Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАДАСТР . 2 ЧАСТИНА. ЛЕКЦІЇ..doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Мета ведення кадастру :

  • здійснення більш раціонального поточного і перспективного використання природних територій курортів відповідно до містобудівної документації у санаторно-курортному лікуванні, медичній реабілітації, розвитку туризму та рекреації населення;

  • ефективного проведення природоохоронних заходів;

  • проведення моніторингу природних територій курортів;

  • забезпечення ефективного збирання, оброблення, збереження та аналізу інформації про стан довкілля і природних лікувальних та рекреаційних ресурсів на територіях курортів та прогнозування їх змін під впливом господарської діяльності;

  • розроблення науково обгрунтованих рекомендацій щодо використання природних територій курортів;

  • вирішення інших питань, пов'язаних з використанням та облаштуванням природних територій курортів.

Структура Державного кадастру природних територій курортів передбачає включення таких відомостей:

- реєстр земельних ділянок, що складають курортну територію;

- реєстр власників та користувачів земельних ділянок;

- розподіл земель природної території курорту;

- реєстр об’єктів господарювання;

- відомості про заклади курортної території;

- характеристика лікувально-оздоровчої бази;

- наявність та розподіл будинків (споруд) курортної території;

- клімато-географічна характеристика курортної території;

- інженерно-геологічна ситуація курортної території;

- екологічне зонування території курорту;

- характеристика природних лікувальних ресурсів тощо.

Для оперативного задоволення потреб центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та громадян у наданні відомостей з Кадастру створюється автоматизована система його ведення, яка базується на використанні ГІС-технологій.

Автоматизована система Державного кадастру природних територій курортів є ієрархічною системою трьох рівнів: державного, регіонального, базового (природної території курорту).

Базовий рівень створюється на природній курортний території. На цьому рівні проводиться збір, контроль, оновлення інформації про курортну територію, ведення архівів цих даних, обслуговування запитів користувачів, узагальнення і аналіз даних по території.

На регіональному (обласному) рівні здійснюється узагальнення і аналіз даних по області, впровадження науково-методичних розробок, учбово-виробнича діяльність.

На державному рівні виконується розробка нормативно-правової бази створення і ведення Кадастру, узагальнення і аналіз даних по Україні, науково-методична діяльність, експертиза програмно-технічних засобів, призначених для розв’язання завдань Кадастру.

Отже, утворення і ведення Державного кадастру природних територій курортів дозволить забезпечити збирання, оброблення, збереження та аналіз інформації про стан курортних територій та природних лікувальних ресурсів, прогнозувати їх зміни під впливом господарської діяльності, розробляти науково обгрунтовані рекомендації для прийняття управлінських рішень, забезпечувати розроблення комплексних планів розвитку курортних територій та корегування містобудівної документації.

Державний кадастр природних лікувальних ресурсів України є системою відомостей про кількість, якість та інші важливі з точки зору лікування та профілактики захворювань людини характеристики всіх природних лікувальних ресурсів, що виявлені та підраховані на території України, а також можливі обсяги, способи та режими їх використання.

Порядок ведення кадастру природних лікувальних ресурсів регламентовано Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. N 872 «Про затвердження Порядку створення і ведення Державного кадастру природних лікувальних ресурсів». У 2007 році Міністерством охорони здоровя з метою забезпечення створення і ведення Державного кадастру природних лікувальних ресурсів (наказ N 685 від 02.11.2007) утворено Центр ведення Державного кадастру природних лікувальних ресурсів, який розташовано у м. Одеса.

До Кадастру включаються відомості у формі текстових, цифрових та графічних (картографічних) матеріалів щодо видів (типів) природних лікувальних ресурсів: мінеральні і термальні води, лікувальні грязі та озокерит, ропа лиманів та озер, морська вода, природні об'єкти і комплекси із сприятливими для лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань кліматичними умовами.