Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КХ-НАЗЕМНІ-09-Т.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
3.63 Mб
Скачать

2.5. Система електроживлення радіостанції

До складу електроживлення радіостанції входять:

а) первинні джерела струму:

– агрегат бензиноелектричний АБ-8-Т/400М;

– уніфікована електроустановка змінного струму ЕУ 131-8-Т/400;

б) вторинні джерела, БК:

– випрямляючий пристрій передавача ВП-76 (ТПП-13В та ТПП-13П);

– блок живлення збуджувача Б3-28;

– блок живлення (ТПП-12);

– щит з автоматичним захистом;

– стабілізатор напруги;

– блок комутації джерел живлення (АПП-18);

– пульт управління БК (АПП-37);

– щит з’єднувальний (ТПП-24);

– вхід силовий (АПП-22);

– фільтр мережевий (АПП-81).

Щит з’єднувальний призначено для підключення мережі та захисту її від коротких замикань у ланцюгах живлення радіостанції. Щит має запобіжники та перемикачі для вмикання напруги мережі.

Вхід силовий призначено для підключення до радіостанції мережі напругою 380 В додаткового заземлення та зовнішнього споживача. На силовому вводі встановлено три розніми і дві плати, до яких підключають щит з’єднувальний, додаткове заземлення, зовнішній споживач, фільтр мережений і щит з автоматичним захистом.

Фільтр мережевий призначено для зниження рівня радіозавад, що утворює апаратура радіостанції.

Щит з автоматичним захистом призначено для підключення напруги мережі до радіостанції, захисту елементів системи електроживлення від перевантажень та коротких замикань, швидкого автоматичного відключення електроживлення радіостанції у разі виникнення між корпусом апарату та землею напруги, що перевищує 24 В.

Блок комутації призначено для автоматичної комутації ланцюгів живлення напруги змінного трифазного струму напругою 380 В та розподілення енергії джерел живлення поміж споживачами радіостанції.

Блок комутації у разі натиснення кнопок-табло «СЕТЬ ВКЛ.» та «АГРЕГАТ ВКЛ.» (на пульті управління БК) забезпечує:

– автоматичне підключення споживачів радіостанції до того джерела живлення, кнопка-табло якого натиснута першою;

– автоматичне перемикання споживачів з одного джерела живлення на інше у разі вимкнення одного з них;

– дистанційне управління перемикачем споживачів на будь-яке з двох увімкнених джерел живлення;

– автоматичний контроль та перемикання чергування фаз промислової мережі;

– дистанційне управління увімкненням стабілізатора напруги (за вимкненого стабілізатора мережа комутується, обходячи стабілізатор);

– контроль напруги джерел живлення;

– подавання сигналу аварії за відсутності напруги в одній з фаз на виході БК;

– живлення споживачів змінного струму 12 В до 8 А та постійного струму 27 В до 1 А;

– захист ланцюга додаткового освітлення від короткого замикання.

Пульт управління БК забезпечує:

– управління вмиканням та вимиканням живлення радіостанції від мережі або електроустановки (кнопка «СЕТЬ ВКЛ.» та «АГРЕГАТ ВКЛ.»);

– управління вмиканням та вимиканням стабілізатора напруги (кнопка «СТАБИЛИЗАТОР ВКЛ.»);

– сигналізацію про наявність напруги в мережі на вході щита з автоматичним захистом, вмикання живлення від мережі або агрегату та вмикання стабілізатора напруги;

– захист ланцюгів трансформаторів БК і блоку вентиляції та сигналізацію про перегорання запобіжників;

– контроль фазної напруги джерел живлення та на навантаженні.

Стабілізатор напруги типу СТС-10/0,5С призначено для стабілізації напруги у разі живлення радіостанції від промислової мережі змінного трифазного струму напругою 380 В.

У разі зміни напруги на вході стабілізатора в межах від 325 до 420 В напруга на виході стабілізатора автоматично підтримується в межах 368 – 392 В, тобто з точністю ± 3 % відносно номінального значення.

Випрямляючий пристрій ВП-76 призначено для електроживлення елементів каскадів ПП.

Живлення випрямляча здійснюється від мережі змінного трифазного струму напругою 380 В з частотою 50 Гц. Конструктивно випрямляючий пристрій виконано у вигляді двох блоків ТПП-13В та ТПП-13Н. У першому (високовольтному) блоці розміщено трансформатор випрямлячів 2000, 600 В та трансформатор випрямлячів 150, 300 та 320 В. На передній панелі блоку є контрольні гнізда.

У другому (низькочастотному) блоці розміщено два трансформатори напруги, трансформатор випрямлячів - 5, - 9, + 27, - 150 В і реле автоматики.

Автоматика блоку забезпечує вмикання напруги 150, 300, 320, 600 та 2000 В із затримкою на 4 – 7 хв від моменту увімкнення живлення випрямляча. Вимкнення живлення випрямляча забезпечує затримку вимкнення вентиляторів на 4 – 7 хв.

У високовольтному блоці в ланцюгах живлення 320, 600 та 2000 В встановлено реле перевантаження. Сигналізують про спрацювання цих реле лампочки «ПЕРЕГРУЗКА 320 В», «ПЕРЕГРУЗКА 600 В», «ПЕРЕГРУЗКА 2000 В» (рис. 2.10).

Рис. 2.10. Загальний вигляд передньої панелі ВП-76 Блок ТПП-13Н

Для управління роботою випрямляючого пристрою на передній панелі блоку ТПП-13Н розміщено кнопки-табло «ПИТАНИЕ ВКЛ. 2», «АВАР. ВКЛ. ВЫСОК.», «ВЫСОК. ВЫКЛ.».

Для скорочення часу переходу з КХ діапазону в УКХ і у зворотному напрямку у низьковольтному блоці встановлено додатковий трансформатор накалювання, який живить ланцюги непрацюючого підсилювача. Вмикається цей трансформатор тумблером «НАКАЛ 2».

Блок живлення збуджувача Б3-28 забезпечує збуджувач усією необхідною напругою. Блок працює від таких джерел струму:

а) мережа змінного струму (220 ± 22) В або (127 ± 13) В з частотою 50 Гц;

б) мережа змінного струму (220 ± 22) В з частотою 400 Гц. До складу блоку входять 6 силових трансформаторів, 9 випрямлячів, 4 електронних стабілізатора та схема індикації відсутності напруги.

У разі зникнення або зменшення більше ніж на 50 % величини будь-якої напруги на виході блоку вимикається сигнальна лампочка на передній панелі збуджувача «ГОТОВ К РАБОТЕ». Для контролю працездатності блоку на його передній панелі встановлено індикаторний прилад та перемикач контрольованої напруги.

Блок живлення ТПП-12 призначено для електроживлення елементів пультів від однофазної мережі змінного струму напругою 220 В. Він забезпечує отримання змінної напруги 60 В і постійної напруги 5; 12,6; 20; 27 та 60 В.

Напругу ± 27 та ~ 60 В використовують для живлення ланцюгів виклику абонентів, напругу 12,6 В – для телеграфних маніпуляторів, 5 В – для живлення мікросхем. Вихідні напруги та напруги живлення 220 В контролюються стрілочним приладом, підключеним до ланцюгів перемикачем «КОНТРОЛЬ».

Для захисту ланцюгів живлення від перевантаження та коротких замикань у блоці встановлено плавкі запобіжники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]