Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
таня.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
28.74 Кб
Скачать

2. Педагогіка співробітництва.

На подолання недоліків традиційного навчання спрямована педагогiка спiвробiтнuцтва - «напрям педагогічного мислення i практичної дiяльностi, мета якого демократизацiя й гуманiзацiя педагогiчного процесу».

Педагогiка спiвробiтництва набуває популярностi в сучаснiй європейськiй освіті, яка своєю головною метою вважає надання особистостi потужної життєвої мотивації, формування її потенцiалу як системи творчих здiбностей i передумов ix реалiзацii, виховання її впевненою у своїx правах i свiдомою в обов'язках, надання їй aвтономності як запоруки її самоактуалiзацii.

На думку деяких авторів, сутність педагогiчного процесу полягає у спiвробiтництвi педагога з дитиною. Для таких педагогiв xapaктepнi доброзичливе ставлення до суб’єктів учiння, прагнення адекватно оцiнити їxнi можливостi, збагнути мотиви поведiнки, стимулювати творчість, особистicне зростання i гiднicть, а також здатнiсть пiдтримувати соцiально сприятливий морально-психологiчний клiмат у навчальнiй групi.

У скандинавських кpaїнax педагогiку спiвробiтництва називають педагогiкою дiалогу, яка орієнтується на принципи педагогiчного дoсвiдy бразильського педагога Паоло Фрейре. Сутність такого дiалогу полягає в гнучкiй змiнi opiєнтaції педагогiчного впливу на учнiв, який здiйснює вчитель, виходячи iз моральних принципiв i загальнолюдських цiнностей. Педагогiка дiалогувиокремлює вчителя як провiдну фігуру успішної педагогічної взаємодії з учнями й покладає на нього вiдповiдальнiсть оперативно враховувати особистicнi якостi вихованцiв, що постiйно зманюються під впливом iшнiх обставим та iндивiдуального зростання.

Педагогіка співробітництва — напрям педагогічного мислення і практичної діяльності, спрямований на демократизацію й гуманізацію педагогічного процесу. П. с. — спільна діяльність учителя та учнів, що ґрунтується на взаєморозумінні й гуманізмі, на єдності їхніх інтересів і

прагнень, метою якої є особистісний розвиток школярів у процесі навчання й виховання.

Як система відносин співробітництво багатоаспектне; найважливіше місце в ньому займають стосунки «вчитель - учень». Традиційне навчання засноване на концепції учителя в якості суб’єкта, а учня – об’єкта педагогічного процесу. В концепції співробітництва це

положення замінюється уявленням про учня як про суб’єкт своєї навчальної діяльності.

Тому два суб’єкта одного процесу мають діяти разом, бути партнерами, створювати обєднання старшого з більшим досвідом з менш досвідченим, але жоден з них не має стояти над іншим.

Співробітництво в стосунках «учень - учень» реалізується в спільній діяльності шкільних колективів, приймаючи різні форми.

В межах загального шкільного колективу стосунки співробітництва установлюються між учителями, адміністрацією, учнівськими і учительськими організаціями; принцип співробітництва поширюється і на всі види стосунків учнів, вчителів та керівників з навколишнього соціального середовища.

Особливості змісту і методики

В педагогіці співробітництва виділяють чотири напрямки:

· Гуманно-особистісний підхід до дитини;

· Дидактично активізуючий і розвиваючий комплекс;

· Концепція виховання;

· Педагогізація навколишнього середовища.