Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вика курсовая.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
137.76 Кб
Скачать

2.2. Характеристика вибірки та процедури дослідження

У нашому дослідження приймали участь діти старшої групи (5-6 років) Чернігівського ДНЗ № 61 та ДНЗ №4, батьки. Загальна кількість досліджуваних: ЗО дітей, серед яких 15 хлопців та 15 дівчат, та ЗО батьків.

Дослідження проводилося в 2 етапи:

1)психологічна діагностика дітей (лютий);

2)опитування батьків(березень).

2.3 Аналіз отриманих результатів

При обробці результатів методики «ОБС», розробленої А.Я.Варга В.В.Століним, ми отримали наступні результати:

Таблиця 1

Розподіл за рівнями прояву стилю виховання «прийняття»

Рівні

Розподіл у % (від загальної кількості опитуваних, п =15)

Розподіл у % (від загальної кількості опитуваних, п=30)

Хлопчики

Дівчатка

Високий

6,7

6,7

6,7

Середній

93,3

73,3

83,3

Низький

0

20

10

1) високий результат за шкалою прийняття виявлено тільки в двох випадках, тобто тільки в двох сім'ях (приблизно7%) батьки приймають дитину такою як вона є, поважають її, її потреби та її думку, схвалюють її інтереси. Низький рівень виявлено у 10% (трьох сім'ях), де, скоріше за все, дорослі не прислухаються до думки дитини, відчувають до неї переважно негативні емоції: злість, роздратованість. В 83% випадках (25 сімей) спостерігаємо середній рівень вираженості типу виховання «прийняття». Можливо, в таких сім'ях ставлення до дитини залежить від ситуації, що може пояснюватися нестійкістю та мінливістю настрою у батьків або непослідовністю їх виховання (в одних ситуаціях вони поважають дитину, а в інших - ні) (Таблиця1). Як видно з таблиці стосовно дівчат(20%) в сім'ї частіше батьки використовують «неприйняття» - відчуження. Можемо припустити, що цей факт пояснюється тим, що дівчаток не сприймають такими, якими вони є, тобто батьки до них більш вимогливі, прагнуть їх переробити. Або ж саме в сім'ях, де діти - дівчата, батьки мають невирішені внутрішньо-особистісні проблеми або конфлікти, які не дозволяють їм ставитися до дитини з повагою та розумінням. Стосовно хлопців низький рівень не виявлено.

Таблиця 2

Розподіл за рівнями прояву стилю виховання «кооперація»

Рівні прояву

Розподіл у % (від загальної кількості опитуваних, п=15)

Розподіл у % (від загальної кількості опитуваних, п=30)

Хлопчики

Дівчатка

Високий

100

86,7

93,3

Середній

0

13,4

6,7

Низький

0

0

0

2) більшість батьків оцінили свій стиль виховання як «кооперація» -93,3% сімей (28 випадків) з високим рівнем прояву типу виховання «кооперація». Що вказує на те, що батьки високо оцінюють здібності своєї дитини, схвалюють її самостійність та ініціативність. У 6,7% (двох сім'ях) спостерігаємо середній рівень прояву цього типу виховання (Таблиця 2). Стосовно дівчат, в порівнянні з хлопчиками, батьки рідше на 13,3% використовують стиль виховання «кооперація». Тобто знову ж таки спостерігаємо вищі вимоги до дівчат, можливо, більший контроль щодо їх виховання, у них не настільки, як у хлопців, схвалюється самостійність та ініціативність. Можливо, що пов'язане з певними тендерними стереотипами у вихованні: дівчата повинні бути слухняними, виконувати всі поставлені вимоги та завдання. Але, враховуючи, що у нас таких випадків лише 2, то серйозних висновків ми робити не можемо.

Таблиця З