Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП.ЛЕКЦІЯ 1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
121.34 Кб
Скачать

1.2.1. Будова типових машин і апаратів

Машина складається з живильних пристроїв, виконавчих механізмів з робочими органами, привідного /двигунного/ механізму, а також пристроїв для управління, регулювання, захисту та блокування.

Живильний пристрій призначений для безперервної або періодичної подачі початкового продукту /сировини/ в машину.

Одночасно живильний пристрій може забезпечувати кількісне дозування за масою /вагою/ або об’ємом подаваємого початкового продукту чи сировини в залежності від вимог технологічного процесу.

У будь-якій машині важливим є виконавчий механізм, що визначає технологічні можливості, ступінь універсальності та призначення машини, при цьому процес обробки продукту проходить без втручання людини, робочими органами керує сама машина.

Виконавчим механізмом служить система рухомо з’єднаних гнучких або жорстких елементів, що забезпечують рух робочих органів за заданим законом.

Цей механізм складається із веденої ланки, з якою з’єднані робочі органи, та ведучої ланки, яка пов’язана з привідним механізмом.

Виконавчі механізми характеризуються умовами роботи робочих органів. Існують машини безперервної роботи, робочі органи яких знаходяться в безпосередньому контакті з оброблюємим продуктом на протязі циклу руху механізму, а також механізми періодичної роботи, робочі органи яких знаходяться в контакті з обробляюмим продуктом на протязі частини циклу руху механізму.

Робочими органами є ті частини машини, які безпосередньо впливають на оброблюємий продукт (початковий, проміжний та кінцевий) згідно заданого технологічного процесу.

Робочі органи мають певний закон руху, що забезпечує виконання технологічного процесу. В багатьох випадках технологічний процес в машині виконується декількома робочими органами, кожний з яких виконує певну операцію. Такі машини називають складними в порівнянні з простими машинами з одним робочим органом.

Типові робочі органи

За конструктивним призначенням робочі органи поділяються на:

  • транспортуючі;

  • утримуючі;

  • дозуючі і оброблюючі;

  • нерухомі і рухомі.

Передаючий механізм забезпечує передачу руху від двигуна до виконавчого механізму.

Двигун призначений для перетворення енергії в механічну роботу.

Крім вищевказаних механізмів, сучасні машини оснащують рядом додаткових пристроїв для регулювання та налагодження роботи машини; керування машиною, пуску, зупинки, контролювання; захисту та блокування.

Пристрої захисту та блокування повинні попереджати неправильні або невчасні вмикання /вимикання/ окремих частин машин та запобігати їх руйнуванню при аварії сполучених механізмів або машин.

1.3.Типові процеси харчових виробництв

Будь-яка технологія – це сукупність процесів, за допомогою яких сировина перетворюється в кінцевий продукт. Умовно всі технології можна поділити на хімічні (біохімічні) та механічні (гідромеханічні). В процесах хімічної технології матеріали зазнають хімічних і фізико-хімічних перетворень. В процесах механічної технології матеріали змінюють здебільшого лише форму і фізичні властивості.

Розглядаючи технологічні схеми різних виробництв, можна встановити, що типові процеси розподіляють на дві групи:

1) загальні, спільні для багатьох виробництв;

2) специфічні, властиві тільки для даного виробництва.

До групи загальних процесів відносять такі:

1) механічні (подрібнення, сортування, пресування – де рушійною силою є сила механічного тиску) і гідромеханічні (перемішування, осадження, фільтрування, центрифугування – тобто ті, де рушійна сила процесу гідростатичний або гідродинамічний тиск);

2) теплові (нагрівання і охолодження, випарювання, конденсація – де рушійною силою процесів є різниця температур);

3) масообмінні (сорбція, екстрагування, сушіння, кристалізація і перегонка – де рушійною силою процесу є різниця концентрацій.

Останнім часом у харчовій промисловості великого значення набули електричні методи обробки продуктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]