Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПЕ_КСР_1.02.11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

5. Структура курсової роботи

Приступаючи до виконання курсової роботи, студент в першу чергу повинен чітко уявити її структуру й основний зміст.

На основі опрацьованої літератури та консультацій із керівником студент складає деталізований план курсової роботи, який протягом подальшої роботи може доповнюватися і уточнюватися.

План - основа будь-якої роботи. План визначає структуру, зміст, логічний взаємозв'язок частин роботи. З плану видно, наскільки глибоко студент вивчив матеріал обраної теми і зміг виділити головне, як він зрозумів проблему в цілому і окремі її частини.

План дозволяє логічно пов'язати між собою окремі важливі питання теми, розмістити їх у відповідності із певними принципами, які можна викласти таким чином:

• потрібно починати із загальних положень, від абстрактного, теоретичного переходячи до аналізу конкретних явищ;

  • напрям дослідження йде від простого до складного;

  • усі проблеми пов'язуються єдиною метою дослідження;

• усі розділи, зокрема і робота в цілому, закінчуються висновками і узагальненнями.

Виходячи із цих принципів, робота повинна складатися зі вступу, основної частини, висновків і пропозицій, списку використаних джерел і літератури, можливих додатків (таблиць, схем, діаграм, зразків нормативних документів, статистичних показників тощо). Структура плану повинна підкреслювати дослідницьку спрямованість і відповідати вимогам, що висуваються до курсової роботи з даного курсу.

План служить логічним викладом основних моментів обраної і розгорнутої у тексті роботи теми.

Від того, наскільки вдало складено план, залежить правильність і повнота викладу теми, глибина розгляду проблем, логіка побудови матеріалу.

Пункти плану повинні викладатись лаконічно, складатись з одного невеликого речення, вони об'єднуються єдиною логікою і єдиним стилем, повною мірою відбиваючи зміст теми. Його не можна переобтяжувати надмірною кількістю розділів, адже курсова робота - невелике за обсягом дослідження.

Оптимальний варіант плану курсової роботи - три розділи, хоча може бути й від 3-х до 5-ти - в залежності від специфіки обраної теми.

План роботи самостійно складається студентом після вивчення літератури і затверджується науковим керівником. При цьому можливі деякі його корекції.

Зразки планів курсової роботи наведено в додатку 3.

У вступі (до 3 сторінок) розглядається актуальність вибраної теми, її наукове значення і місце в курсі економічної теорії, визначається предмет дослідження, коло питань, що будуть аналізуватися в основній частині роботи, визначається мета і конкретні завдання, методологічна основа дослідження, практичне значення досліджуваної теми, зв'язок з іншими проблемами економічної теорії та практики, ступінь її наукової розробки, визначаються дискусійні аспекти теми, статистична та фактологічна база дослідження, конкретизуються методи і способи вирішення поставлених завдань.

В основній частині роботи (до 30-40 сторінок), яка складається з трьох розділів, що в свою чергу можуть поділятися на відповідні підпункти (параграфи), досліджуються суть і форми прояву економічних процесів, у повній мірі розкривається тема роботи. Глибина та направленість розкриття проблем, що досліджуються, багато в чому залежать від дотримання таких методологічних принципів економічної теорії як історичний підхід до аналізу економічних явищ та процесів; єдність історичного та логічного; нерозривний зв’язок теорії з практикою; застосування системного, структурно-функціонального методів дослідження тощо.

У основній частині розглядаються такі аспекти проблеми:

 категорії, законодавчі акти, характеристика, процеси, які відображають тему;

p взаємозв’язки з іншими економічними категоріями, характеристиками, процесами;

p ступінь дослідження проблеми;

p показники;

p фактори;

p алгоритми;

p формули розрахунків і моделі;

p стратегічні і тактичні передумови вирішення проблеми тощо.

В основній частині роботи студент повинен викласти основні теоретичні положення роботи, доповнити їх сучасним конкретним матеріалом, розглянути певні точки зору стосовно вибраної проблеми, обґрунтувати власні погляди, відповісти на питання, поставлені у вступі, досягти мети дослідження, окреслити його географічні, хронологічні та інші рамки.

Викладання теоретичних основ досліджуваної теми доцільно розпочати з характеристики предмету дослідження. Потім зробити невеликий історичний екскурс, по можливості оцінити ступінь вивчення досліджуваної проблеми; розглянути питання, теоретично й практично вирішені та дискусійні, які по-різному висвітлюються в науковій літературі, і обов’язково висвітлити власну точку зору. Потім обов’язково слід висвітлити зміни досліджуваної проблеми за біль - менш тривалий період з метою виявлення основних тенденцій і особливостей розвитку.

Крім визначення основних понять, розглядаються наукові точки зору на головні теоретичні положення, або існуючі методичні розробки, дається їх критичний аналіз, можливості їх використання в тій галузі, до якої відноситься об'єкт дослідження, окреслюється коло існуючих проблем та необхідність їх вирішення для практичних цілей. Теоретичні дослідження доцільно проводити на засадах порівняння, тобто враховувати динаміку розвитку проблеми, узагальнити світовий досвід, залучити наукові дослідження тощо.

Необхідно також сформувати основні напрямки вирішення цих проблем, які дозволяють підвищити ефективність діяльності досліджуваної проблеми. Робота повинна бути доповнена таблицями, діаграмами, графіками, відповідними порівняннями автора тощо.

У заключній частині курсової роботи (до 3 сторінок) необхідно зробити певні узагальнення у вигляді коротких тез, підвести підсумки, викласти практичні рекомендації та пропозиції, до яких дійшов автор при дослідженні вибраної теми. Висновки не повинні містити нового матеріалу, який не був, викладений в основній частині.

В кінці роботи додається список використаної літератури, складений в алфавітному порядку та у відповідності з правилами бібліографічного оформлення наукових робіт, призначених для публікацій.

Виконану роботу студент здає на кафедру для рецензування.