Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
291_вплив міграції на національний ринок праці.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
697.34 Кб
Скачать

Населення за економічною активністю у середньому за 2009-2010 рр. [22]

2009 рік

2010 рік

Чисельність безробітного населення в середньому за 2010 рік склала 1,9 млн. осіб, що на 101,3 тис. осіб менше ніж у 2009 році. Рівень безробіття, визначений за методологією МОП, скоротився з 9,1% до 8,6% економічно активного населення віком 15-70 років. Серед осіб працездатного віку цей показник знизився з 9,7% до 9,2% економічно активного населення відповідного віку.

Найвищий рівень економічної активності спостерігався серед громадян, що мають професійно-технічну та вищу освіту. Це характерно для осіб обох статей, як для міської, так і сільської місцевості.

Як свідчать статистичні дані, рівень зайнятості залежить від рівня освіти населення. Рівень зайнятості серед громадян з професійно-технічною освітою у 2009 році був досить високим і становив 68,7%. При цьому не спостерігалася значна різниця між цим показником серед сільських та міських мешканців.

Поліпшення ситуації щодо безробіття в Україні характеризується зменшенням рівня безробіття серед осіб з професійно-технічною освітою: у 2009 році він скоротився до 11,6% економічно активного населення проти 13,2 % у 2002 році. Проте, серед осіб з такою освітою цей показник залишався найвищим у порівнянні з іншими громадянами. При цьому, якщо серед мешканців сіл він становив 8,8 %, то серед міських мешканців – 12,7 % економічно активного населення.

Середня тривалість незайнятості безробітних (за методологією МОП) становила 22 місяці. Серед чоловіків, які мають професійно-технічну освіту, період незайнятості тривав 21 місяць, серед жінок він становив 24 місяці.

Серед клієнтів служби зайнятості кожний третій мав професійно-технічну освіту, стільки ж осіб було з повною загальною середньою освітою; кожний десятий мав повну вищу освіту, кожний п’ятий - базову вищу, питома вага осіб з початковою або базовою загальною середньою освітою становила лише 6 відсотків.

Станом на 1 липня 2010 року потреба підприємств у працівниках в порівнянні з відповідною датою минулого року збільшилась на 13,9% та становила 177,5 тис. осіб. Майже третину потреби у працівниках для заміщення вільних робочих місць за професіями складали кваліфіковані робітники з інструментом. В той час, як питома вага цих робітників серед незайнятого населення, що перебували на обліку в службі зайнятості, складає лише 11,2%. Поряд з цим у структурі чисельності незайнятого населення 27% припадає на осіб, які ніде не працювали або займали місця, які не потребують спеціальної підготовки, при тому що на представників найпростіших професій попит є незначним.

Структура чисельності незайнятих громадян, які перебували на обліку в службі зайнятості у січні-вересні 2010 року за освітою, (у відсотках) [22]

Станом на кінець червня 2010 року в середньому по Україні на 1 вільне робоче місце претендувало 6 зареєстрованих в службі зайнятості осіб.

Кількісний дисбаланс між пропозицією робочої сили та попитом на неї зменшується по всіх групах професій. Проте необхідно відмітити, що найгірша ситуація щодо забезпеченості громадян, що шукають роботу, вільними робочими місцями спостерігається для представників таких груп: кваліфіковані робітники сільського та лісового господарства, риборозведення та рибальства, технічні службовці, робітники сфери торгівлі та побутових послуг, найпростіші професії. Найкраще забезпечені вільними робочими місцями кваліфіковані робітники з інструментом, оператори та складальники устаткування та машин.

З кожним роком зростає чисельність осіб, які за сприянням служби зайнятості проходять професійне навчання. У 2009 році проходило підготовку, перепідготовку та підвищувало кваліфікацію 175,5 тис. осіб. У січні-вересні 2010 року до цього виду активної підтримки було залучено 151,9 тис. безробітних або на 8% більше ніж у відповідному періоді 2009 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]