Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПЕ_КСР_1.02.11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

6. Методика виконання та оформлення курсової роботи

Курсову роботу необхідно оформити у відповідності з вимогами методичних вказівок та правил оформлення текстових документів. Вона повинна бути написана чітким розбірливим почерком, грамотно і охайно або набрана на комп'ютері (шрифт Times New Roman Cyr №14, інтервал 1,5, абзац 1,25см.). На кожній сторінці повинні бути витримані поля: з лівої сторони-25мм, з правої сторони 10мм, зверху та знизу-20мм;

Виклад матеріалів повинен бути ясним та логічно послідовним. Необхідно самостійно формулювати свої думки, не допускати повторень, уважно стежити за тим, щоб у роботі не було суперечностей між окремими їх положеннями.

Обсяг курсової роботи повинен бути в межах 45-55 сторінок рукописного тексту (формат А4 210x297) з врахуванням схем, таблиць, графіків.

Склад курсової роботи:

1. Титульний лист.

2. 3міст.

3. Вступ.

4. Основна частина.

5. Висновки.

6. Список використаної літератури.

7. Додатки.

Робота загалом, включаючи титульну сторінку, повинна мати наскрізну нумерацію. На титульній сторінці номер не проставляється. Під час написання роботи потрібно витримувати структуру й обсяг розділів і підрозділів (підрозділ не повинен мати менше як п’ять сторінок). Не допускається дублювання матеріалів у різних розділах і параграфах.

Назви розділів і підрозділів розміщують над текстом і розташовують посередині сторінки. Перенесення слів у назвах не допускається, крапку після них не ставлять. Розділи і підрозділи повинні мати коротку назву, що відповідає змісту тексту і порядковому номеру, позначеного арабськими цифрами. Розділи мають порядкову нумерацію у межах всієї роботи, за винятком вступу і висновків, які не нумеруються. Підрозділи мають двозначну нумерацію, перший знак якої означає номер відповідного розділу, другий – порядковий номер відповідного підрозділу (додаток 3).

Кожне питання, зазначене в плані курсової роботи, починається з нової сторінки і повинно мати свій заголовок. Заголовки розділів необхідно починати з абзацу та розмішувати на відстані 15-20мм від подальшого тексту розділу.

Текст рукопису повинен бути поділений на абзаци. Це полегшує читання і свідчить про те, що автор переходить до нової думки, нового твердження. Недоцільно занадто дробити текст і відділяти один вислів від іншого, якщо між ними існує тісний змістовий зв’язок.

Для обґрунтування окремих положень та висновків у курсовій роботі можуть використовуватись цитати з літературних джерел і виписки з нормативних документів. При цитуванні і переказі матеріалу треба обов’язково робити посилання на джерело шляхом відмітки у квадратних дужках номера джерела та сторінки, з якої використано цитату, наприклад – [14, с.-134]. За правильність цитат, достовірність даних, наведених у роботі, відповідає її автор.

Графічне зображення, яке пояснює або доповнює текст, називається ілюстрацією. Ілюстрації курсової роботи повинні мати найменування. Використані у тексті ілюстративні матеріали (схеми, діаграми, графіки) повинні позначатися "Рис. ", мати назву та наскрізну нумерацію, розташовуватись безпосередньо після тексту.

Для компактності, наочності та порівняння цифровий матеріал доцільно подавати у вигляді таблиць. Кожна таблиця має свою назву і нумерацію. Наприклад, у першому розділі може бути три таблиці. Номери їх слід наводити так: 1.1; 1.2; 1.3. У другому розділі нумерація буде така: 2.1; 2.2; 2.3 і т.п. Слово "Таблиця" розміщують над назвою, з правого боку.

Важливо правильно й наочно скласти таблицю, щоб вона глибше розкривала зміст будь-якого процесу, явища. Кожна графа таблиці повинна мати чітку назву.

Особливу увагу слід звертати на позначення одиниць вимірювання показників (їх зазначають у графах). Іноді — у заголовку таблиці (якщо в ній наведені однорідні показники), а іноді — після назви показника.

Дані таблиць слід аналізувати, встановлюючи закономірності економічного явища, що вивчається, зменшення або збільшення показника, відповідний його вплив.

Структуру й динаміку економічних явищ можна характеризувати за допомогою графічних методів (графіки, діаграми, схеми тощо). Про можливість і доцільність використання графічного зображення у роботі треба порадитись з керівником роботи.

Малюнки, схеми, таблиці, інший графічний матеріал можна виконувати на окремих аркушах, які слід розміщувати в тексті після сторінки, де згадувалось про них. Якщо схеми або таблиці невеликі, їх можна виконувати на сторінці разом із текстом. Ці матеріали також повинні мати назву і нумерацію.

Формули в тексті нумеруються за розділами аналогічно нумерації таблиць чи іншого графічного матеріалу. Якщо в основній частині роботи наведені формули, то їх обов'язково слід використовувати під час аналізу фактичного матеріалу.

Матеріал курсової роботи треба викладати коротко, уникати повторень і відхилень від теми, довгих пояснень. Термінологія і визначення показників повинна бути єдиними і відповідати стандартам, а при їх відсутності – загальноприйнятим нормам у науковій літературі. Необхідно також дотримуватись відповідності назв у тексті, на схемах і малюнках. При використанні специфічних абревіатур, зумовлених темою курсової роботи, треба спочатку написати слово або групу повністю, а в дужках подати абревіатуру, яка далі застосовуватиметься по тексту.

Список літературних джерел складається в такій послідовності:

1) Закони України, Укази Президента, нормативно-правові акти, документи і постанови Верховної Ради та уряду, які подаються в послідовності відповідно до їх прийняття,

2) спеціальна література /підручники, монографії, журнальні та газетні статті, збірники наукових праць тощо/;

3) інші джерела /звіти статуправлінь або підприємств, нормативно-методична література/ тощо.

Список спеціальної літератури складається за алфавітом, при цьому ініціали автора пишуться після прізвища. Назви робіт і видавництва подаються без лапок. Вказується також рік видання та загальна кількість сторінок. Відомості про статтю із періодичного видання повинні включати: прізвище і ініціали автора, назва статті, назва журналу, рік випуску, том, номер, сторінки, на яких розміщена стаття.

Використані книги і брошури слід записувати у такій формі: прізвище та ініціали автора, назва книги, місто видання, назва видавництва, рік видання. Міста Москва, Київ позначаються першими літерами: - М., - К., а назви інших міст подаються повністю.

Приклади оформлення бібліографічного опису в списку літературних джерел подано в Додатку 4.

Після списку літератури розміщують додатки, в які виносяться таблиці, графіки, котрі були первинною інформацією для складання аналітичних таблиць у тексті роботи, анкети чи інші матеріали проведених досліджень тощо. У тексті необхідно робити посилання на номери додатків.

Титульний аркуш оформляється відповідно до зразка (додаток 2). робота має бути зброшурована у твердій обкладинці. Завершену роботу студенти подають на кафедру економічної теорії згідно з терміном, визначеним кафедрою.