Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зан.18(ПЗ-7) П-330-6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
438.78 Кб
Скачать

Факультет з підготовки офіцерів запасу за контрактом ху пс

Кафедра №10-04

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри 1004

В.Ф.Вальтер

"___" 200_ року

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни:

" Засоби малоканального радіорелейного та тропосферного звязку ".

Тема 4.1.3: Засоби радіорелейного зв’язку.

Заняття 3: Підготовка апаратури систем передачі з ЧРК до роботи. Навчальна група - студенти.

Час: 270 хвилин.

Місце_________

Навчальна та виховна мета:

  1. Засвоїти призначення, основні технічні характеристики, принцип побудови та функціонування, конструкцію, порядок підготовки до роботи та перевірки працездатності апаратури СП з ЧРК П-330-6.

  2. Уяснити принцип функціонування обладнання Р-409м в кінцевому режимі із внут-

рішнім ущільненням та порядок включення апаратури П-330-6 в лінію звязку,

настройки та регулювання каналів звязку;

3. Виховувати почуття впевненості в високих бойових можливостях засобів зв’язку

вітчизняного виробництва.

Навчальні питання і розподіл часу:

Вступ.

- 20 хв.

1. Основні ТТХ, структурна схема апаратури СП з ЧРК П-330-6.

Конструкція, підготовка до роботи і перевірка працездатності .

- 90 хв.

2. Принцип функціонування обладнання радіорелейної станції Р-409м

в кінцевому режимі із внутрішнім ущільненням.

- 70 хв.

3. Включення апаратури СП з ЧРК П-330-6 в лінію звязку.

Настройка та регулювання каналів звязку.

- 80 хв.

Підведення підсумків заняття.

- 10 хв.

Навчально-матеріальне забезпечення:

- Радіорелейна станція Р-409М – 4 комплекти

- Апаратура системи передачі П-330-6 – 4 комплекти

Схема № 317 «Структурна схема апаратури Азур-6»

Схема № 271 «Схема комутації і проходження сигналів Р-409М»

Навчальна література:

  1. Аппаратура «Азур-6». Учебное пособие. – М.: Воениздат, 1985.

  2. Аппаратура «Азур-6». Альбом схем. –Х.: 1991.

Харків 200_

Зміст заняття та методика його проведення.

Напередодні заняття викладачеві необхідно поставити задачу відповідальному з дисципліни про особливості проведення даного заняття та на забезпечення заняття необхідною кількістю навчальних посібників.

Особливу увагу викладач звертає на те, що заняття потребує від кожного студента знання навчального матеріалу про призначення, основні ТТХ, режими роботи та особливості побудови функціональних схем збуджувача (гетеродина) і змінних блоків передавача(приймача) радіорелейної станції Р-409М.

Під час підготовки до заняття необхідно відпрацювати навчальний матеріал, викладений на лекціях:

№ 9 « Радіорелейна станція Р-409М ».

№10 «Характеристика функціональної схеми радіорелейної станції Р-409М».

Під час проведення вступної частини викладач приймає рапорт про готовність навчальної групи до заняття, перевіряє кількість студентів згідно журналу, їх зовнішній вигляд та готовність групи до заняття (наявність конспектів та рекомендованої літератури). Після чого оголошує тему, мету та навчальнi питання.

Практичне заняття передбачає контроль засвоєння навчального матеріалу, який проводиться викладачем шляхом письмового або усного опитування курсантів по контрольним питанням:

1. Принцип роботи збуджувача станції в режимах «КАЛІБРОВКА»,«НАСТРОЙКА», «АПЧ. ВКЛ».

2. Схема з'єднань ВЧ стійки радіорелейної станції Р-409М1.

3. Склад основного обладнання радіорелейної станції Р-409М1.

При розгляді першого питання необхідно доповісти призначення, основні тактико-технічні характеристики, принцип побудови та функціонування апаратури СП з ЧРК П-330-6, для цього необхідно використати схему № 317 «Структурна схема апаратури П-330-6» та схему № 316 «Схема частотних перетворень апаратури П-330-6» .

Перед вивченням конструкції та правил підготовки до роботи і перевірки працездатності апаратури необхідно довести вимоги Правил техніки електробезпеки при роботі на апаратурі з послідуючим розписом кожного студента в Журналі інструктажу по правилам техніки електробезпеки.

На розгорнутому в аудиторії комплекті апаратури П-330-6 викладач доповідає і дає під запис в конспекти склад та особливості конструктивного виконання апаратури, а також порядок підготовки і перевірки її працездатності. Після чого студенти в складі екіпажів на робочих місцях, на яких розгорнуті комплекти апаратури П-330-6, практично засвоюють конструкцію та порядок підготовки до роботи і перевірки працездатності апаратури.

Відпрацювання навчальних питань здійснюється під керівництвом викладача з використанням навчально-тренувальних карт, альбомів схем та навчальних посібників, рекомендованих на практичне заняття.

При вивченні конструкції викладач звертає увагу на розміщення основних пристроїв та блоків апаратури, на особливості їх побудови, на їх взаємозв’язок між собою. При вивченні конструкції окремих вузлів та блоків комутації доцільно навести приклади з досвіду експлуатації про надійність забезпечення контактів при використанні комутаційних колодок та з’єднувальних шнурів.

В процесі роботи викладач зосереджує зусилля курсантів на ув’язку всіх органів управління та комутації з функціональною схемою апаратури, а також на вміння пояснити свої дії по функціональній схемі та фізичну суть всіх етапів перевірки працездатності апаратури і окремих блоків. Послідовність перевірки апаратури виконується відповідно з рекомендаціями викладача, записаними в конспектах.

З метою активізації роботи курсантів викладачеві на робочих місцях доцільно створювати проблемні ситуації шляхом постановки питань, наприклад:

  • Дії механіка апаратури П-330-6 при пропаданні рівня контрольної частоти;

  • Дії механіка апаратури П-330-6 при спрацюванні системи блокування системи АРП;

  • Дії механіка апаратури апаратури при відсутності напруги електроживлення на окремих блоках і т.д.

При викладенні матеріалу другого питання доповісти принцип функціо-нування обладнання радіорелейної станції Р-409м в кінцевому режимі із внутрішнім ущільненням із використанням схеми комутації та проходження сигналів радіорелейної станції Р-409М, при цьому зосередити увагу студентів на положення органів комутації в функціональних блоках Р-409М при про-ходженні сигналів по трактам передачі та прийому.

При розгляді третього питання доповісти, дати під запис в конспекти та показати на розгорнутому в спеціалізованій аудиторії комплекті радіорелейної станції Р-409М порядок її підготовки до роботи в кінцевому режимі із внутрішнім ущільненням При цьому звернути увагу студентів на положення органів управління в вихідному положенні, на особливості виконання з'єднань та на порядок застосування обладнання станції.

Після чого студенти в складі екіпажів на робочих місцях, на яких розгор-нуті комплекти Р-409М та апаратури П-330-6, практично засвоюють порядок підготовки їх до роботи в кінцевому режимі із внутрішнім ущільненням, при цьому необхідно звернути увагу студентів на порядок застосування приданих та вмонтованих вимірювальних приладів станції при проведенні настройки радіорелейної станції та регулюванні каналів.

Під час проведення заключної частини підвести підсумки заняття, зробити висновки по викладеному навчальному матеріалу , дати відповідь на запитання та завдання для самостійної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]