Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полные шпоры.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
923.65 Кб
Скачать
  1. Визначення стратегії маркетингу з використанням концепції жцт.

ЖЦТ – концепція, що хар-є розвиток обсягу збуту товару та прибуток від його реалізації, пропонує заходи щодо цілей. Стратегії і тактики маркетингу з моменту надходження товару на ринок і до його зникнення з ринку. На етапі впровадження обсяги продажу зрост повільно. Підприємство робить високі питомі витрати, що разом з незначними обсягами продажу = збитки. Маркетингова мета – інформування споживачів про властивості і характеристики нового товару, місця та умов його продажу, стимулювання пробних закупівель. На етапі зростання можливе різке збільшення обсягів продажу, що робить можливим перехід точки беззбитковості, отримання підприємством прибутків. Характерним ним є суттєвість конкуренції. Тому і маркетингова стратегія підприємства включає і відповідні заходи, які протидіють конкурентному впливу. На етапі зрілості темпи зростання обсягів продажу починають уповільнюватись і навіть, досягши максимальних значень, скорочуватись. Основні цілі маркетингу полягають у захисті частки ринку, максимізації прибутків. Можливі такі стратегії: модифікація ринку, модифікація товару, модифікація маркетингу комплексу. На етапі спаду обсяги продажу товарів і прибутків різко зменшуються. Основними цілями маркетингу – зменшення витрат, збереження підтримки товару на ринку для повного використання його ринкового потенціалу. Стратегії: збільш інвестицій у товар з метою зміцнення ринк позицій, збереження попереднього рівня інвестицій, вибіркове скорочення інвестицій, поступова відмова від інвестування з метою збереж на певний час прибутковості товару, деінвестування.

  1. Комплекс дій маркетингового стратегічного планування.

Висвітлення місії та систем цінностей підприємства, його підрозділів і бізнес-одиниць, аналіз припущень, гіпотез і прогнозів майб їх розвитку; проведення маркетинг досліджень навколишн бізнес-середовища та внутр середовища підприємства, виявл можливостей і загроз, сильн і слабких сторін; формування моделей положень, які займає підприємство; визнач довготермінових цілей; встановлення напрямів дій та завдань; визнач ринків; визнач та реалізація джерел формування конкурентних переваг підприємства; формув схем взаємозв’язків з навколиш середовищем; розробка маркет програм;розробка заходів щодо підвищення міри готовності підприємства вчасно реагувати на зміни; супроводження виконання стратегічних маркет планів; формування системи контролю за діяльністю під-ва, його підрозділів та бізнес-одиниць.

  1. Сутність, предмет та об’єкт маркетингового стратегічного планування.

Маркет стратег планув – це визнач базових довготермінових цілей та завдань підприємства та напрямків дій, а також розподіл ресурсів, необхідних для досягнення цих цілей.

Предмет – вирішення питань щодо того, які продукти чи стратег простори повинні бути освоєні, яким чином і за рахунок яких засобів це має бути досягнуто. Об’єкт – підприємство в цілому, або його окремі підрозділи чи бізнес-одиниці. Період, як правило, 3-5 років.