Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011 ПЗ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
467.97 Кб
Скачать

Критерії та шкала оцінювання знань і умінь студентів

Контроль знань і умінь студентів (поточний і підсумковий) з навчальної дисципліни "Основи економічної теорії" здійснюється згідно з кредитно-модульною системою організації навчального процесу.

Поточний - виконання практичних робіт, індивідуальних завдань, написання рефератів, ведення економічного словника, контроль за засвоєння певного модуля (модульний контроль). Форму проведення поточного контролю і систему оцінювання визначає відповідна кафедра.

Підсумковий - включає іспит, який виставляється за результатами двох модулів.

Кожен модуль може оцінюватись в умовних балах пропорційно обсягу часу, відведеного на засвоєння матеріалу цього модуля. Кількість умовних балів за навчальні заняття студента становить 70% (коефіцієнт 0,7) і 30% (коефіцієнт 0,3) припадає на диференційований іспит від загальної кількості умовних балів.

Відповідно до отриманих балів студентам присвоюються кредити ЕСТS (табл. 2). Кредити записують у журнал рейтингового оцінювання знань і умінь студента.

Таблиця 2

Критерії та шкала оцінювання знань і умінь студентів

Оцінка національна

Оцінка ЕСТS

Визначення ЕСТS

Кількість балів

з дисципліни

Відмінно

А

Відмінно - відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок

≥ 90

Добре

В

Дуже добре — вище середнього рівня з кількома помилками

82-89

С

Добре - в загальному правильна робота з певною кількістю помилок

75-81

Задовільно

D

Задовільно - непогано, але із значною кількістю недоліків

66-74

Е

Достатньо - виконання задовольняє мінімальні критерії

60-65

Незадовільно

Незадовільно - потрібно працювати перед тим, як отримати позитивну оцінку

35-59

F

Незадовільно - необхідна серйозна подальша робота

< 35

Тема1: економічна теорія як наука Питання для обговорення на семінарському занятті:

  1. Зародження економічних знань. Основні етапи розвитку економічної теорії.

  2. Економічні категорії та закони, їх пізнання та використання.

  3. Предмет та функції економічної теорії. Макро- і мікроекономіка як складові економічної теорії.

  4. Методи дослідження економічних явищ і процесів.

Теми рефератів та фіксованих виступів

  1. Роль економічної теорії в сучасному суспільстві.

  2. Розвиток економічної думки в Україні.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Вивчення теми студенти повинні почати з усвідомлення того, що економічна теорія зароджувалася і розвивалася в процесі розвитку товарного господарства і є стародавньою наукою. Для цього необхідно розглянути процес зародження та розвитку економічної теорії, дати характеристику основних шкіл та течій економічної думки: меркантилізм, фізіократична школа, класична політична економія, критичний напрям політичної економії, марксистська економічна теорія, маржиналізм, історична школа, теорія імперіалізму, кейнсіанство, неоліберіалізм, неоконсерватизм, інституціоналізм, тощо При цьому важливо звернути увагу на еволюцію визначення предмету економічної теорії кожною з названих концепцій.

Необхідно також визначити місце та роль української економічної думки у розвитку світової економічної науки.

Для розуміння предмету економічної теорії студентам необхідно розглянути його сучасне трактування і дати чітке визначення. При цьому доцільно виділити об’єкт, суб’єкти, предмет та основну мету дослідження дисципліни. Важливо уяснити те, що основи економічної теорії вивчає економічні категорії та економічні закони. Це дозволяє засвоїти категоріально - понятійний апарат, за допомогою якого характеризуються ті чи інші сторони економічних явищ і процесів. Вивчення економічних законів, які встановлюють найбільш стійки об’єктивні залежності та взаємозв’язки економічних процесів, допоможе студентам орієнтуватися у складній системі економічних відносин.

При аналізі економічних процесів і явищ широко використовуються як загальнонаукові методи дослідження: діалектичний, аналізу та синтезу, наукової абстракції, індукції та дедукції, порівняння та аналогії; так і специфічні - статистичні, економіко - математичного моделювання, експерименту та інші.

Наступним етапом вивчення є - опанування функцій економічної теорії, а саме: теоретико – пізнавальну, методологічну, практичну та виховну.

Розкриваючи функції науки, студенти повинні усвідомити і дослідити взаємозв’язок економічної теорії, економічної політики та господарської практики.