Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Громадське будівництво.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
5.58 Mб
Скачать

Р ис. 3.16. Типи вікон: а – одностулчасті; б – двостулчасті; в – розріз по вікну з роздільною коробкою; г – розріз по вікну зі спареною коробкою;

1 – кватирка; 2 – фрамуга; 3 – нижній брусок стулки; 4 – розчин; 5 – конопатка; 6 – коробка; 7 – верхній брусок стулки;

8 – злив із покрівельної сталі; 9 – підвіконна дошка; 10 – вертикальний брусок стулки

Конструкція вікна складається з коробки, переплетень, підвіконної дошки й зовнішнього зливу. При великих розмірах вікна коробка може мати додаткові горизонтальні елементи – імпости. Коробку ви­конують із одного бруска шириною 94 мм для спарених пере­пле­тень або із двох брусків шириною 200 мм для роздільних переплетень. Коробки кріплять до стін цвяхами або костилями за допомогою ан­тисептованих дерев’яних брусків, що закладаються в цегельну кладку або стінову панель. Зазор між коробкою й стіною в 20–30 мм зовні герметизують монтажною піною або конопатять повстю. Зазор під нижньою обв’язкою закривають підвіконною дошкою. Зовнішній ниж­ній укіс виконують із цементного розчину й покривають оцин­ко­ваною покрівельною сталлю.

Переплетення навішують на коробку за допомогою шарнірних пе­тель. Переплетення можуть бути глухими (що не відкриваються) і стулчастими (які відкриваються). У всіх освітлюваних природним світ­лом приміщеннях віконні переплетення повинні бути стулковими з фрамугами, що відкриваються, або – з кватирками.

Для скління віконних стулок застосовують листове скло товщиною 3–5 мм. Кріплять стекла дерев’яними або пластиковими штапиками трикутного перетину й промащують із двох сторін замазкою. Постав­ляють віконні блоки на будівельні майданчики в готовому вигляді, вклю­чаючи установку пристроїв і засклення.

Віконні переплетення застосовуються не тільки в зовнішніх світ­ло­вих прорізах, але й у перегородках усередині будівлі. Такі перепле­тення називають фрамужними. Вони служать для додаткового освіт­лення приміщень і виконуються глухими й одинарними.

Віконні блоки виготовляють із дерева, сталі, алюмінію, пластмаси, а також у комбінації цих матеріалів. Принцип конструкції зали­ша­ється незмінний. Для виготовлення вікон зі сталі й алюмінію про­мис­ловістю випускаються спеціальні прокатні профілі.

Ліхтарі. Для освітлення природним світлом приміщень, віддалених від зовнішніх стін, у даху будівлі влаштовують ліхтарі. Вони служать також для аерації приміщень. Несучим елементом ліхтарної надбу­дови служать сталеві рами. Ліхтарні прорізи заповнюються сталевими переплетеннями, які підвішують до верхньої кромки ліхтаря.

Ліхтарне освітлення має істотні недоліки: засклення швидко за­бруд­нюється, між ліхтарями взимку утворюються снігові мішки, екс­плуа­тація покрівлі стає складнішою й дорожчою. Більш економічними є так звані зенітні ліхтарі – що являють собою ілюмінатори з опуклого склопластику, вмонтовані в панель покриття.

Вітрини виконують функції світлопрозорих огороджень (рис. 3.17). Вони призначені для експонування товарів і реклами, окрім інформа­ційної функції створюють архітектурно-художній вигляд будівлі.