Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fermenti_lab.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Визначення протеолітичної активності протеази (модифікований метод Ансона).

Метод засновано на гідролізі білку казеіната натрію препаратом фермента, який знаходиться в досліджуваному розчині з подальшою інактивацією фермента і осадженням негідролізованого білку трихлооцтовою кислотою (ТХО)

Протеолітична активність характеризує здатність ферментів каталізувати розщеплення білку до пептидів і амінокислот і виражається числом одиниць протеази в 1 г препарату.

За одиницю протеолітичної активності (ПС) приймають таку кількість ферменту, котра за 1 хв при температурі 300С перетворює в не осаджений трихлооцтовою кислотою стан казеінату натрію в кількості, яка відповідає 1 мкмолю тирозину (1 мкмоль тирозину дорівнює 0,181мг).

Активність грибних і бактеріальних протеіназ визначають при наступних значеннях рН:

2,5±0,2 – кисла протеіназа

3,5±0,2 – слабокисла протеіназа

7,2±0,2 – нейтральна протеіназа

9,5±0,2 – лужна протеіназа

Хід роботи

Для визначення ферментативної протеолітичної активності проводять ферментативний гідроліз при 1% концентрації білку-субстрату в розчині (після змішування розчину субстрату і розчину ферменту). Кількість взятого ферменту повинна бути так розрахована, щоб був присутній великій надлишок субстрату і щоб зміна величини оптичної щільності лежали в межах 0,07-0,85 для кислих протеаз і 0,20-0,60 – для нейтральних і лужних протеаз.

В дві пробірки наливають по 2мл субстрату і установлюють їх в ультратермостат з температурою 300С. Приблизно через 10хв в кожну пробірку додають по 2мл розчину ферменту, пробірку струшують і залишають в ультратермостаті для гідролізу на 10хв при температурі 300С. Через 10хв в обидві пробірки додають по 4мл 0,3 М розчину ТХО Cl3CCOOH, щоб перервати ферментативну реакцію і осадити білок та високомолекулярні продукти гідролізу. Суміш швидко перемішують і для забезпечення повного осадження витримують при температурі 300С ще 20хв. Потім фільтрують через маленькі лійки з паперовими фільтрами в сухі пробірки. Фільтрат повинен бути зовсім прозорим. Відбирають в чисті пробірки по 1мл фільтрату, додають по 5мл 0,5 М розчину карбонату натрію Na2CO3, перемішують і швидко додають при безперервному перемішуванні по 1мл робочого розчину реактиву Фоліна і витримують протягом 20хв. Після реакції розчини приймають голубе забарвлення, інтенсивність якого вимірюють на фотоелектроколориметрі.

Одночасно готують контрольну пробу, приливаючи реактиви в зворотній послідовності: до 2мл ферментного розчину того ж розведення, як і в основному аналізі додають 4мл ТХО Cl3CCOOH, витримують в ультратермостаті при 300С 10хв, а потім вносять 2мл субстрату. Через 20хв розчин фільтрують, відбирають в суху пробірку 1мл фільтрату, а потім при перемішуванні вносять 5мл 0,5 М розчину карбонату натрію Na2CO3 та 1мл робочого розчину реактива Фоліна. Контрольна проба повинна мати слабке голубе забарвлення.

Оптичну густину аналізуємого розчину визначають по відношенню до контрольної проби на фотоелектроколориметрі при довжина хвилі 656-670 нм в кюветах товщиною поглинаючої стінки світло шару 10мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]