Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полные шпоры.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
923.65 Кб
Скачать
  1. Маркетингові програми вдосконалення товарного асортименту продукції підприємства.

Передбачають розгляд таких аспектів: 1) складення переліку продукції та цін, за якими вони пропонуються;2) визначення тенденцій зміни обсягів продажу в натуральному виразі, доходів і прибутку по кожній позиції номенклатури;3) визначення ЕЖЦТ, на яких перебуває кожна товарна позиція;40 розрахунок часток ринку кожної товарної позиції та номенклатурної групи5) встановлення того, які товари є найб доходними і прибутковими для п-ств6) встановлення того, який внесок кожного з товарів у загальні показники д=сті п-ства, досягнення ним своїх стратегічних цілей,7) аналіз сильних і слабких сторін товарного асортименту8) визначення того, які зміни в товарному асортименті спри ятимуть п-ству у досягненні його стратегічний і тактичних цілей9) розробка заходів щодо нововведень та елімітування окремих позицій товарного асортименту, розрахунок відпов бюджетів і календарних графіків.

Програми вдосконалення товарного асортименту повинні розроблятись виходячи з таких принципів1) адаптивності: не обхід швидкого реагування на інформацію про маркет проблемні ситуації в б-довкіллі та внутр сер-щі п-ства,які вимагають прийняття відполвілних управлінських рішень,2) відповідності концепції маркет менеджменту, згідно з якою вся д-сть п-ства відбув на основі маркет ідеї і націлена на задоволення потреб цільових споживачів, і завдяки цьому отримання бажаного прибутку,3) комплексності: управління асортиментом продукції виходячи з викор всіх мартке інструментів у їх вваємозвязку та взаємодоповнюваності.

  1. Маркетингові програми розробки і впровадження новх продуктів.

Мають за мету впорядкування процесу пошуку товарів-новинок, доведення рез-тів від їх реалізації до комерційно значимих розмірів, зменшення міри ризику інноваційної д-сті п-ства. Програми передбачають аналіз інноваційної д-сті п-ства не менше як в останні 5 років. Такий аналіз має охоплювати: скільки нових товарів було створено і виведено на ринок; які рез-ти створення та впровадження нових товарів; які головні причини удач і невдач нових товарів; яку роль відіграли нові товари на п-стві; яка частка нинішнього асортименту належитьб товарам власної розробки; коли виникла необхідність у розробці та впроваджені нових товарів; яка міра використання ринків у наявному асортименті продукції п-ства;яка інтенсивність пошуку нових ринків для нинішніх товарів; чи можна продовжити тривалість ЖЦ для наявних товарів; якою є міра лояльності споживачів до наявних товарів.

Такий аналіз маж дати можливість оцінити ринкову, фінан, технічну доцільність розробки і впровадження нового товару, розглянути подальші кроки роботи з ним. На подальших етапах формування програми розробки і впровадження нового товару на ринок визначаються календарні графіки створення прототипу, проведення відповідних його досліджень затвердження кінцевого варіанту товару, його маркетингу таа в-цтва, поетапного виведення на ринок.

  1. Маркетингові програми формування каналів розподілу.

Маркетингові програми розподілу – це конкретні плани дій п-ства щодо реалізації стратегій маркетингової політики розподілу, доведення продукції до місць її продажу чи використання. До таких програм можуть бути віднесені наступні: - програма формування каналів розподілу, програма формування збутових логістичних систем

Дані програми Розробляються і реалізуються у випаду коли: організується випуск і впровадження на ринок нового товару; виникає необхідність освоєння нових цільових ринків; відчуваються зміни в структурі маркетингового комплексу товару; створ нове п-ство; відбув зміни у діючій с-мі каналів розподілу, політиці посередницьких п-ств та організацій; діюча система каналів розподілу не сприяє досягненню маркетингових та фінансових цілей п-ства.

Розробку програми формування каналів розподілу необхідно починати з ретроспективного аналізу. Даний аналіз дозволяє зясувати сутність проблеми, пов’язаних із функціонуванням каналів розподілу та перейти до розробки їх нової системи. Для вибору конкретних шляхів удосконалення с-ми каналів розподілу п-ства необхідно проаналізувати чинники, які визначають раціональність такої сис-ми До цих чинників належать: Чинники ринку, поведінка споживачів, фактори товару, чинники п-ства, фоктори навкол б-середовища, поведінкові чинники. головним результатом такого аналізу є визначення структури майб кангалу розподілу. Після чого переходять до вибору посередників, які опікуватимуться товарним рухом прпродукції п-ства, конкретними трансакціями