Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПЕ_КСР_1.02.11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

3.Етапи виконання курсової роботи

Курсова робота має бути виконана в строк, встановлений навчальним планом

Виконання курсової роботи послідовно включає такі етапи:

1. Вибір теми курсової роботи .

2. Підбір необхідної літератури та складання детальної бібліографії із проблеми, що досліджується.

3. Попереднє ознайомлення із теоретичними та практичними аспектами теми, включаючи комплексне інформаційне забезпечення економічної теорії.

4. Складання попереднього плану.

5. Узгодження попереднього плану з керівником курсової роботи, за необхідності доопрацювання й складання кінцевого плану роботи та його затвердження.

  1. Написання та оформлення курсової роботи.

  2. Рецензування роботи керівником.

8. Доопрацювання, при необхідності, зауважень керівника згідно результатів рецензування.

  1. Захист курсової роботи.

В процесі захисту курсової роботи студенти вчаться стисло й доступно викладати основні результати дослідження, виробляти в собі навички публічного виступу й ведення наукової полеміки. Такі здобутки допомагають при самостійній підготовці доповідей, рефератів й публічних виступів, формують необхідні якості для участі в творчих дискусіях.

4. Вибір теми курсової роботи та підбір літератури

Перший етап виконання курсової роботи - вибір теми.

Курсова робота виконується державною мовою на одну з тем, затверджених кафедрою та погоджену з науковим керівником. Тематика курсових робіт наведена в дод.1. За погодженням з науковим керівником студент може вибрати й іншу тему курсової роботи з актуальних проблем економічної теорії.

Основна та спеціальна література — інформаційна основа для написання курсової роботи. Вона дозволяє визначити актуальність теми, розкрити її зміст, визначити ефективні пропозиції та зробити вірні висновки.

Спочатку необхідно вибрати основну літературу, більшу частину якої можна взяти із списку літератури, що є в програмі курсу політичної економії. Для загального, початкового ознайомлення із темою доцільно використовувати економічні енциклопедії.

Для вибору додаткової літератури необхідно використовувати довідники, алфавітні і предметні покажчики, відповідні каталоги в бібліотеках. На основі вивчення додаткової літератури необхідно з'ясувати ємність теми, виявити дискусійні питання, спробувати висловити своє відношення до них, аргументувати свою точку зору. Все це вимагає самостійності мислення, глибокого аналізу соціально-економічних процесів і явищ.

Зробивши аналіз літератури, можна аналізувати фактичний і статистичний матеріал та визначити міру і місце його використання. Тут важливо вірно його обробити, скласти таблиці, діаграми, графіки, проаналізувати їх і виявити тенденції в розвитку економічних процесів. Використання фактичного матеріалу полегшує розуміння логічного висвітлення теоретичних питань, є засобом пізнання економічних законів, доказу тих чи інших практичних положень. При використанні фактичного матеріалу важливо визначити кількість фактів і їх місце в курсовій роботі. Не потрібно брати до уваги випадкові, неперевірені факти і використовувати не окремі факти, а всю сукупність, яка відноситься до питання, що вивчається, без виключень.

Особливу увагу слід звернути на те, що у літературі мета, задачі, характер, об'єкти та предмети дослідження подаються неоднаково.

1. Закони, законодавчі та нормативні акти регламентують механізми економічної діяльності; утворюють правову базу для вирішення тих чи інших проблем; регулюють і захищають права господарюючих суб'єктів.

2. Підручники, навчальні посібники та довідники розкривають зміст дисципліни та пояснюють її основні положення, поняття, містять базовий матеріал, який стосується тієї чи іншої проблеми та вказує на основні шляхи та методи її вирішення .

3. Монографії характеризуються поглибленим дослідженням визначеної проблеми. В них містяться найбільш повні відомості до її суті, значення її теоретичних та практичних аспектів та, як правило, визначають нові ефективні шляхи та методи її вирішення. Однак, необхідно мати на увазі, що монографія завжди відображає визначену позицію автора, його власне бачення наукової проблеми і тому інтерпретація тієї чи іншої проблеми часто може розходитися з загальноприйнятою думкою. Тому студент повинен критично підходити до вивчення даного роду літератури.

4. Статті, методичні рекомендації містять найрізноманітніший за характером, змістом, обсягом викладання матеріал. Вони містять різні дані про ту чи іншу проблему і вказують різні шляхи, методи та підходи до її вирішення. Завдання студента при вивчені такої літератури полягає у тому, щоб на основі активного відбору матеріалу, його критичного аналізу відібрати потрібну та корисну інформацію.

Список необхідної літератури за вказаними групами, котрі можуть знадобитися при написанні курсової роботи, наведено в кінці методичної рекомендації.

Вивчення літератури супроводжується її конспектуванням, тобто виписками окремих важливих теоретичних положень, цифр і фактів тощо з обов'язковим посиланням на сторінки. Таким чином формується робочий матеріал для написання курсової роботи. Потім він групується за окремими найважливішими проблемами, які складуть основні розділи плану роботи.

При вивченні літератури її перелік постійно поповнюється за рахунок тих книг і публікацій, на які посилається автор праці, що вивчається. Ці публікації також потрібно відшукати та ознайомитись із ними. Таким чином, вивчається інколи кілька десятків найменувань наукової літератури.

Однією з форм роботи над літературними джерелами є збір та обробка фактів і статистичних даних. З усіх фактів і цифр, які є в літературі, що вивчається, слід виписувати лише ті, які мають безпосереднє відношення до теми роботи. При цьому слід не лише відбирати цифри та факти, але й узагальнювати дані з різних джерел, співставляти їх, порівнювати та аналізувати. Цифровий матеріал, що використовується в роботі, повинен бути співставленим.

Використовуючи фактичний матеріал, важливо визначити вагу позитивних і негативних процесів у розгляді питання. Важливо також не обминути гострих проблем життя - проблем, що пов'язані із переходом країни до ринкових відносин. При цьому важливо, аналізуючи недоліки, виходити із наукових позицій. Показати, які з них пов'язані з об'єктивними умовами виробництва, а які застаріли і гальмують соціально-економічний розвиток.

Можливість аналізувати теоретичний і фактичний матеріал буде при умові наявності знань повного курсу економічної теорії. Тому-то наукова література складніша навчальної і направлена на наукове розкриття змісту чи інших економічних законів і категорій.

В процесі опрацювання теми, студент повинен показати здатність усвідомлено користуватися науковою літературою, вміти науково обґрунтувати фактичний матеріал, зробити вірні висновки і узагальнення, пов'язати теорію з практикою. В цьому і полягають елементи наукової творчості, самостійності мислення при написанні курсової роботи. Науковий апарат курсової роботи повинен відобразити широкий обсяг літератури і фактичного матеріалу, вивченого студентом при виконанні роботи.

При викладенні матеріалу необхідно керуватись загальноприйнятою термінологією, не використовувати скорочення слів, окрім загальноприйнятих, не дозволяються виправлення та підчистки.

В список використаної літератури, доданий до курсової роботи, необхідно включити всю літературу, на яку є посилання і виноски по тексту, а також і ті важливі джерела, які були вивчені при написанні курсової роботи і знайшли відображення у формулюванні вузлових питань теми, хоча на них і не було посилань на сторінках роботи.

При вивченні необхідної літератури робляться виписки, при цьому не обов'язково читати те чи інше джерело у повному об'ємі. Можна обмежитись читанням окремих розділів, параграфів і сторінок, у яких розкриваються ключові питання теми. Орієнтиром для цього може бути зміст, анотація, вступ, висновки. Ті монографії, що мають найбільш важливе значення, необхідно вивчати у повному об'ємі.

Підготовчий період закінчується складанням плану майбутньої курсової роботи.