Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vistup.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
31.11 Кб
Скачать

Орієнтовна схема виступу (можеш добавить або викинути щось, покладайся на свій смак..=)

Вступ

Природа Сонця і його значення для нашого життя - невичерпна тема. Про його вплив на Землю люди здогадувалися ще в далекій давнині, у результаті чого народжувалися легенди і міфи, у яких Сонце відігравало головну роль. Воно обожнювалося в багатьох релігіях. Дослідження Сонця - особливий розділ астрофізики зі своєю інструментальною базою, зі своїми методами. Роль одержуваних результатів виняткова, як для астрофізики (розуміння природи єдиної зірки, що знаходиться так близько), так і для геофізики (основа величезного числа космічних впливів).

В останні роки Сонце наближається до піку сонячної активності. Багато людей турбує це питання. По-перше людство цікавить, як саме сонячні спалахи і магнітні бурі впливають на здоров’я людини і яким чином, по-друге до чого ці явища можуть привести і по-третє як поводитись із цими явищами. Тому на мою думку ця тема є актуальною для дослідження.

Наша зірка — Сонце

Со́нце (лат. Sol) — єдина зоря в Сонячній системі. Земля та сім інших планет обертаються навколо Сонця. Крім них навколо Сонця обертаються комети, астероїди та інші дрібні об'єкти.

Ця найближча до нас зірка забезпечує нашу планету гнітючою частиною енергії. Завдяки сонцю і земній атмосфері на поверхні землі температура й інші умови такі, які вони є, а не космічний холод, що робить нашу планету комфортною для живих істот, що живуть на ній. Навіть відносно мізерні зміни потоку енергії, переданої Сонцем Землі, що відбуваються при сонячних спалахах, істотно позначаються на земних умовах. З іншого боку, Сонце по своїх властивостях є типовою для свого класу зіркою, і осягаючи процеси, що відбуваються на Сонці, ми краще розуміємо і те, що діється на дуже далеких від нас зірках.

Астрономічними методами було виміряно, що орбіта Землі віддалена від Сонця в середньому на r=150 мільйонів кілометрів. Ця орбіта має формулу еліпса, так що в різні моменти часу відстань від Землі до Сонця трохи змінюється; змінюється і швидкість руху Землі по її орбіті. Як відомо, період обертання Землі навколо Сонця дорівнює одному року, точніше, 365,2522 доби. Радіус Сонця складає 697 тисяч кілометрів. Маса Сонця 1,9891×1030 кг.

Сонце — центральне і наймасивніше тіло Сонячної системи. Його маса приблизно в 333 000 раз більша за масу Землі та у 750 разів перевищує масу всіх інших планет, разом узятих. Сонце — потужне джерело енергії, яку воно постійно випромінює в усіх ділянках спектра електромагнітних хвиль — від рентгенівських і ультрафіолетових променів до радіохвиль. Це випромінювання сильно впливає на всі тіла Сонячної системи: нагріває їх, позначається на атмосферах планет, дає світло й тепло, необхідні для життя на Землі.

Як і всі зорі, Сонце — розжарена газова куля. Хімічний склад (за кількістю атомів) визначено з аналізу сонячного спектра:

• водень складає близько 90%,

• гелій — 10%,

• інші елементи — менше 0,1% .

Атмосферу Сонця утворюють зовнішні шари, що доступні спостереженню. Майже усе випромінювання Сонця надходить із фотосфери. У фотосфері досить часто можна спостерігати темні утворення, що називаються сонячними плямами. З активністю появи плям на середніх і низьких широтах частіше пов'язують активність Сонця. Усі сонячні плями мають сильне магнітне поле. Невеликі плями називають порами, а діаметр великої плями може сягати 200 тис. км. Складаються вони з темного ядра (тіні) і навколишньої півтіні, іноді можуть бути оточені світлою облямівкою. Одні плями на поверхні Сонця можуть «проіснувати» кілька годин, а інші — місяць.

Сонячна корона — зовнішня і найбільш розріджена частина сонячної атмосфери, що простягається на кілька (більше 10) сонячних радіусів. Корону Сонця раніше можна було спостерігати тільки під час повного сонячного затемнення, сьогодні ж її можна вивчати за допомогою орбітальних телескопів і коронографів.

Енергія Сонця

Сонце, як відомо, є первинним і основним джерелом енергії для нашої планети. Воно гріє всю Землю, приводить в рух річки і повідомляє силу вітру. Під його променями зростає 1024 тонн рослин, що живлять, у свою чергу, 10×1012 тонн тварин і бактерій. Завдяки тому ж Сонцю на 3емлі накопичені запаси вуглеводнів, тобто нафти, вугілля, торфу і ін., які ми зараз активно спалюємо. Для того, щоб сьогодні людство змогло задовольнити свої потреби в енергоресурсах, потрібно в рік близько 10 мільярдів тонн умовного палива. (Теплота згорання умовного палива – 7 000 ккал/кг).

А тепер увага: якщо енергію, що поставляється на нашу планету Сонцем за рік, перевести в те ж умовне паливо, то ця цифра складе близько 100 трильйонів тонн. Це в десять тисяч разів більше, ніж нам потрібно. Вважається, що на 3емлі запасені 6 трильйонів тонн різних вуглеводнів. Якщо це так, то енергію, що міститься в них, Сонце віддає планеті всього за три тижні. І резерви його настільки великі, що світитися так само яскраво воно зможе ще близько 5 мільярдів років. 3емні зелені рослини і морські водорості утилізували приблизно 34% енергії, що поступає від Сонця. Останнє втрачається майже даремно, витрачаючись на підтримку комфортного для життя мікроклімату в глибинах океану і на поверхні Землі. І якби людина змогла узяти для свого внутрішнього вжитку хоч би один відсоток (тобто 1 трильйон тонн того самого умовного палива в рік), то це б вирішило багато проблем на століття вперед. І теоретично цілком зрозуміло, як саме узяти цей відсоток. (вставиш тут декілька слів про те, як видобувають сонячну енергію і перспективи цього..)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]