Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПЕ_КСР_1.02.11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

7. Рецензування та захист курсової роботи

Курсову роботу рецензує викладач дисципліни "Політекономія". В рецензії на курсову роботу керівник вказує як позитивні, так і негативні сторони та дає загальну оцінку роботі.

Рецензія - це форма контролю і оцінки викладачем проведеної студентом роботи, а також одна із форм керівництва самостійною роботою студента, надання йому необхідної допомоги. В рецензії студент отримує відповідь на запитання, як глибоко він вивчив відповідну тему, яка форма і зміст роботи, й теоретичний рівень На основі рецензії студент робить аналіз своєї роботи, що вдалося у викладі, які зроблені помилки, які побажання рецензента відносно кращого викладу теми, з допомогою якої літератури можна її доопрацювати. Після цього знову здає її на кафедру. Якщо зауваження рецензента враховані, робота допускається до захисту.

Робота не допускається до захисту, якщо вона виконана не самостійно, а списана в інших авторів, якщо основні питання не розкриті, а викладені схематично, в тексті є помилкові положення, науковий апарат оформлений невірно, текст написаний неакуратно. Студенту необхідно виправити усі вказані помилки.

На конкретні зауваження рецензента можна підготувати письмові відповіді і використовувати їх під час захисту. Але потрібно бути готовим відповісти і на інші питання, які можуть виникнути в ході захисту, пояснити суть тих чи інших економічних категорій, використаних в роботі, пов'язати наявний в роботі фактичний матеріал з практикою. Крім підготовки відповідей на зауваження рецензента і всіх можливих запитань по темі, студент повинен підготувати усний виступ на 5-7 хвилин, в якому необхідно обґрунтувати актуальність теми, розказати про задачі, які поставлені в роботі, про те, як вони вирішувалися і які зроблено висновки.

На захисті студенту необхідно розкрити основний зміст роботи, висвітлити дослідження проведені в основній частині, навести пропозиції, обґрунтувати свою точку зору та відповісти на питання викладача.

Після захисту курсової роботи студент отримує оцінку, яку викладач виставляє в екзаменаційну відомість.

На оцінку роботи впливають такі моменти:

  • рівень опанування проблем теми, володіння економічними категоріями і термінологією;

  • знайомство із економічною літературою по темі, авторами, які працюють над даною тематикою;

  • уміння пов'язати теоретичні положення із практикою;

  • уміння відстоювати свої погляди, здатність вести наукову полеміку;

  • уміння логічно, у відведений час викласти основні положення теми і зробити відповідні висновки і узагальнення;

  • якість виконання тексту роботи, її відповідність науковим, методичним і естетичним вимогам.

Курсова робота оцінюється відповідно до критеріїв оцінювання (табл. 1-2).

Таблиця 1

Вагомість оцінювання курсової роботи

Дотримання встановленого кафедрою графіка виконання

Повнота розкриття теми

Використання літературних джерел

Застосування практичних прикладів

Елементи наукового дослідження

за темою

роботи

Захист роботи

10

30

10

10

10

30

Робота з незадовільною оцінкою підлягає переробці протягом терміну, встановленого кафедрою. Студент, що отримав незадовільну оцінку, не допускається до екзамену з даного курсу.

Таблиця 2