Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КХ-НАЗЕМНІ-09-Т.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
3.63 Mб
Скачать

3.3. Правила техніки безпеки під час роботи з радіоапаратурою

Під час роботи з радіоапаратурою треба дотримуватися таких правил:

1. Вмикати апаратуру під напругу лише після ретельної перевірки наявності, стану і справності запобіжників, грозозахисних пристроїв, захисного заземлення й захисних засобів.

2. За увімкненої апаратури забороняється:

– підключати та відключати кабелі та провід, виймати блоки, заміняти радіолампи, деталі й запобіжники;

– робити пайку та перемонтаж проводів;

– замикати блокувальні контакти штучним способом;

– перевіряти наявність напруги на клемах і провідниках дотиком до них рукою або струмопровідними предметами (для цього необхідно застосовувати індикатори напруги або вимірювальні прилади);

– проводити роботи на антенній системі.

3. Забороняється встановлювати запобіжники, які не відповідають номіналу, або замикати їх дротом.

4. Ремонтувати апаратуру дозволяється тільки після вимикання електроживлення.

5. Під час огляду та вимірів у блоках, підключених за допомогою ремонтних кабелів, слід дотримуватися безпеки: не торкатися руками струмоведучих частин, працювати стоячи на гумовому килимку, виконувати роботи у присутності другої людини.

6. Під час проведення регламентних робіт вимкненої мережі треба переконатися у відсутності напруги на відключеній апаратурі, на усіх вимикачах (рубильниках) і т. п., за допомогою яких може бути подана напруга на апаратуру, вивісити попереджувальні плакати, дотримуватися вимог, зазначених у попереджуючих написах на блоках та елементах апаратури.

7. У разі виявлення порушень в роботі апаратури треба негайно вимкнути напругу живлення, з’ясувати та усунути причину несправності.

8. Забороняється працювати на ВЧ – фідерах з порушеною ізоляцією та з відкритими струмоведучими ланцюгами НВЧ.

3.4. Правила техніки безпеки під час експлуатації джерел живлення

Під час експлуатації агрегатів живлення та акумуляторних батарей:

1. Забороняється:

– проводити заправлення ПММ, а також будь-який ремонт бензоелектричного агрегату під час його роботи;

– чистити контактні кільця генератора під час роботи бензинового агрегату;

– робити згортання, розгортання та переміщення з’єднувальних кабельних ліній, що перебувають під напругою, без діелектричних рукавиць.

2. Під час роботи з акумуляторами не слід допускати попадання електроліту на незахищені ділянки тіла та одягу, необхідно користуватися захисним одягом (гумовими рукавицями, фартухами), захисними окулярами.

3. Можна заряджати акумулятори тільки за увімкненої вентиляційної системи радіостанції.

4. Забороняється зберігання та заряд кислотних і лужних акумуляторів в одному відсіку (приміщенні).

3.5. Заходи, що попереджають отруєння вуглекислим газом

Робота двигуна автомобіля, двигуна внутрішнього згоряння агрегату електроживлення, бензинового опалювача може за неправильної експлуатації створити в апаратній підвищену концентрацію вуглекислого газу, небезпечну для життя особового складу. Для запобігання отруєнню вуглекислим газом треба точно виконувати заходи безпеки, передбачені відповідними інструкціями з експлуатації об’єктів зв’язку.

Загальні положення та вимоги:

1. Під час тривалих стоянок працюючі засоби радіозв’язку повинні отримувати живлення від електросилових агрегатів, винесених на відстань не менше 20 м.

2. Робота від агрегатів електроживлення, не винесених з відсіків радіостанції, дозволяється тільки у разі забезпечення роботи під час руху та на коротких зупинках. При цьому необхідно робити 10-хвилинне провітрювання апаратної (через кожну годину роботи агрегатів або опалювача) за допомогою вентиляційної системи об’єкта. Двері до відсіку з бензиноагрегатами мають бути щільно закриті.

3. Забороняється тривала вентиляція апаратної з викидом повітря назовні під час роботи агрегату в кузові або під час роботи бензинового опалювача, а також за розміщення радіостанції у капонірах, ярах й інших місцях зі слабкою циркуляцією повітря.

4. Категорично забороняється відпочинок (сон) особового складу в апаратній за працюючих у кузовах агрегатів і бензинових опалювачів.

У випадку отруєння вуглекислим газом, що супроводжується головним болем, дзенькотом у вухах, посиленим серцебиттям, слабкістю, нудотою, необхідно негайно вивести (винести) потерпілого на свіже повітря, дати випити холодної води, давати нюхати нашатирний спирт.

Усі члени екіпажу пересувних радіостанцій на автомобілі повинні знати у межах заводських інструкцій конструкцію бензинової опалювальної установки і правила її експлуатації. Знання особовим складом цих інструкцій необхідно перевіряти нарівні зі знанням матеріальної частини радіостанції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]