Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011 ПЗ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
467.97 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Білецька Л.В., Білецький О.В., Савич В.І. Економічна теорія. Навч. посібник. – К.: ЦНЛ. – 2009 – 684 с.

  2. Економічна теорія. Навч. посібник. – К.: ЦНЛ, 2009 – 517 с.

  3. Економічна теорія. Основи економічної теорії. Підручник / ред. В.Д. Базидевича – 7-е вид. К.: «Знання Пресс», - 2008 – 719 с.

  4. Михайлов О.М. // Економіка АПК. – 2007. – №3. – с. 3 - 9

  5. Шарманська С.О. // Формування ринкових відносин в Україні. - 2007. - №10. – с .27-34

  6. Юрій С. І., Кізима Т.О. // Фінанси України. – 2008. - №8. – с. 3-10

Тема 9. Галузеві особливості виробництва і функціонування капіталу. Форми прибутку, процент і рента

Питання для обговорення на семінарському занятті:

  1. Торговий капітал і торговий прибуток. Позичковий капітал і процент, їх сутність та особливості функціонування.

  2. Суб’єкти і об’єкти підприємницької діяльності в сільському господарстві. Земля як основний засіб сільськогосподарського виробництва.

  3. Форми власності на землю і форми землекористування

  4. Рентні відносини. Види ренти. Орендна плата.. Ціна землі.

  5. Агропромислова інтеграція та її форми.

Теми рефератів та фіксованих виступів

  1. Становлення селянських та фермерських господарств в Україні.

  2. Необхідність та особливості проведення аграрної реформи в Україні.

  3. Досвід проведення земельної реформи в країнах Центральної та Східної Європи.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Вивчення теми необхідно почати з визначення особливостей розвитку сільськогосподарського виробництва. При цьому важливо уяснити, що його основою та чи інша система економічних відносин і, в першу чергу, відносин власності на засоби виробництва, складовою яких є земля. Відносини власності визначають всю структуру земельних відносин і напрями розвитку форм землекористування. Студенти повинні також знати в чому полягають особливості проведення аграрної реформи в Україні і вміти визначити основні напрями практичного вирішення даної проблеми.

Наступним етапом аналізу повинно бути з’ясування сутності, причин виникнення, умов формування та основних джерел появи земельної ренти – особливого доходу від землі, в якому реалізується власність на землю. Студентам важливо розглянути механізм формування як форм ренти (абсолютної та диференціальної) так і різновидів останньої (диференціальної ренти 1 та 11 виду, а також монопольної ренти). При розгляді цього питання слід тісно ув’язати процес формування ренти з розвитком орендних відносин як найбільш поширеної форми землекористування в світі. Важливим тут є і механізм визначення ціни землі та факторів, що на неї впливають.

Розглядаючи сутність агропромислової інтеграції важливо уяснити, що вона являє собою єдиний процес відтворення сільськогосподарського, промислового та інших форм виробництва тісно пов’язаний з сферою обміну. При цьому важливо звернути увагу на розвиток основних її форм: укладення контрактів між виробниками та переробниками сільськогосподарської продукції; створення агропромислових підприємств; формування агропромислових об’єднань регіонального типу ; розвиток АПК країни.

При аналізі місця, ролі та функцій АПК необхідно відмітити, що він складається з трьох основних сфер: перша - галузі та підприємства, що забезпечують аграрний сектор економіки засобами виробництва; друга – безпосередньо сільське та лісове господарство; третя – галузі, підприємства та організації, що займаються транспортуванням, зберіганням, переробкою та реалізацією сільськогосподарської продукції. В даній темі важливо також уяснити різновиди прибутку і поняття «підприємницький доход».