Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_2-11-2_g.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
65.54 Кб
Скачать

6.3.2. Хмари.

Значна частина водяної пари конденсується (або сублімується) у вільній атмосфері, утворюючи системи зважених продуктів – хмар. Як і тумани, хмари складаються з мілких краплин води або льодових кришталів. Хмари мають різноманітні, здатні швидко змінюватися форми.

Відповідно міжнародній класифікації хмари поділяються на 4 роди і 10 форм за наведеною нижче схемою.

6.4. Опади.

Опади з хмар відбуваються внаслідок збільшення крапельок води, кришталиків льоду до розмірів при яких вони вже не можуть залишатись у підвішеному стані і починають падати. Збільшення крапель відбувається переважно внаслідок їх поєднання. У змішаних хмарах, що складаються з крапель і кришталів, укрупнення хмарних елементів в основному відбувається шляхом сублімаційного росту кришталиків льоду за рахунок випаровування крапель води.

Атмосферні опади за характером надходження поділяються на обломні, у вигляді зливи, та моросящі. Крім того розрізняють тверді, рідкі та змішані опади. До рідких опадів відносяться вище названі види дощів. До змішаних – мокрий сніг. Тверді опади мають різноманітні форми – сніг, снігове крупа, льодова крупа, снігові зерна, льодовий дощ, гроза, град.

Обложний дощ – випадає переважно із дощових хмар на протязі тривалого часу безперервно або з невеликими перервами та охоплює обширну територію. Дощі у вигляді злив випадають з купково-дощових хмар порівняно нетривалий час. Вони охоплюють порівняно невелику територію, проходять «полосою» і супроводжуються сильним вітром

Морозь – опади, що складаються з дуже мілких краплинок, які не утворюють кругів при падінні на водну поверхню.

Обложний сніг випадає із шарувато-дощових, слоїсто-купкових та високо-слоїстих хмар. Рештою виді твердих опадів є град. Звичайно градина складається з непрозорого льодового ядра, оточеного шарами прозорого та білого льоду. Діаметр градини частіше всього дорівнює 4….5 мм, але може досягати декілька сантиметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]