Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История - все конспекты.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
349.18 Кб
Скачать

1. Найдавніша історія України

1. Періодизація і джерела стародавньої історії

2. Трипільська культура

1.Найдавніша історична доба не залишила по собі письмових пам’яток і вивчається при допомозі археології. Археологи займаються пошуками речових джерел історії, до числа яких належать знаряддя праці, зброя, прикраси, стоянки, поховання, тощо. Вивчення речових джерел дозволяє реконструювати далеке минуле. Періодизація найдавнішої історії має наступний вигляд:

  • Давній кам’яний вік або палеоліт – 1млн – 10 тисячоліття до н.е.;

  • Середній кам’яний вік або мезоліт – 9-6 тисячоліття. до н.е.;

  • Новий кам’яний вік або неоліт – 6-4 тисячоліття до н.е.;

  • Міднокамяний вік або енеоліт 4-3 тисячоліття до н.е.;

  • Бронзовий вік – 2 тисячоліття до н.е.;

  • Залізній вік – 1 тисячоліття до н.е.;

В основу такої періодизації покладено матеріали і технології, що слугували для виготовлення знарядь праці. На території України найдавніші люди (архантропи) з’явилися близько 1 млн. років тому. Їх стоянки виявлені поблизу села Королево на Закарпатті, біля міста Амвросіївка в кримській печері Кіїк-Коба.

2. В неолітичну добу людство перейшло від привласнюючих форм господарювання до відтворюючих (скотарства і землеробства). Це зрушення виявилося настільки важливим, що наука визнає її першою в історії (неолітичною) революцією. А в 4-3 тисячоліттях до н.е. , в добу енеоліту Правобережжя Дніпра населяли племена Трипільської археологічної культури, чиї сліди вперше виявив український археолог Вікентій Хвойко. Господарські досягнення трипільці:

  • Досконала обробка каменю і міді;

  • Орне землеробство з використанням худоби в якості тягової сили;

  • Розвинуте гончарство, прядіння, ткацтво та інші ремесла;

Поселення трипільців складалися з одно-двоповерхових будинків і забудовувалися концентричними колами. Такі поселення як Тальянка, Доброводи, Майданецьке могли мати до 20-ти тисяч населення, а значить були найбільшими протомістами тогочасної Європи.

Отже Трипільська цивілізація являла собою найрозвинутішу енеолітичну землеробську культуру Європи.

2. Північне Причорномор’я в добу раннього залізного віку

1. Кочові народи

2. Античні міста-держави

1. В 1 тисячолітті до н.е. причорноморські степи захопили кочові народи давньоіранського походження:

  • Кімерійці (9-7 століття до н.е.) ;

  • Скіфи (7-2 століття до н.е.) ;

  • Сармати (3 століття до н.е. ) ;

Основу їх господарства складало кочове скотарство, яке дозволяло з найменшими затратами праці освоювати величезні степові простори. Кількість худоби була мірилом багатства. Займалися також полюванням , риболовлею. Додатковим джерелом багатства виступали грабіжницькі війни, у зв’язку з чим їх вирізняли вкрай войовничі звичаї і досконала військова підготовка. Родоплемінні стосунки змінювалися рабовласницькими, зміцнювалася влада вождів і царів. Кімерійці – найдавніше плем’я, чия етнічна назва дійшла до наших днів. Вони першими навчилися обробляти залізо, започаткувавши тим самим залізний вік на українських землях. Скіфи першими утворили державу, в 513р. до н.е. перемогли персидського царя Дарія. Над померлими вельможами насипали кургани. Цінні знахідки археологи виявили в таких скіфських курганах як Солоха, Чортомлик, Товста Могила.

2. Від 7 століття до н.е. в Північне Причорномор’я прибували давні греки. Займалися вони хліборобством, виноградарством, риболовлею, ремеслами, торгівлею. Свої міста (поліси) будували там, де була прісна вода, зручна для оборони місцевість і порт. Першою грецькою колонією стала Борисфеніда, до числа найбільших належали: Ольвія, Херсонес, Тіра, Пантікапей. Кожне з них мало власні закони, владу, казну і являло собою окрему державу. По обидва боки Боспору Кісчерійського (Керченської протоки) простягалися володіння Боспорської держави, де виникла монархічна форма правління. В античних містах-державах панували рабовласницькі стосунки. Відомо, що в 107 р. до н.е. Боспорське царство охопило повстання рабів під проводом Савмака. Перед початком нової ери грецькі поліси пережили руйнівні наскоки сусідніх племен. Відтак вони прийняли протекторат Римської імперії і стали її провінціями.

Однак у 3-4 ст. н.е. були розгромлені полчищами готів і гунів.