Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сан_тарна характеристика виробничих процес_в.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
81.92 Кб
Скачать

7

Санітарна класифікація виробництв

При проектуванні промислових підприємств повинні передбачатись технологічні процеси, що виключають виділення шкідливих речовин в атмосферу, а у випадку неможливості – достатньо ефективні заходи з недопущення впливу шкідливих речовин на населення (пиловловлювання, газоочищення, рекуперація, герметизація апаратури і комунікацій, збільшення висоти труб) та по зниженню кількості шкідливих речовин до допустимих концентрацій. Технологічні викиди і викиди, що видаляються місцевими вентиляційними системами, що містять пил, шкідливі гази і пари, варто, як правило, піддавати очищенню перед викидом їх в атмосферу. Ступінь очистки викидів і висота труб для видалення як очищених, так і неочищених викидів повинна бути такою, щоб в результаті розсіювання в атмосферному повітрі максимальні разові концентрації шкідливих речовин в ньому не перевищували вказаних в нормативних документах показників. Ступінь очистки викидів, що містять пил встановлюються в залежності від ГДК пилу в повітрі робочої зони виробничих приміщень.

Промислові підприємства, що виділяють газ, дим, пил, кіпоть, неприємні запахи, що створюють шум, не можна розташовувати до найближчого житлового району з підвітряної сторони; ці підприємства треба відокремлювати від житлових районів санітарно-захисними зонами (розривами).

Територія санітарно-захисної зони призначена для:

- забезпечення зниження рівня впливу до необхідних гігієнічних нормативів по усіх факторах впливу за її межами;

- створення санітарно-захисного бар'єра між територією підприємства (групи підприємств) і територією житлової забудови;

- організації додаткових озеленених площ, що забезпечують екранування, асиміляцію і фільтрацію забруднювачів атмосферного повітря і підвищення комфортності мікроклімату.

Майданчики для розміщення промислових підприємств, окремих виробництв і інших об'єктів повинні вибиратись з врахуванням можливості створення санітарно-захисних зон (СЗЗ), розміри яких визначаються класами виробництв у відповідності з Державними санітарними правилами планування та забудови населених місць. Межі зони повинні встановлюватись від крайнього джерела викидів на території проммайданчика до межі найближчої існуючої чи перспективної житлові забудови. Достатність розмірів санітарно-захисних зон перевіряється за даними прогнозних розрахунків очікуваного забруднення атмосферного повітря, виконаних за діючими методиками розрахунків розсіювання в атмосфері шкідливих речовин, що містяться у промислових викидах, а також за результатами лабораторних досліджень забруднення атмосферного повітря в районах розміщення аналогічних діючих об'єктів. Рівень вмісту шкідливих домішок в атмосферному повітрі за межами санітарно-захисної, зони не повинен перевищувати гігієнічних нормативів (ГДК, ОБРД, ГДЗ), встановлених для атмосферного повітря населених місць. Концентрації забруднюючих речовин на території промоб'єкта та території його санітарно-захисної зони можуть бути більшими ніж вказані нормативи, але не повинні перевищувати значень, які дорівнюють 30 % від величини ГДК (ОБРД) для повітря робочої зони. Вказані концентрації також не повинні негативно впливати на устаткування, матеріали, готову продукцію інших виробництв, розміщених на цій території, та на сільськогосподарське виробництво (у випадках використання території санітарно-захисної зони з цією метою).

В залежності від шкідливих речовин, що виділяються і умов технологічного процесу, а також з урахуванням заходів з очистки шкідливих викидів в атмосферу діляться на 5 класів:

Класи

Ширина санітарно-захисної

зони, м

Класи

Ширина санітарно-захисної

зони, м

І

1000

ІV

100

ІІ

500

V

50

ІІІ

300

При розробці, організації і здійсненні технологічних процесів, конструюванні виробничого устаткування і робочого інструменту необхідно передбачати:

- відсутність або якщо це неможливо, то встановлення гранично припустимих концентрацій шкідливих або сильно пахучих речовин у повітрі робочих зон, атмосферному повітрі населених місць і воді, а також мінімальне виділення тепла і вологи у виробничі приміщення;

- відсутність або допустимі рівні шуму, вібрації, ультразвуку, електромагнітних хвиль, радіочастот, статичної електрики й іонізуючих випромінювань;

- зниження фізичних навантажень, напруги уваги і попередження втомленя працюючих.