Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.вивч.техн.мб.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО НАУ

ТЕХНІЧНА МІКРОБІОЛОГІЯ

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ І-ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ

ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ:

5.05170109 “ЗБЕРІГАННЯ, КОНСЕРВУ

ВАННЯ ТА ПЕРЕРОБКА МЯСА”

5.05170111 “ЗБЕРІГАННЯ, КОНСЕРВУ

ВАННЯ ТА ПЕРЕРОБКА МОЛОКА”

5.05170108 “ЗБЕРІГАННЯ, КОНСЕРВУВА

ННЯ ТА ПЕРЕРОБКА ПЛОДІВ ТА ОВОЧІВ”

м. Біла Церква

Укладач: Cтаровойтова Алла Андріївна, викладач мікробіології Технолого-економічного коледжу Білоцерківського НАУ, спеціаліст вищої категорії, викладач – методист.

Рецензент: Зубрицька Валентина Михайлівна, викладач ветеринарних дисциплін Технолого-економічного коледжу Білоцерківського ДАУ, спеціаліст вищої категорії, викладач – методист, магістр.

Розглянуто і затверджено

на засіданні предметної комісії

спецтехнологічних дисциплін

Протокол № ___ від _________

Голова предметної комісії

_____________ Дудник Л.А.

Заступник директора з методичної роботи _________________ В.М. Матвієнко

Методичні вказівки знайомлять з організацією самостійної роботи студентів, системою контролю та оцінки знань, методикою складання навчально–методичних матеріалів та організації самостійної позааудиторної роботи студентів з навчальної дисципліни ”Технічна мікробіологія”.

Рекомендовано для викладачів і студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації технологічних спеціальностей.

Приблизний тематичний план

п/п

Назва розділу, модуля, теми

програми

Обсяг годин

за робочою навчальною програмою

всього

з них:

Теорет.

ЛПЗ

Самостійних

Модуль № 1

Вступ

2

2

1.

Морфологія і класифікація м/о.

14

2

6/0

6

2.

Обмін речовин у м/о.

6

2

4

3.

Екологія м/о.

12

2

6/0

4

Модуль № 2

4.

Культивування і ріст м/о

6

2

2/0

2

5.

Найважливіші біохімічні процеси, викликані м/о, їх використання у харчовій промисловості.

8

2

-

6

6.

Основи мікробіології і сан.-гіг. контролю.

6

2

4

Всього:

54

14

14

26

В С Т У П

ПЛАН

  1. Предмет “Мікробіологія”, її завдання.

  2. Поняття про мікроорганізми, їх значення.

  3. Коротка історія розвитку мікробіології.

  4. Обладнання мікробіологічної лабораторії.

  5. Мікроскоп, його будова, правила роботи з ним.

¨ Література

Л.1 Вербина Н.М., Каптерева Ю.В. Микробиология пищевых производств. –

М.: Агропромиздат, 3-8 с.

Л.2 Пирог Т.П. Загальна мікробіологія .К.: НУХТ, 2004.- 3-14 с.

Л.3 Рудавська Г.Б. Мікробіологія.– К.: 2005. -6-9 с.

& Теоретичні вказівки

Мікробіологія наука про найдрібніші невидимі неозброєним оком живі організми. Назва походить від грецького слова micros (малий), bios (життя), logos (наука).

Мікробіологія вивчає класифікацію, форму, будову, життєдіяльність мікроорганізмів, їх роль у кругообігу речовин у природі та можливість використання мікроорганізмів у різних сферах діяльності людини.

До мікроорганізмів відносять: бактерії, актиноміцети, дріжджі і міцеліальні гриби, найпростіші, рикетсії, віруси.

Мікроорганізми живуть в ґрунті, воді, повітрі, кормах, на шкіряному покриві, слизових оболонках, в шлунково – кишковому тракті та органах дихання людини і тварини. Їх використовують при виготовленні харчових продуктів і промислових товарів. Деякі бактерії, дріжджі і плісняву використовують при виробництві спирту, оцтової, молочної, лимонної кислоти. Молочнокислі бактерії використовують при виготовленні масла, сиру, кисломолочних продуктів. Дріжджі для виготовлення хліба, вина, пива.

Мікроорганізми використовують для одержання антибіотиків, ферментів, амінокислот, вітамінів і т.д.

Шкідливі мікроорганізми викликають у людей і тварин інфекційні хвороби, харчові і кормові отруєння, псують продукти, сировину і корма.

Знання біології мікроорганізмів дозволяє розробити заходи по боротьбі з ними. Мікробіологія, як наука включає в себе ряд самостійних дисциплін:

бактеріологія – наука про бактерії;

мікологія – наука про гриби;

протозоологія – наука про найпростіші;

вірусологія – наука про віруси.

З врахуванням наукових і практичних завдань мікробіологія поділяється на загальну, сільськогосподарську, медичну і ветеринарну, промислову водну, геологічну і космічну.

Загальна мікробіологія вивчає загальні відомості про життєдіяльність мікроорганізмів, їх роль у кругообігу речовин у природі.

Промислова вивчає питання про можливість використання властивостей мікроорганізмів у різних галузях промисловості. Вона поділяється на мікробіологію м’яса і м’ясних продуктів, мікробіологію молока і молочних продуктів, мікробіологію плодів і овочів.

Медична і ветеринарна мікробіологія вивчає патогенні мікроорганізми, що викликають хвороби у людей та тварин.

КОРОТКА ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ МІКРОБІОЛОГІЇ

Вперше описав мікроорганізми голландський натураліст Антоні ван Левенгук. Виготовлений ним мікроскоп давав збільшення у 150 - 300 раз. Вивчаючи зубний наліт, дощову і колодязну воду, різні настої, він виявив у них різні за формою живі організми.

Луї Пастер доказав, що мікроорганізми відрізняється не тільки зовнішнім виглядом і будовою, а й особливостями обміну речовин. Відкрив збудників сибірки, холери курей. Вперше в світі розробив вакцини проти інфекційних хвороб, запропонував метод термічної обробки – пастеризацію.

Роберт Кох відкрив збудників туберкульозу, вперше застосував щільні живильні середовища для вирощування мікроорганізмів, виділив чисті культури мікроорганізмів, запропонував анілінові фарби для пофарбування мікроорганізмів, винайшов імерсійний об’єктив для мікроскопа.

Великий вклад у розвиток мікробіології внесли вітчизняні вчені.

І.І. Мечніков (1945 - 1916) створив фагоцитарну теорію імунітету, вивчив антагонізм мікробів і запропонував практичне використання антагонізму між молочнокислими і гнильними бактеріями з метою запобігання отруєння людини продуктами білкового розпаду, створив теорію боротьби з попередженням старіння організму. Вчення Мечнікова про антагонізм поклало початок вченню про антибіотики.

Д.І.Івановський (1864 - 1920) відкрив перший вірус – збудника табачної мозаїки. Він являється засновником сучасної вірусології.

Н.Ф.Гамалія (1859 – 1949) заснував у 1886 р. пастерівську станцію в Одесі по щепленню собак проти сказу, вперше спостерігав явище лізису (розчинення) сибіркових бацил у культурі, що привело до розвитку вчення про бактеріофаги – віруси бактерій. Гамалія вивчав збудників туберкульозу, сказу, холери і ін., розробив теорію інфекції і імунітету. Вперше використав хімічні вакцини. А також вивчав мінливість мікроорганізмів.

С.Н. Виноградський (1856 - 1958) являться засновником сільськогосподарської мікробіології. Вперше описав процесс нітрифікаціїї і денітрифікаціїї, виявив азотофіксуючі грунтові бактерії.

В.Л.Омельяньський (1867- 1928) відкрив збудників анаеробного бродіння клітковини, написав перший підручник по загальній мікробіології.

В розвиток загальної мікробіології великий вклад внесли Н.Д.Ієрусалимський, Н.А. Красильніков. Перший підручник по технічній мікробіології написав В.Н.Шапошніков. Широко відомі роботи А.М.Козакова по мікробіології м’яса і м’ясних продуктів. Ним написаний перший підручник по мікробіології м’яса.

Роботи Я.Я Нікітінського сприяли розвитку мікробіології консервного виробництва і холодильного зберігання швидкопсувних продуктів.