Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КХ-НАЗЕМНІ-09-Т.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
3.63 Mб
Скачать

1.6. Система управління радіостанцією

Управління радіостанцією за автономного її використання ведеться з ПУР. Пульт управління радіостанції об’єднує усі елементи радіостанції в єдиний комплекс.

До складу ПУР входять окремі блоки: блок живлення, блок комутації (БК) і виконавчий прилад апаратури телеуправління та телесигналізації «Дистанція-1». Основним елементом ПУР є його БК. З ПУР (або з виносного пункту через ПУР) можливе виконання таких операцій:

– вмикання та вимикання живлення на передавач (за підключених первинних джерел живлення радіостанції);

– вмикання та вимикання високої напруги на ПП;

– перехід від роботи телеграфними видами радіосигналів на роботу телефонними видами сигналів і навпаки;

– перехід з приймання на передавання і навпаки під час симплексного режиму роботи радіостанції;

– автоматичне перестроювання радіопередавача на будь-яку з десяти завчасно підготовлених частот;

– автоматичне перестроювання радіоприймача на одну з десяти завчасно підготовлених частот.

Пульт управління радіостанцією забезпечує також:

– вибір кінцевої апаратури та комутацію телефонних та телеграфних каналів;

– контроль та регулювання телефонних і телеграфних каналів;

– службовий зв’язок з апаратними вузлами і кабіною автомобіля.

Вибір способу управління радіостанцією визначається перемикачем «УПРАВЛЕНИЕ» (рис. 1.30), який має чотири положення: «РУ» – ручне управління, «МУ» – місцеве управління, «РДУ» – дистанційне управління радіорелейною лінією, «ЛДУ» – дистанційне управління кабельною лінією.

За ручного управління (положення «РУ») вибір виду радіосигналів, перестроювання радіоприймача та передавача на різні частоти, вибір передавальних і приймальних антен здійснюється за допомогою органів управління на передній панелі елементів радіостанції (передавача, радіоприймача, КПрА) та ручки приводу КПА. Автоматичний перехід на завчасно підготовані частоти за ручного управління неможливий.

Вмикання живлення на передавач та високої напруги на ПП, перехід з приймання на передавання і навпаки у разі симплексної роботи радіостанції здійснюється з ПУР та за ручного управління. Комутація телефонних та телеграфних каналів за будь-якого способу управління завжди здійснюється з ПУР.

За місцевого управління (положення «МУ») усе управління радіостанцією здійснюється з передньої панелі ПУР. При цьому забезпечується перестроювання передавача та радіоприймача на будь-яку з десяти завчасно підготованих частот (перемикачі «ВОЛНЫ ПРД» і «ВОЛНЫ ПРМ»), вибір телеграфного або телефонного виду радіосигналів (тумблер «ТГ – ТФ»), підготованих на збуджувачу та радіоприймачі.

Тумблер «ШИРОК. – УЗКАЯ», встановлений у положення «УЗКАЯ», вимикає систему автоматичного перестроювання підсилювального тракту. При цьому можливе перестроювання на одну з десяти підготованих частот тільки одного збуджувача. Таким чином, можливе швидке (за 1 – 2 с) перестроювання передавача у вузькій смузі (смуга пропускання підсилювального тракту). У разі встановлення тумблера у положення «ШИРОК.» передавач може бути настроєний з ПУР на будь-яку з десяти завчасно підготованих частот в усьому діапазоні 1,5 – 30 МГц.

За дистанційного управління радіорелейною лінією (положення «РДУ») управління радіостанцією здійснюється за допомогою радіорелейної станції, апаратури телеуправління та телесигналізації «Дистанція-1». За такого способу управління з ВПУ або з приймальної апаратної можливе перестроювання передавача та радіоприймача на одну з десяти завчасно підготованих частот, перехід з телеграфного на телефонний вид радіосигналів, перехід з приймання на передавання за симплексної роботи, вмикання та вимикання живлення на передавач, вмикання та вимикання високої напруги. Комутація та контроль каналів завжди здійснюється на ПУР.

Під час дистанційного управління радіостанцією кабельною лінією (положення «ЛДУ») лінія дистанційного управління утворюється чотирипровідною кабельною лінією та апаратурою ущільнення (телефонного та телеграфного блоків радіорелейної станції). Цей спосіб дистанційного управління забезпечує ті самі можливості, що й попередній (РДУ), тільки тут для узгодження апаратури ущільнення радіорелейної станції увімкнено додаткові підсилювачі.

Для комутації телеграфних каналів на ПУР є такі органи управління:

– перемикач «ТГ1К»;

– перемикач «ТГ2К»;

– тумблер «ТГ-ТФ»;

– тумблер «ТГ СИМПЛ.».;

– тумблер «КОНТР. КЛЮЧА».

Комутація зовнішніх ліній та кінцевої апаратури здійснюється на телеграфному полі комутатора.

Перемикач «ТГ1К» має вісім положень:

– «ОТКЛ.» – у цьому положенні всі ланцюги управління та маніпуляції першого телеграфного каналу вимкнено;

– «I» – це положення відповідає передаванню телеграфних сигналів двополярними посилками постійного струму + 60 В;

– «II» – у цьому положенні ведеться передавання телеграфних сигналів однополярними посилками постійного струму 0; + 120 В;

– «IА» – це положення використовують для передавання телеграфних сигналів двополярними посилками постійного струму ± 20 В. У цьому положенні здійснюється робота ключем з апаратної радіостанції та передавання телеграфних сигналів із зовнішніх апаратних телеграфними каналами П-319Г;

– «СП2» – перемикач у це положення встановлюють для використання апаратури швидкодії (за її наявності у комплекті радіостанції). Телеграфний радіозв’язок у цьому випадку забезпечує сигнал ЧТ-500;

– «РЕТР.» у цьому положенні відбувається ретрансляція телеграфних радіосигналів ЧТ та ДЧТ. З тригерного виходу приладу 5-0М радіоприймача телеграфні сигнали (0; + 10 В) подаються на вхід приладу В-3 збуджувача;

– «РВПУ» – це положення використовують під час ручної телеграфної роботи з РВПУ, винесеного на відстань до 1 км та з’єднаного з апаратною двопровідною лінією;

– «СП-3» – перемикач у це положення встановлюють для використання апаратури СП-3 (за її наявності в складі радіостанції).

Перемикач «ТГ2К» використовують для передавання радіосигналів подвійної частотної телеграфії другим телеграфним каналом. Він має п’ять положень: «ОТКЛ.», «I», «II», «IА» та «РЕТР.», аналогічних положенням перемикача «ТГ1К».

Блок комутації ПУР забезпечує слуховий контроль власної ключової роботи. Для цього треба увімкнути тумблер «КОНТР. КЛЮЧА». При цьому до підсилювача динаміка підключається генератор контролю. У разі натискання на ключ одночасно з маніпуляцією збуджувача буде вмикатися генератор контролю. Таким чином, відповідно до роботи ключа будуть чутні тональні телеграфні сигнали. Такий самоконтроль можливий тільки за місцевого управління та у разі встановлення перемикача «ТГ1К» у положення «IА». За ручного управління самоконтроль неможливий. Необхідно пам’ятати, що контроль ключа лише полегшує роботу недостатньо досвідченого радиста, але не свідчить про справну роботу передавача радіостанції.

Ключова телеграфна робота з РВПУ ведеться першим телеграфним каналом сигналами ЧТ або АТ. Радіозв’язок з РВПУ здійснюється у симплексному режимі, але через те, що у телеграфному режимі не передбачено перемикання радіостанції з приймання на передавання за управління з РВПУ, радіоприймач та передавач мають працювати одночасно на рознесених частотах.

Передавання телеграфних сигналів від РВПУ на радіостанцію здійснюється амплітудно-маніпульованими надтональними посилками з частотою 6500 Гц, які перетворюються у посилки постійного струму (0; + 40 В) у ПУР.

Система фільтрів ПУР забезпечує розподіл телеграфних надтональних сигналів (6500 Гц), що надходять від РВПУ, і телеграфних тональних сигналів, що надходять на РВПУ з виходу радіоприймача (800 – 1000 Гц).

Для комутації телефонних каналів на ПУР є органи управління:

– перемикач «ТФ ВБ»;

– перемикач «ТФ НБ»;

– тумблер «ТФ – ТГ»;

– тумблер «СИМПЛ. – ДУПЛ.».

Комутація зовнішніх ліній і кінцевої апаратури виконується на телефонному полі комутатора.

Перемикач «ТФ ВБ» («ТФ НБ») має п’ять положень:

– «ОТКЛ.» – у цьому положенні вхід тракту ВБ смуги збуджувача замкнуто накоротко. Вихід тракту ВБ смуги радіоприймача залишається підключеним до гнізд «ВБ ПР.» телефонного поля;

– «ВНЕШН.» – у цьому положенні до гнізда «ВБ ПЕР.» комутатора підключають вхід тракту ВБ смуги збуджувача, а до гнізда «ВБ ПР.» – вихід ВБ смуги радіоприймача;

– «ПУР» – у цьому положенні до виходу тракту ВБ смуги збуджувача підключають мікрофон з мікрофонним підсилювачем. Вихід тракту ВБ смуги радіоприймача у цьому випадку підключають до входу підсилювача динаміка ПУР. Приймають телефонні сигнали або на гучномовець, або на головні телефони;

– «КАБИНА» – у цьому випадку вхід тракту ВБ смуги збуджувача та вихід ВБ смуги радіоприймача підключають через пульт кабіни до мікрофону і телефонів гарнітури радіостанції;

– «РВПУ» – за такого положення перемикача можлива симплексна робота радіостанції телефонними радіосигналами каналом ВБ смуги з РВПУ, з’єднаним з радіостанцією двопровідною кабельною лінією та віддаленим від радіостанції на відстань до 1 км.

Перемикач «ТФ НБ» виконує такі самі функції, але для каналу НБ смуги частот.

Для управління радіостанцією з РВПУ або винесеного телефонного апарату у ПУР є перехідний пристрій (ППр), який забезпечує автоматичне перемикання лінії дистанційного управління до тракту передавання або тракту приймання, залежно від того, натиснута чи відпущена тангента мікротелефонної трубки.

Існуюча в ПУР система вбудованого контролю дозволяє підготувати телефонні канали радіостанції для роботи кінцевої апаратури з вимірюваними рівнями приймання та передавання – 0,4 Нп (– 3,5 дБ). У разі використання апаратури з іншими вимірювальними рівнями вбудована система контролю не забезпечує підготовку телефонних каналів радіостанції.

Для контролю рівня телефонних каналів використовують індикаторний прилад з перемикачем «КОНТРОЛЬ». Для встановлення необхідного вхідного рівня на збуджувачу застосовують вимірювальний генератор у ПУР. Генератор вмикається кнопкою «ВКЛ. ГЕН.» і працює на частоті 800 Гц.

Для забезпечення правильного регулювання телефонного радіоканалу у тракті передавання, вхід збуджувача треба відключити від усіх ланцюгів, окрім ланцюга контролю. Для цього перемикач каналу треба встановити у положення «ВНЕШН.», а гніздо «НБ ПЕР.» («ВБ ПЕР.») повинно залишатися вільним.

Під час роботи радіостанції в системі вузла зв’язку БК ПУР забезпечує службовий зв’язок з двома апаратами та ВПУ відповідними проводовими лініями. Під час руху радіостанції службовий зв’язок здійснюється також з кабіни автомобіля.

До складу схеми службового зв’язку входять:

  • перемикач «СЛУЖ. СВЯЗЬ»;

  • кнопка «ВЫЗОВ»;

  • гнізда телефонного поля комутатора «ДОП. ТФ», «СЛУЖ. ДОП.», «Л5», «СЛУЖ. Л5»;

  • гнізда телефонного поля комутатора «Л5», «СЛУЖ. Л5»;

  • лампи світлової сигналізації виклику «КАБИНА», «Л5 ТГ», «ДОП. ТФ», «Л5 ТФ», «РРС»;

  • дзвінок звукової сигналізації виклику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]