Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_33_33_33_Mikroekonomika.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2. Максимізаційно-мінімізаційні цілі підприємства у короткостроковому періоді

Метою будь-якого підприємства є прагнення до отримання найбільшого прибутку за заданих умов ринку.

У довгостроковому періоді в умовах досконалої конкуренції економічного прибутку не існує.

У короткостроковому періоді фірма може отримати надприбуток, або зазнати економічних збитків.

Головними умовами для максимізації прибутку є попит споживачів на певний товар і, в умовах досконалої конкуренції, ціна продукції. Тому крива попиту на продукцію окремого підприємства в умовах досконалої конкуренції є одночасно і кривою його середньої та граничної виручки:

Рис. 1 Крива попиту для досконало конкурентного підприємства

Правило рівності граничних витрат і граничного доходу Підприємство на ринку досконалої конкуренції буде отримувати максимальний прибуток, коли буде виробляти такий обсяг продукції , за якого гранична виручка буде дорівнювати граничним витратам та ціні, заданій ринком:

MR (q) = MC (q) = P або MC (q) = P

Якщо для фірми склалася ситуація, коли ринкова ціна перевищує її мінімальні середні витрати(P> min ATC), вона отримує економічний прибуток і намагається максимізувати його, випускаючи продукцію в обсязі, що відповідає правилу рівності граничних витрат і граничного доходу(Рис.2, а.).

Якщо мінімальні середні витрати перевищують граничний доход, однак середні змінні витрати залишаються меншими за нього (ATC<MR>minAVC), фірма має збитки, але може перечекати ситуацію, мінімізуючи збитки, визначаючи обсяг виробництва дотриманням рівності граничних витрат і граничного доходу(Рис.2, б.).

Однак якщо граничний доход не покриває навіть мінімальних середніх змінних витрат фірми(MR<min AVC) – фірма закривається, тому що доходу, отриманого в результаті діяльності, не вистачає на здійснення поточних витрат – виплату заробітної плати, оплату сировини (Рис.2, в.):

а) максимізація прибутку б) мінімізація збитків в)закриття фірми

фірмою фірмою

Рис. 2 Визначення обсягів виробництва фірмою в короткостроковому періоді

Парадокс прибутку полягає в тому, що можливість отримання економічного прибутку в короткостроковому періоді через вільний вхід в галузь у гонці за ним приведе до його зникнення у довгостроковому періоді.

3.Ринкова рівновага за умов досконалої конкуренції

У довгостроковому періоді положення конкурентної фірми – довгострокова рівновага відповідає стану нульового економічного прибутку(нормального прибутку). При такому прибутку у фірми немає стимулу входити в галузі, тому що цим вона не покращить свого фінансового становища.

У довгостроковому періоді формується тенденція змінювання обсягів виробництва й витрат – довгострокова крива галузевої пропозиції, яка формується в результаті послідовного поєднання сталих положень ринкової рівноваги, що виникали під впливом нецінових факторів попиту чи пропозиції.

Якщо при розширенні галузі середня вартість виробництва зростає за рахунок зростання вартості ресурсів, то дана галузь є галуззю зі зростаючими витратами, а довгострокова крива галузевої пропозиції має додатний нахил (рис.3, а); якщо середня вартість виробництва залишається незмінною – галуззю з постійними витратами, а крива є горизонтальною прямою (рис.3,б); якщо вартість знижується – галуззю зі спадними витратами, а крива має від’ємний нахил (рис.3,в):

а) галузь зі зростаючими б) галузь з постійними в) галузь зі спадним витратами витратами витратами

Рис.3 Довгострокова крива галузевої пропозиції