Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дневник 5 курс_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
396.29 Кб
Скачать

7.Загальні висновки про урок:

а)науковий та методичний рівень уроку, досягнення мети уроку,

пізнавальний досвід студента-практиканта на уроці;

б)помилки і негативні моменти у роботі студента, їх причини і можливі виправлення;

в)висновки і пропозиції про підвищення ефективності уроку;

г)загальна оцінка уроку.

Наведена схема орієнтовна. Урок можна аналізувати в залежності від його етапів; наприклад: організаційний момент, перевірка домашнього завдання, виклад нового матеріалу, формування вмінь застосовувати знання на практиці, закріплення знань, перевірка і оцінка знань, завдання додому

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВИХОВНОЇ РОБОТИ

Для досягнення ефективності у виховній роботі необхідні, найперше: система організації, різноманітність форм і методів педагогічної діяльності з урахуванням завдань, які стоять перед школою і конкретних умов роботи з класом. У зв'язку з цим, одним із найважливіших завдань педагогічної практики є озброєння студентів методикою підготовки і проведення основних форм позакласної виховної роботи.

Організація і озброєння позакласної виховної роботи з учнями - це обов'язковий вид роботи студента в період педагогічної практики. Вона планується у відповідності з планом роботи класного керівника, в якому відображаються тематика і календарні терміни проведення класних го­дин, вечорів, колективних творчих справ, екскурсій, конференцій, диспутів та інше.

Титульний лист конспекту виховного заходу:

Конспект позакласного виховного заходу

студента (ки)___курсу_____________________________Інституту _______________________________________________________________

(прізвище, ім’я по батькові)

РВНЗ «Кримський гуманітарний університет» (м. Ялта),

Дата проведення: „____”_______________20__р.

Примітка: без перевірки конспекту вчителем і затвердження його методистом, студент до виховного заходу не допускається.

СХЕМА КОНСПЕКТУ ПОЗАКЛАСНОГО ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

  1. Тема виховного заходу.

  2. Мета виховного заходу.

  3. Обладнання, необхідні матеріали.

  4. Література.

  5. Підготовча робота та методика проведення виховного заходу.

  6. Короткий план.

  7. Докладний виклад фактичного матеріалу виховного закладу.

  8. Аналіз проведеного виховного заходу.

  9. Оцінка вчителя та методиста з педагогіки.

Примітка: У разі недотримання встановлених вимог до оформлення

документації оцінка з педагогічної практики знижується.

2. ПРОГРАМА ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ «ВИВЧЕННЯ КЛАСНОГО КОЛЕКТИВУ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ВИПУСКНИХ КУРСІВ

1. ВСТУП

Психологічна практика студентів випускних курсів всіх Інститутів педагогічного університету присвячена вивченню класного колективу. Фундаментальне знання цієї практики визначається цілями і задачами підготовки майбутнього учителя до виховної роботи в умовах сучасної школи. Адже роль учнівського колективу як базової малої групи, де відбувається соціалізація особистості, підтверджується багатьма зарубіжними і вітчизняними дослідниками.

Вказана практики розрахована на кілька тижнів перебування в школі з відривом від навчання в університеті. Цей час дозволяє здійснити ве­лике коло досліджень, спостережень і взаємодій з класним колективом (КК), що підлягає психолого-педагогічній характеристиці практикантом.

  • основні обов'язки студентів в ході психолого-педагогічної практики по вивченню КК полягають в такому:

  • добре знати теоретичні питання, пов'язані з психологією і педагогікою учнівського колективу;

  • знати основні методи вивчення КК в соціальній психології та соціальній педагогіці;

  • спланувати по тижням програму психологічного дослідження учнівського класу як колективу і послідовно її виконувати в процесі прак­тики;

  • спостерігати і фіксувати різноманітні прояви і особливості життя КК;

  • дотримуватися етичних і загальнолюдських норм взаємодії з учня­ ми класу, дбаючи не лише про дослідницькі процедури, але і про виховне значення цих методів.

Основні обов'язки керівника психологічної практики студентів:

  • згідно програми практики «Вивчення класного колективу» розро­бити для себе конкретний план і методику керівництва студентами і проведення ними психолого-педагогічного дослідження КК;

  • регулярно здійснювати теоретичну та методичну допомогу практи­кантам в організації і здійсненні ними вивчення учнівського колективу;

  • здійснювати поточний та підсумковий контроль, оцінку діяльності студентів-практикантів;

- провести настановчу та підсумкову конференції з психолого-педагогічного дослідження учнівського колективу.

2. ЦІЛІ ТА ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ «ВИВЧЕННЯ КЛАСНОГО КОЛЕКТИВУ»

Цілі психологічного вивчення учнівського колективу:

  1. Навчитись спостерігати, фіксувати і аналізувати різноманітні прояви в житті КК.

  2. Навчитися застосовувати спеціалізовані психологічні методи для вивчення різних сторін життя КК: анкети, тести, вільні твори, шкалування, узагальнення незалежних характеристик, самохарактеристики класу тощо.

  3. Виробити професійні вміння і навички спілкування, узагальнення, інтерпретації різноманітного матеріалу психолого-педагогічних досліджень з метою відтворення цілісної картини життя класу як колек­тиву.

  4. Сформувати психолого-педагогічні вміння і навички розробки про­ грами розвитку і корекції окремих сторін життя КК.

Виходячи з цілей і умов психологічної практики перед студентами ставляться наступні конкретні завдання:

1. Навчитися формувати перше враження про КК на основі бесід з учителями, адміністрацією школи, вивчення документів, що відображають життя КК.

2. Встановити довірительний контакт з класом і провести низку пси­холого-педагогічних досліджень, що випливають із особливостей життя класу, подальших інтересів і перспектив його членів.

  1. Навчитися кваліфіковано проводити психолого-педагогічні дослідження, забезпечуючи при цьому їхнє виховне значення для колек­тиву.

  2. Написати психолога-педагогічну характеристику класу як колек­тиву, спираючись на схему характеристики, передбаченою програмою психологічної практики.

3. ЗМІСТ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Зміст психолого-педагогічного вивчення класного колективу в основ­них рисах задасться «Програмою вивчення класу як колективу».

  1. Загальні відомості про клас. Склад учнів за віком І статтю. Історія класу та його традиції. Загальна характеристика успішності та дисципліни. Соціальне положення батьків. Скільки учнів з ослабленим здоров'ям, скільки учнів належать до певних організацій.

  2. Спрямованість класу як колективу. Мета, зміст, мотиви основ­ них видів колективної діяльності, моральна атмосфера КК.

а) ідейно-моральна спрямованість класу;

б) навчальна діяльність;

в) суспільно-політична діяльність;

г) культурно-виховна діяльність;

д) інші види діяльності.

  1. Підготовленість класу за видами діяльності. Які види діяльності переважають в класі (навчальна, трудова, ігрова, технічна, культурно-масова, спортивна тощо), рівень активності в цих видах.

  2. Організаційна структура класу як колективу.

а) стисла характеристика активу класу і його діяльності;

б) неофіційна структура класу та її відносини з офіційною структу­рою КК;

в) стисла характеристика пасивних членів класу;

г) наявність угруповань в класі.

5. Психологічна єдність класу як колективу:

а) інтелектуальна єдність;

б) емоційна єдність класу;

в) вольова єдність класу.

6. Педагогічне керівництво класом як колективом, характерис­тика керівництва класом.

7. Рівень розвитку класу як колективу. На підставі проведених досліджень обґрунтувати, до якого рівня розвитку можна віднести клас: асоціація, кооперація чи колектив.

8. Загальні висновки про клас.

3.1. Індивідуальні завдання.

Студентам пропонується загальна схема характеристики класу, проте програма дослідження КК розробляється кожним студентом індивідуально, самостійно з урахуванням психолого-педагогічних особ­ливостей КК.

Студенти можуть обирати різноманітні методи психологічного дослідження КК та із різних джерел, зокрема із літератури, наведеної в пункті З.З.Важливо, щоб обраний комплекс методів дослідження КК дозволив відобразити характерні особливості даного класу учнів.

Кожен студент має провести не менш, як три методики для вивчення психолого-педагогічних особливостей КК. Необхідно також з'ясувати, чи проводилось щось подібне в даному класі раніше, чи можна розрахо­вувати на те, що застосування таких методик буде сприйняте з цікавістю.