Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_33_33_33_Mikroekonomika.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2. Пропозиція факторів виробництва

У ринковій економіці більшість факторів виробництва є у приватній власності. Люди володіють працею у тому розумінні, що контролюють її використання. Проте цей вирішальний «людський капітал» можна тільки найняти, а не продати. Капітал і земля здебільшого перебувають у приватній власності сімей та фірм.

Рішення щодо пропозиції праці залежить від багатьох економічних та позаекономічних факторів. Важливими визначниками пропозиції праці є ціна праці (тобто ставка заробітної плати) та демографічні фактори, такі, як вік, стать, освіта та структура населення. Кількість землі та інших природних ресурсів залежить від геології, тому їх не можна суттєво змінити, хоча на якість землі може впливати спосіб її використання, схеми заселення тощо. Пропозиція капіталу залежить від попередніх інвестицій, зроблених фірмами, домогосподарствами та урядами. У короткостроковому періоді величина основного капіталу подібно до землі стала, але у довгостроковому періоді пропозиція капіталу чутлива до економічних факторів, таких, як доходи або процентні ставки.

Крива пропозиції може мати позитивний або негативний нахил або навіть бути вертикальною. Для більшості товарів є підстави сподіватися, що пропозиція позитивно реагуватиме на ціну у довгостроковому періоді. У цьому випадку крива пропозиції підніметься вгору й направо. Звичайно вважають, що ціна не впливає на пропозицію землі, і в цьому випадку пропозиція землі буде абсолютно нееластичною, а крива пропозиції землі – вертикальною. У деяких інших випадках, якщо віддача на фактор зростає, то власники можуть запропонувати меншу кількість цього фактора на ринок. Наприклад, якщо люди відчувають, що можуть дозволити собі працювати менше годин, якщо зростає їхня заробітна плата, то крива пропозиції для праці може повернутися у протилежному напрямі, а не підніматися знизу вгору, зліва направо.

Різні можливі коефіцієнти еластичності пропозиції факторів виробництва відображає крива пропозиції S, вказана на графіку 1.

Графік 1. Крива пропозиції для факторів виробництва.

Поставки факторів виробництва залежатимуть від характеристик цих факторів та переваг їхніх власників. Здебільшого пропозиція прямо пов'язана з ціною у тій частині кривої, що нижче від точки А. Для тих факторів, пропозиція яких стала, наприклад, земля, крива пропозиції досконало нееластична (проміжок від А до В). В окремих випадках, якщо ціна фактора суттєво підвищує доход його власника, наприклад, такого фактора, як праця, то крива пропозиції може повернути вліво, як на графіку вище від точки В.

3. Рівновага на ринку факторів виробництва

Якщо на ринку праці відомі попит і пропозиція, тоді стан рівноваги визначається так само, як для ринків готової продукції, за умови балансу обсягів попиту і пропозиції праці. Стан рівноваги Е відповідає рівноважній ставці заробітної плати Р та рівноважному обсягу праці L (мал.2).

Стан рівноваги змінюється при змінах нецінових чинників попиту і пропозиції.

Мал. 2 (а) Конкурентний ринок праці. (б) Попит конкурентної фірми на працю на конкурентному ринку праці