Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творче оцінювання навчальних досягнень учнів.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
30.51 Кб
Скачать

Творче оцінювання навчальних досягнень учнів

Як хочете поліпшити школу, навчіть учителів оцінювати учнів. Як хочете використати повний потенціал учнів, навчіть їх оцінювати себе.

Р. Стіггенз

Сучасний випускник школи України має швидко адаптуватись у мінливих життєвих ситуаціях, критично мислити, використовувати набуті знання та вміння в навколишній дійсності, бути здатним генерувати нові ідеї, приймати нестандартні рішення, творчо мислити, уміти добувати, аналізувати інформацію, одержану з різних джерел, застосовувати її для індивідуального розвитку та самовдосконалення.

Тому виникла необхідність у посиленні уваги до контролю та оцінювання знань учнів. Ця проблема стала предметом дослідження багатьох вітчизняних та зарубіжних учених (серед яких В.Сухомлинський, Ш. Амонашвілі, Р. Стіггенз, Е. Фромм та ін..), методистів, учителів.

Аналіз сучасної методичної літератури свідчить про те, що відбувається суттєвий перегляд орієнтирів не тільки щодо методик викладання, а й у системі оцінювання.

Суть підходу до оцінювання полягає у тому, щоб утвердити у свідомості вчителя розуміння оцінки не як фіксатора невдач учня, як умовної позначки його особистих досягнень, а як стимулу до творчої діяльності.

Тому й педагоги, і психологи одностайні в тому, що до оцінювання учнів потрібний такий само творчий підхід, як і до навчання.

Саме вчителям школи І ступеня необхідно дбати про творчу систему оцінювання, яка давала б змогу брати до уваги емоційний стан дитини, її індивідуальні особливості та можливості, допомогла б не загасити захопленість навчанням і забезпечити розвиток творчої особистості молодшого школяра згідно з вимогами часу.

«Скарбничка успіхів» - одна з форм оцінювання

У 1-му КЛАСІ

Оцінювання навчальних досягнень учнів 1-го та 2-го класів здійснюється вербально. Але кожна людина, зокрема й першокласник, сподівається на оцінку своєї праці. Педагогу важко перебороти психологію батьків , які прагнуть бачити оцінку результатів навально-пізнавальної діяльності школяра уже з перших днів. Учитель іноді відчуває труднощі з написанням характеристики учня наприкінці навчального року. Діти просять поставити оцінку в зошит, альбом за усну відповідь. Тому педагог змушений в тій чи іншій формі оцінювати навчальний поступ своїх вихованців, які набули нового соціального статусу школяра. Виникла потреба у запровадженні творчого (комплексного) оцінювання в ігровій формі, яке стало б підготовчим етапом до оцінювання в балах.

Навчальною програмою 1-го класу з усіх предметів передбачено вимоги до певного рівня знань, умінь і навичок учня. З метою контролю й оцінювання поетапного формування компетентностей впроваджується індивідуальна книжечка «Скарбничка успіхів», у якій наприкінці кожного місяця фішками відповідного кольору відзначається досягнутий учнем рівень сформованості компетентностей з усіх навчальних предметів.

Червоний колір фішок означає високий рівень, зелений – достатній, синій – середній, жовтий – початковий. Учитель добирає завдання, організовує їх перевірку, роздає фішки відповідних кольорів, які діти вкладають (наклеюють) у сої скарбнички.

Наприкінці навчального року вчитель разом з малюками підраховує кількість фішок усіх кольорів з кожного предмета і визначає рівні навчальних досягнень, які заносяться до характеристик учнів. А першокурснику урочисто вручається «Подяка» на святі Останнього дзвоника.

Комплексне оцінювання «Скарбничка успіхів» у 1-му класі проводиться в ігровій формі, результати навчальних досягнень та інтелектуального зростання привабливо оформлюються, що допомагає плавному переходу до оцінювання в балах у наступних класах. Поступово учні прийдуть до розуміння реальної успішності свого навчання і не будуть ображатися за низький бал або вихвалятися високим рівнем, бо в них сформується правильна самооцінка.

Після проведення бального оцінювання перших контрольних робіт у 2-му класі доцільно провести моніторингове дослідження емоційного сприйняття оцінки та рівня навчальних досягнень учнів.

Дітям пропонується відповісти на запитання:

  • Як ти сприйняв оцінку за першу перевірну роботу? (Радісно, схвально, спокійно, з розумінням, з прикрістю.)

Аналізуючи результати наших досліджень, бачимо, що у 2-му класі не виявлено учнів з початковим рівнем навчальних досягнень, оцінку в балах діти сприйняли спокійно й радісно.

Таким чином, упровадження комплексного оцінювання у 1-му класі має позитивний результат: дітям легше перейти до бальної системи оцінювання, сформувати правильну самооцінку, воно додає впевненості, викликає бажання досягти більших успіхів, прагнення до зростання.

Щоб правильно оцінити знання учнів 2-го класу, педагоги намагається застосовувати нові технології, переосмислити критерії оцінювання навчальних досягнень. В. Сухомлинський у праці «Серце віддаю дітям» зазначав, що першочерговим завданням педагогіки є дати дитині відчути радість праці, наповнити її серце гордістю і почуттям власної гідності. Важливо на перших порах перебування дитини в школі оцінювати не так її навчальні досягнення, як старання їх здобути.

Особливого значення слід надати самооцінці дитини. Вона дає можливість учителю керувати розвитком критичного ставлення до власного Я, зміцнювати відчуття своєї значимості та власної гідності.

Педагог має помітити, що основними джерелами формування самооцінки є оцінювання результатів своєї діяльності самою дитиною, а також порівняння себе з іншими.

Щоб оцінювання сприяло максимально ефективному розвитку учнів, необхідно дотримуватись таких правил:

  • створювати ситуацію успіху для кожного учня;

  • поважати кожну дитину;

  • враховувати індивідуальний та диференційований підходи;

  • орієнтуватися на кращий результат;

  • коректно вказувати на недоліки;

  • не протиставляти одну дитину іншим;

  • оцінювати не дитину, а її діяльність;

  • обґрунтовувати оцінку;

  • використовувати ігрові прийоми.

Таким чином, формуючи у молодших школярів уміння оцінювати свою діяльність та працю однокласників, ми сприяємо тому, що дитина стає партнером учителя, вона поступово оволодіває якостями, необхідними для того, аби зрозуміти навчальне завдання, усвідомити недостатність наявних знань та умінь, які потрібні для набуття нових способів діяльності.

Отже, творчий підхід до оцінювання навчальних досягнень учнів забезпечує розвиток творчої особистості молодшого школяра, що відповідає вимогам часу.