Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
таня.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
28.74 Кб
Скачать

4. Система є.А.Ілліна

Ільін Євген Миколайович - вчитель літератури 84-ої школи м. Санкт-Петербурга. Створив оригінальну концепцію викладання літератури як мистецтва і етично-етичного курсу, що допомагає кожному учневі стати Людиною.

Цільові орієнтації

• Моральне і емоційне виховання особистості, в процесі якого здійснюється необхідне навчання.

• Викладання літератури як мистецтва.

Концептуальні положення і гіпотези:

· засвоєння основ науки, яка є головним змістом навчальних предметів і створює можливість для формування у учнів научного світобачення, поглядів і переконань, що необхідні сучасній людині;

· принцип гуманізації: моральний потенціал книг породжує особливу систему гуманістичних знань – переконань;

· художність: урок літератури будується за законами мистецтва (художній аналіз художнього твору);

· принцип навчаючого виховання: навчання – не домінуючий абсолют, а складова частина програми виховання;

· в процесі навчальної діяльності у школярів може бути виховані наступні якості особистості: патріотизм, пізнавальна потреба, потреба в неперервному самовихованні і саморозвитку, емоційна чуттєвість, естетичні смаки, моральні основи, повага і готовність до праці;

· ідти до дітей не лише з темою уроку, а з важливою проблемою;

· моральні категорії спілкування з книжкою важливіші навчально-теоретичних задачі вправ;

· знання через спілкування та спілкування через знання – це двоєдиний процесс морального розвитку;

· сама особистість учителів, класних керівників, директорів шкіл, їх моральне обличчя, ідейно-політичні погляди і педагогічна майстерність можуть здійснити найбільший вплив на формування особистості учнів, на вплив у них кращих якостей громадян своєї країни;

· педагогіка словесника – це педагогіка експресії: «слово+емоції»;

· формула особистісного підходу: любити + розуміти + сприймати + співчувати + допомагати;

· метод духовного контакту;

· демократизація: спілкування з учнем як з особистістю духовно рівною учителю;

· учитель – предметник, художник, лікар;

· роботу і життя учителя-словесника не можна розділяти.

Особливості змісту

Кожен художній твір, вивчення якого входить в програму шкільного курсу літератури, містить безліч етичних проблем, які так чи інакше в ній ставляться. Питання-проблему, яка служить ядром уроку, вчитель Ільін ставить так, щоб:

а) питання було для сучасних учнів пекучим, злободенним, особисто значимим;

б) було по можливості звернене не до учнів, а саме до школярів даного класу або навіть до конкретного учня (учениці);

в) відповідь на нього, дослідження цієї проблеми, що міститься в питанні, мають вимагати ретельного вивчення твору, підручника і додаткової літератури, ознайомлення з історією твору і з біографією автора.

Особливості методики

У вченні предмету формула розвитку виглядає так: від досвіду особистості - до аналізу художнього твору і від нього - до Книги. Спосіб введення учня в структуру матеріалу через «деталь» - «питання» -«проблему» універсальний і може бути використаний всіма вчителями для створення проблемних ситуацій. Відповідь на поставлені проблеми організовується у формі колективного пошуку, обговорення, дискусії.

Всякий школяр вчиться по двох програмах. Одну з них пропонує школа, а іншу, як правило, реальнішу - сусідка по квартирі, друзі по двору, інколи власний батько, що збився з дороги. Вчителеві треба враховувати обидві ці програми. Дія на «другу програму» в Ільіна йде на кожному уроці: тут і вигадування про своїх друзів, рідних і близьких, і індивідуальна дія на особу яскравими прикладами з літератури, і оригінальні домашні «етичні завдання»,душевні бесіди на уроці і поза уроком і т.д..

В кожному випадку Ільін керується метою допомогти підліткові повірити в свої сили, розбудити в нім кращі якості, підвести до висот гуманізму і громадянськості.