Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой проект техникум.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

10. Допоміжні процеси при проведенні штреку

При проведенні штреків до допоміжних процесів циклу відносимо настилання рейкового шляху, нарощування конвеєру, прокладку труб і кабелів, висвітлення вибою і штреку, маркшейдерське обслуговування, контроль за станом руднічної атмосфери. На виконання допоміжних процесів затрачається до 15-30% загальної тривалості прохідницького циклу.

10.1 Настилання рейкового шляху

Рейковий шлях у штреку настилаємо рейками Р-33 на колію 900мм і доставляємо у вибій матеріали і устаткування у вагонетках ВГ-33.

Роботи з настилання рейкового шляху виконуюємо, як правило, вручну в наступній послідовності: розсипають і розрівнюють баласт, потім у баласті готують поперечні канавки, у які укладають шпали (товщина баласту під шпалою 90 - 100мм). Відстань між осями шпали повинна бути не більш 700мм. Після розкладання шпал на 3 – 4 ланки рейок на них укладаємо підкладки і рейки, що скріплюють з раніше покладеними рейками за допомогою двох планок (накладок) і чотирьох болтів. Після цього шляховим шаблоном перевіряємо ширину колії (відстань між внутрішніми гранями голівок рейок). Потім за допомогою чотирьох чи шести костилів «пришиваємо» обидві рейки до кожної шпали, засипаємо додатково баласт між шпалами (на 2/3 висоти шпал), роблять додаткове рихтування і підбиття шпал баластом. Рейковий шлях настилаємо з ухилом не більш 0,005 (перевищення 5мм на 1м довжини виробки) убік навколо стовбурового подвір`я. Ухил шляху перевіряють ватерпасом [2, с.128].

10.2 Нарощування конвеєра

При проведенні конвеєрного штреку гірничу масу від вибою транспортуємо скребковим конвеєром СП-202, тому в міру просування вибою – його нарощують.

Після огляду і приведення робочого місця в безпечний стан, робітники підносять рештаки і ланцюг. Потім 1 – 2 робітника розкріплюють натяжну голівку конвеєра і зачищають місце її пересування, а інші від`єднують ланцюг і голівку від рештачного ставу. Усією ланкою пересувають голівку конвеєра на нове місце.

Перед укладанням риштаків, протягуємо ланцюг через пази, а потім приєднуємо рештаки. Після цього приєднуємо натяжну голівку конвеєра до рештачного ставу і закріплюємо її.

Наприкінці роботи з`єднуємо і натягуємо ланцюг, випробуємо конвеєр у роботі.

Замість скребкового конвеєра, після нарощування його максимальної довжини, буде змонтований стрічковий конвеєр 1Л-800.

Нарощування стрічкового конвеєра проводимо після демонтажу скребкового конвеєра. Зачищаємо грунт виробки, переміщуємо натяжну станцію на довжину нарощування, монтуємо став конвеєра (із жорстких секцій), розвантажувальний пристрій, подовжується гумовотканинна стрічка. Стискування стрічки виконуємо механічним способом - нероз`ємне з`єднання заклепками внахлестку. [2, с.129]

10.3 Прокладка труб і кабелів

При проведенні горизонтальних і похилих підготовчих виробок необхідно прокладати трубопроводи (для води, стиснутого повітря, дегазації) і кабелі (силові, освітлювальні, для сигналізації і зв`язку). Усі труби з`єднуємо на фланцях. У залежності від матеріалу постійного кріплення труби підвішуємо до кріплення на висоті не менш 1,8м за допомогою хомутів.

Роботи з прокладки трубопроводів робить ланка слюсарів. На початку роботи вони розмічають весь трубопровід, очищають труби і фланці від бруду і з`єднують їх болтами. Потім підганяють став на закругленнях, установлюють засоби кріплення, кріплять став і перевіряють його під тиском. Силові кабелі підвішуємо по одній стороні виробки, а освітлювальні, сигнальні і телефонні – по іншій. Кабелі підвішуємо еластично на брезентових підвісках. У випадку деформації кріплення кабель, не розриваючись, падає на грунт. Відстань між підвісками повинна бути не більш 3м. Підвіскою, підключенням до устаткування, оглядом і ремонтом кабелів, займаються тільки електрослюсаря.

Труби і кабелі необхідно прокладати так, щоб вони не заважали пересуванню людей по виробці і не могли бути ушкоджені рухомим складом не тільки при нормальному русі по рейках, але і при сході з них. [2, с.131]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]