Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОПвГ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
183.74 Кб
Скачать

2.Вкажіть на значення аналізу умов праці управлінців для оптимізації їх д-сті.

Умови праці- сукупність ф-рів вир. сер-ща і труд. процесу, що впливають на здоровя і працездатність людини у процесі її проф. д-сті.

Праця управлінців є нервово-емоційною та творчо-розумовою.. Управлінська праця вимагає аналізу великої кількості інформації при невеликій кількості часу, полягає в прийнятті нестанд рішень, за які є висока відповідальність. Управлінська праця незавжди має однаковий режим навантаження, має часті конфлікти і вимагає від людей високих організаційних якостей, уміння спілкуватися з іншими людьми.

Така робота зд-є значний вплив на працівника, що виражається у таких формах: неврози, атеросклерози, нервов-емоційні перенапруження.

Значення аналіу умов праці управлінців полягає у дослідженні усіх факторів робочого середовища за для зменшення проявів негативних емоцій, емоційних перенапружень та розгубленості в управлінця.

Основні фактори, що досліджуються – це санітарно-гіг-ні (освітл, газ, шум, вібр), соціал-псих, псих-фізіол (важк, напруж), естетичні (оформлення виробн середов.), організац-техніч (дослідження ріня засобів праці). Крім того проводится діагностика людей щодо вивявлення причин виникнення емоційного напруження (виникає внаслідок).

Надмірного впливу на ЦНС, внаслідок високої відповідальності, можливості виникнення аварійних ситуацій. Проявл-ся: зниж швидк реакц, поруш психіки, важка концентр уваги та емоційної розгубленості (порушення уваги та мислення).

Як результат дослідження умов праці управлінців, готуються відповідні заходи щодо покращення умов праці, режиму праці.

3.Обґрунтуйте роль первинних засобів пожежегасіння для ліквідації пожеж.

Невід'ємною складовою частиною системи протипожежного захисту об'єктів різного призначення є первинні засоби пожежогасіння, застосування яких дає змогу ліквідувати пожежу на початковій стадії її розвитку і, таким чином, уникнути людських жертв та значних матеріальних збитків. Згідно з Правила пожежної безпеки в Україні будівлі, споруди, приміщення, технологічні установки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння, які використовуються для локалізації і ліквідації пожеж у початковій стадії їх розвитку. До первинних засобів пожежогасіння відносяться: вогнегасники, пожежний інвентар (ящики з піском, бочки з водою, пожежні відра, совкові лопати), пожежний інструмент (гаки, ломи, сокири тощо), а також покривала з негорючого теплоізоляційного полотна, грубововняної тканини або повсті.

Вогнегасник - технічний засіб, призначений для припинення горіння подаванням вогнегасної речовини, що міститься в його корпусі, під дією надлишкового тиску, за масою і конструктивним виконанням придатний для транспортування і застосування людиною. Види: пінні; - газові; - порошкові - комбіновані.

Первинні засоби гасіння вогню розміщюються на пожежних щитах. Щит повинен встановлюється для обслуговування території площею 5000 м кв. Щит потрібно забезпечити захистом від попадання променів сонця, від крадіжок, забезпечити його зручність. Розмір щита висота 1,25 м, довжина 1,4 м. На щиту розміщюють: гаки, ломи, сокири, вогнегасники, також може бути покривало з негор полотна, відра. Біля щитів можуть встановлювати ящики з піском та бочки з вобою.

Варіант 26 2. Вкажіть який клас умов праці є небажаним для управлінців та опишіть шкідливі фактори що можуть бути характерними для таких умов. Відповідно до гігієнічної класифікації праці умови праці поділяються на чотири класи: І клас - оптимальні умови праці; ІІ клас - допустимі умови праці; ІІІ клас - шкідливі умови праці; IV клас - небезпечні умови праці.

І клас - оптимальні умови - такі умови, в яких не лише зберігається здоров’я працюючих, а й створюються передумови для підтримання високого рівня працездатності.

ІІ клас - допустимі умови - характеризуються такими рівнями факторів виробничого і трудового процесу, які не перевищують установлених гігієнічних нормативів, а можливі зміни функціонального стану організму відновлюються за час регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни й не чинять несприятливого впливу на стан здоров’я працюючих та їх потомство в найближчому і віддаленому періодах.

Зупинимось детальніше на 3 та 4 класах, оскільки саме за ними умови праці для управлінців є небажаними і шкідливими для їх здоров’я та працездатності і несуть з собою високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень.

ІІІ клас - шкідливі умови – характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та(або) його потомство. Шкідливі умови за показниками перевищення гігієнічних нормативів та вираженості можливих змін в організмі працюючих поділяються на чотири ступеня:

Шкідливі умови поділяються на чотири ступеня:

1-й ступінь - умови праці викликають функціональні зміни, які виходять за межі фізіологічних коливань та збільшують ризик погіршення здоров’я;

2-й ступінь - умови праці здатні викликати стійкі функціональні порушення, призводять переважно до зростання виробничо зумовленої захворюваності, виникнення окремих ознак або легких форм патології (як правило, без втрати професійної працездатності);

3-й ступінь - умови праці призводять, крім зростання виробничо зумовленої захворюваності, до розвитку професійних захворювань, як правило, легкого та середнього ступенів важкості (із втратою працездатності в період трудової діяльності);

4-й ступінь - умови праці здатні призводити до значного зростання хронічної патології та рівнів захворюваності з тимчасовою втратою працездатності, а також до розвитку важких форм професійних захворювань із втратою загальної працездатності.

IV клас - небезпечні (екстремальні) умови – характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, вплив яких протягом робочої зміни (або її частин) створює загрозу для життя, високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]