Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011 ПЗ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
467.97 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Васільєва Л.М., Вінницький національний аграрний університет – Вінниця: журнал «Держава та регіони, серія: Економіка та підприємництво //, 2009 р., 30 – 33 с.

  2. Мазур А.Г., Підвальна А.Г., Заболотний О.Г., Бондаренко В.М. Вінницький національний аграрний університет – Вінниця: Вінницька газета, 2009 р., 188 с.

  3. Фінансовий менеджмент: підручник; кер., кол., авт., і наук ред., проф. А.Г. Поддєрьогін. – К.: КНЕУ, 2005р., с. 535.

  4. В.М. Мельничук. Вінницький аграрний університет – Вінниця: журнал «Баланс», 2008 р., №56, с. 12 – 15.

  5. Економічна теорія. Навч. посібник. – К.: ЦНЛ, 2009 – 517 с.

  6. Економічна теорія. Основи економічної теорії. Підручник / ред. В.Д. Базидевича – 7-е вид. К.: «Знання Пресс», - 2008 – 719 с.

Тема 10. Доходи населення

Питання для обговорення на семінарському занятті:

  1. Основні види і джерела формування доходів населення.

  2. Заробітна плата – основна форма доходів населення. Економічна природа зарплати.

  3. Форми і системи зарплати. Номінальна та реальна заробітна плата. Індексація доходів населення.

  4. Соціальні програми як джерело формування сімейних доходів населення.

Теми рефератів та фіксованих виступів.

  1. Суть і механізм розподілу доходів.

  2. Суспільні фонди споживання.

  3. Вплив доходів на економічне становище народу України.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів.

Починати вивчення теми необхідно з визначення суті, їх видів та джерел формування. При цьому слід мати на увазі те, що доходи формуються в залежності: від трудової діяльності (заробітна плата, доходи від діяльності в домашньому господарстві), від власності (прибуток, дивіденди), від трансфертів (пенсії, субсидії та різни види допомоги з державного бюджету).

Основну увагу необхідно приділити визначенню суті та ролі заробітної плати, як основного доходу населення. На поверхні суспільних відносин заробітна плата виступає як плата за працю. Звідси виникає питання, що ж продає працівник підприємцю працю чи робочу силу? Процес праці наступає тільки після того, як здійснюється найом (заключається контракт) робочої сили. Робоча сила це – здібність до праці, якою повинен володіти працівник. Якщо він є фізично чи розумово хворою людиною, то підприємець ніколи її не

купить. Таким чином, необхідно чітко розуміти, що заробітна плата являє собою перетворену форму ціни чи вартості робочої сили, а не праці. Тут також необхідно розглянути існуючі форми та системи заробітної плати.

Важливе значення в даній темі є розуміння процесу диференціації та різновидів заробітної плати. Студенти повинні уяснити, що величина заробітної плати залежить від різноманітних факторів: затраченого робочого часу, виробленої продукції, виконаної роботи, складності праці, кваліфікації працівника, соціально – економічного розвитку суспільства та країни, тощо. Необхідно також чітко визначити в чому полягає різниця між номінальною і реальною заробітною платою.

Завершення теми повинно пов’язуватись з соціальною політикою держави у формуванні сімейних доходів населення.