Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зан.11(Л-7) Канали РРЛЗ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
154.11 Кб
Скачать

Факультет з підготовки офіцерів запасу за контрактом ху пс

Кафедра №10-04

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри 1004

В.Ф.Вальтер

"___" 2005 року

ЛЕКЦІЯ

з навчальної дисципліни

,, Засоби малоканального радіорелейного та тропосферного звязку”.

Тема 4.1.2 Радіорелейні лінії звязку.

Заняття: 4 Електричні характеристики каналів радіорелейних ліній зв’язку .

Навчальний потік - студенти.

Час: 90 хвилин.

Місце ____

Навчальна та виховна мета: Ознайомити студентів з основними електричними характеристиками каналів зв'язку, дати їх визначення, оцінку ступеня їх впливу на якість різних видів зв'язку, визначити норми та загальні методи вимірювання. Виховувати у студентів почуття відповідальності за якість проведення вимірювань електричних характеристик каналів зв'язку.

Навчальні питання і розподіл часу:

Вступ

5 хв.

1. Основні електричні характеристики каналів тональної частоти.

60 хв.

2. Електричні характеристики каналів тонального телеграфування.

10 хв.

3. Технічні принципи транзитних з’єднань каналів зв’язку.

10 хв.

Висновки та відповіді на питання _________________________

5 хв.

Навчально-матеріальне забезпечення: 1. Слайди № 1,2,3,4,5,5а,6,7

Навчальна література:

  1. Радиорелейная и тропосферная связь. Л.Г.Ошерович и др., ВАС, 1972.

  2. Радиорелейная связь. C.В.Бородич и др., Москва 19.

  3. Системи радіозвязку. Кн.2, част.1. І.М.Бондаренко ХІ ВПС Харків 2003

Харків 200_

І. Вступ.

В даний час на радіорелейних лініях зв'язку експлуатуються в основному багатоканальні і малоканальні системи передачі з частотним розподілом каналів (СП із ЧРК). Вони утворюють канали зв'язку аналогового типу, придатні для передачі безперервних сигналів, а при використанні додаткового устаткування (апаратури тонального телеграфування, апаратури передачі даних) можуть застосовуватися для передачі дискретних сигналів.

При будівництві радіорелейних ліній зв'язку далеко не завжди відомо, для якого виду зв'язку буде використаний той або інший канал, тому необхідно забезпечити високу якість усіх каналів, щоб кожний був придатний для передачі будь-якого виду інформації.

З цією метою якість каналів визначається сукупністю приватних електричних параметрів, кожний з яких можна об'єктивно оцінити, користуючись відповідними вимірювальними приладами. Крім того, знайшовши відхід того або іншого параметра за межі норм, можна знайти пристрій, вузол або групу вузлів, що потребують регулювання або заміни, тому що в більшості випадків відомо, яким чином той або інший пристрій або вузол каналоутворюючого устаткування або лінійного тракту впливають на кожний з параметрів.

Перелік електричних параметрів досить великий. Так, у каналах тональної частоти й у групових трактах систем передачі з частотним розподілом каналів оцінюються наступні основні параметри:

- залишкове згасання;

  • частотна характеристика залишкового згасання;

  • груповий час сповільнення сигналу;

  • амплітудна характеристика;

  • коефіцієнт нелінійних викривлень.

  • потужність (рівень) шуму в каналі;

  • захищеність між напрямками передачі та прийому в каналі;

  • захищеність від перехідних завад між каналами.

Особовий склад, який обслуговує системи передачі, повинен знати основи теорії побудови багатоканальних систем передачі, основні технічні й електричні характеристики, схеми, будову і порядок експлуатації апаратури, а також перелік параметрів, їх настроєчні й експлуатаційні норми, періодичність вимірів, установлені для каналів, трактів і ліній зв'язку.

На даному занятті будуть розглянуті електричні характеристики каналів зв'язку багатоканальних систем передачі радіорелейних ліній зв'язку. Для кожної характеристики даються: визначення, ступінь її впливу на якість різних видів зв’язку, норми на чисельні величини характеристик, загальні методи вимірювання, перелік приладів, які застосовуються при вимірюванні та рекомендації по регулюванню та доведенню їх до норм.