Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полные шпоры.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
923.65 Кб
Скачать
  1. Моделі організації маркетингового менеджменту та їх еволюція.

Організація маркетингового менеджменту – процес орієнтації півд-ства на споживачів та бізнес-довкілля, створення відповідних управлінських підрозділів, розподілу функцій як між ними, так і окремими співробітниками, що входять до їх складу.

Виділяють 4 етапи еволюції організації маркетингового менеджменту: 1) на першому етапі ММ зводиться до дія-сті, пов’язаної із інтенсифікацією збуту і формуванням попиту. У відповідності із цим функції ММ виконуються спеціалістами відділу збуту або працівниками, які тимчасово наймаються для виконання якихось робіт. Структура такого відділу збуту: директор – начальник відділу збуту (торговий персонал, спеціалісти з маркетингу, які наймаються тимчасово). 2) другий етап характ-ся розвитком бюрократичних та ієрархічних органічних структур для планування і контролю діяльності спеціалістів у таких областях, як маркетингові дослідження та стимулювання збуту. на цьому етапі створ маркетингово-збутові відділи, де збутові й окремі маркетингові функції викон штатними працівниками відділу. Деякі маркетингові функції можуть бути винесені в окремі підрозділи. Структура маркетингово-збутового відділу: директор – начальник маркетингово-збутового відділу( торговий персонал, заступник начальника з маркетингу – спеціалісти з маркетингу). 3) на третьому етапі маркетинг відділяється від збуту і діє в рамках інтегрованої маркетингової стратегії, слабо зв’язаний з ін. функціями бізнесу і часто-густо перебуває у протиріччі з головними завданнями збуту. на цьому етапі створ самост відділ маркетингу: директор – заступник директора з маркетингу та збуту (начальник відділу – торговий персонал, начальник відділу маркетингу – спеціалісти з маркетингу). 4) на 4ому етапі маркетинг інтегрує функції бізнесу в єдиний процес, який фокусується на споживачах. Координація маркетингових та збутових функцій здійснюється на рівні заступника директора зі збуту і маркетингу. Маркетингові функції можуть виконуватися всіма працівниками апарату управління під-ством, у зв’язку з чим відділи маркетингу як окремі структурні підрозділи можуть бути відсутні.

  1. Принципи організації маркетингового менеджменту.

  • Цілеспрямованість – відповідність місії, цілям, стратегії та політиці під-ва, спрямованість на вирішення проблем, пошук і задоволення потреб споживачів.

  • Чіткість орган-ї структури – розумна спеціалізація, відсутність дублювання виконуваних функцій, забезпечення єдності керівництва марк- ю діяльністю, підконтрольність виконавців.

  • Сформульованість напрямів діяльності – зорієнтованість на конкретну концепцію, чітке визначення завдань та функцій кожного підрозділу та виконавців, вертикальних і горизонтальних зв’язків.

  • Гнучкість – своєчасне модифікування у відповідь на зміни у навколишньому бізнес середовищі.

  • Скоординованість дій – комплексність маркетингових заходів для досягнення ефекту енергії.

  • Достатня фінансова забезпеченість – як с погляду забезпечення виконання мар-их дій, так і мотивація працівників мар-их служб.

  • Економність – покриття витрат на мар-г доходами від реалізації мар-их заходів.

  • Висока кваліфікація кадрів та їх постійна спеціальна підготовка.

  • Активна політика – пошук рівнів, споживачів незадоволених потреб, творчі підходи до вирішення поставлених мар-их завдань.