Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vvstup_Kharch_lektsia_1docx.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
172.62 Кб
Скачать

Тема: Предмет харчової хімії. Поживні речовини у харчуванні людини. Вода y харчових системах. Мінеральні речовини.

Серед основних проблем, що стоять перед суспільством в наш час, є забезпечення населення земної кулі продуктами харчування, тому, що від складу і якості продуктів харчування залежить забезпеченість нашого організму пластичним матеріалом і енергією, працездатність, здоров'я, здатність людини до відтворення. Проблема харчування була і залишається однією з найважливіших як в соціально-економічному, так і в медичному аспектах. Однією з найважливіших причин погіршення показників здоров'я населення в усьому cвіті на сьогоднішній день є незадовільне, неповноцінне харчування, що визначається низкою факторів:

  • надмірне споживання тваринних жирів ;

  • дефіцит поліненасичених жирних кислот ;

  • дефіцит повноцінних (тваринних) білків ;

  • дефіцит вітамінів (аскорбінової кислоти, рибофлавіну (В2), тіаміну (В1), фолієвої кислоти, ретинолу (А) і (-каротину, токоферолу та інших);

  • дефіцит мінеральних речовин (кальцію, заліза);

  • дефіцит мікроелементів (селену, цинку, Йоду, Флуору);

  • дефіцит харчових волокон.

Харчування людей в різних країнах відрізняється за своїм характером і спрямованістю, залежить від рівня та конкретних умов проживання, національних традицій і звичок. Разом з тим, є загальні тенденції, які є неминучим результатом цивілізації: збільшення частки рафінованих харчових продуктів, продуктів, які пройшли кулінарну обробку і підлягають зберіганню; розширення області застосування харчових доба­­вок; виробництво комбінованих продуктів харчування; використання нетрадиційної харчової сировини. Поряд з цим, відбувається забруднення продуктів харчування потенційно небезпечними контамінантами хімічного та біологічного походження.

Таким чином, організація здорового харчування населення – складний і багатофакторний процес, що залежить від екологічної ситуації, забезпеченості населення, досягнень медицини, фундаментальних наук (фізики, хімії, мікробіології), нових технологічних можливостей, які з'явилися у виробників продуктів харчування. Все це вимагає докорінного вдосконалення технології отримання традиційних продуктів та створення нового покоління харчових продуктів. Ці напрямки в значній мірі охоплюються харчовою хімією.

Предмет харчової хімії – це сфера харчування людини. Харчова хімія – це наука про хімічний склад харчових систем (сировина, напівпродукти, готові харчові продукти) та його зміни в ході технологічного процесу та в організмі людини. Харчова хімія займається розробкою нових методів аналізу та системи управління якістю. Хімічний склад харчових продуктів представлений білками, вуглеводами, ліпідами.

Основні напрямки харчової хімії:

1.Хімічний склад продовольчої сировини, напівфабрикатів, готових продуктів харчування, харчова цінність та екологічна безпека.

2.Біохімічні та фізико-хімічні основи перетворення макро і мікронутрієнтів в технологічних процесах переробки, консервування та зберігання продовольчої сировини і продуктів харчування.

3.Наукові основи харчування і біохімія травлення.

4.Наукові основи технологій виробництва та застосування харчових добавок. 5.Наукові основи створення екологічно безпечних продуктів харчування, збалансованих за макро-і мікронутрієнтами для різних груп населення.

6.Теоретичні основи виділення, фракціонування компонентів продовольчої сировини, їх модифікація.

7.Методи аналізу і дослідження харчових систем, їх компонентів та добавок.

В усі періоди існування людини добування їжі було життєво важливою проблемою і зараз в багатьох країнах Азії та Африки не вистачає продуктів харчування. В усьому світі виникають проблеми, щодо якості продуктів харчування.

Продукти харчування повинні задовольняти потреби людини в харчових речовинах і енергії, а також виконувати профілактичні та лікувальні функції. Робота в цій області передбачає використання спеціальної термінології, встановленої експертами Міжнародної організації по стандартизації – ISO (ІСО). Якість продукції – це сукупність властивостей і характеристик продукції, які повинні задовольняти потреби в основних харчових речовинах (нутрієнтах), у високих органолептичних показниках, і забезпеченні безпеки для здоров'я людини. Задоволення потреб населення у високоякісних продуктах харчування - одна з основних соціально-економічних проблем сьогодення. Контроль якості продуктів повинен здійснюватись на виробництві. Виробничий контроль – це контроль дотримання стандартів, медико-біологічних вимог та санітарних норм на всіх етапах виробництва, що включають приймання і зберігання сировини, технологічну обробку, зберігання і реалізацію готової продукції.

Основні класи речовин, що входять до складу продуктів харчування представлені білками,вуглеводами, ліпідами та вітамінами. Академік О.О. Покровський класифікував компоненти їжі на аліментарні – харчові та неаліментарні – нехарчові (див. рис. 1).

Аліментарні речовини поділяються на макронутрієнти та мікронутрієнти. До макронутрієнтів належать білки, жири, вуглеводи та макроелементи, до мікронутрієнтів – мікроелементи та вітаміни.

Нутрієнти, які не синтезуються в організмі або утворюються в недостатній кількості, називаються незамінними, або есенціальними. До них належать незамінні амінокислоти, незамінні жирні кислоти, мінеральні речовини та вітаміни. Вони входять до структури тканинних білків, ліпідів, ферментів, гормонів і забезпечують функціонування організму.

До неаліментарних речовин належать баластні речовини (за теорією адекватного харчування О.М. Уголєва ці речовини віднесені до аліментарних, які необхідні у харчуванні у певних межах – від 20 до 65 г/добу), попередники синтезу біологічно активних речовин, флаворні та шкідливі речовини – отруйні й антиаліментарні речовини.

Вода не є поживною речовиною, але вона життєво необхідна, як стабілізатор температури тіла, переносник нутрієнтів (поживних речовин) і травних відходів, реагент і реакційне середовище в ряді хімічних перетворень. Вода потрібна при передачі електричних сигналів (імпульсів) між клітинами. Без води людина може прожити тільки 5-7 діб. Тіло складається на 50-70% з води. При надмірному вживанні води підвищується навантаження на серце та нирки, із організму виводиться більше мінеральних речовин і вітамінів.

При обмеженому вживанні води підвищується концентрація сечі, в ній можуть випадати в осад солі, зменшується виділення із крові шлаків (продуктів обміну речовин).

Крім того, вода формує органолептичні показники (зовнішній вигляд, колір, смак, консистенція, запах) продукту.

Вміст вологи (%) у харчових продуктах змінюється у широких межах: від 5 – 15% в борошні, сухому молоці, маслі, маргарині до 85 – 95% у молоці, фруктах, овочах, пиві, соках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]