Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (9).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Специфічні види реклами по меті

  • Контрреклама — спростування недобросовісної реклами. У РФ передбачена в якості покарання за недобросовісну рекламу.

  • Антиреклама — інформація, покликана не піднімати, а зменшувати інтерес, або дискредитувати товари, підприємства, товарні знаки. У Росії заборонена законом про рекламу.

  • «Specs spots« (адекватний термін російською мовою невідомий) — »рекламні« відеоролики, зняті приватними особами, які сприймаються глядачам як офіційна реклама.

4 Аналіз ефективності реклами

Ефективність реклами - ступінь дії рекламних засобів на споживачів на користь виробника або посередника. Визначається до і після передачі рекламного звернення. Визначення впливу реклами на результати продажів (економічна ефективність) проводиться шляхом відносного порівняння витрат на рекламу і обсягів реалізації товару за підсумками діяльності у минулому. Точність цього методу не висока, оскільки на результати продажів роблять вплив крім реклами безліч інших чинників.

Питання про оцінку ефективності рекламної кампанії як і раніше залишається відкритим. Напевно, усім сьогодні відома фраза: «Я знаю точно, що половина рекламного бюджету витрачена даремно, але не знаю, яка саме». Так, сьогодні є різні методи аналізу ефективності реклами, але у кожного з них є достоїнства і недоліки.

Прийнято виділяти два види ефективності реклами : комунікаційну і кінцеву (за результатами продажів). Маркетингові дослідження в істотній своїй частині спрямовані на аналіз комунікаційної ефективності реклами, визначити яку істотно легше в порівнянні з кінцевою ефективністю. У цій статті ми розповімо, які дослідження можна проводити, коли стоїть завдання оцінки ефективності рекламної кампанії.

Можна виділити декілька рівнів впливу реклами :

1

 Когнітивний рівень

 На зміну знань про фірму її товарах і послугах

2

 Афективний рівень

 На формування позитивного відношення до виробника

3

 Спонукаючий рівень

 На формування намірів вступити в контакт з фірмою, придбати її товар

Як правило, аналіз ефективності реклами проводиться «до і після» її проведення. Якщо марка тільки виходить на ринок або мало відома на ринку, то дослідження варто проводити тільки «після», при цьому основним показникам спочатку привласнюються нульові значення.

Аналіз ефективності реклами дозволяє оцінити вплив рекламної кампанії на потенційного споживача по ряду показників :

  • охоплення цільової аудиторії

  • активне, пасивне знання рекламованої марки (товару)

  • розуміння і розпізнаваність рекламного повідомлення (реклами)

  • запоминаемость елементів реклами, рекламного повідомлення

  • привабливу і агітаційну силу рекламного повідомлення

  • намір купити, користуватися рекламованим товаром

  • загальне відношення до реклами

  • образ фірм, що склався

Для оцінки ефективності реклами проводяться тільки кількісні дослідження (питання про виміри ефективності реклами до її розміщення відносяться до питання тестування).

Мінімальна кількість опитаних - 400 чоловік.