидкість руху повітря в трубопроводах перевищує 12 м/с.

Система (системи) знедимлювальної вентиляції. Система (системи) вентиляції, яка уможливлює зменшення наслідків виникнення пожежі через відсмоктування продуктів термічного розкладу спалимих матеріялів, зниження температури в об’єкті і підтримання шляхів евакуації в незадимленому стані.

Системи вентиляції (або кондиціювання) поділяються також за видами повітря, а також за кількістю процесів його готування (максимум чотири процеси) [1]: FО – повітря викидне; AU – повітря зовнішнє; UM – повітря рециркуляційне; MI – суміш повітря зовнішнього і рециркуляційного; Н – нагрівання; К – охолодження; В – зволоження; Е – осушення (табл.4.1).

Таблиця 4.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]