Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_FM_2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
158.82 Кб
Скачать

2.Сутність та завдання управління інвестиціями підприємства. Показники та методи аналізу інвестиційної діяльності підприємства

Управління інвестиціями (інвестиційний менеджмент) є процесом управління всіма аспектами інвестиційної діяльності. Управління інвестиціями містить у собі:

• управління інвестиційною діяльністю в державних масштабах, що припускає регулювання, контроль, стимулювання і стримування інвестиційної діяльності законодавчими і регламентуючими методами;

• управління окремими інвестиційними проектами, що включає діяльність з планування, організації, координації, мотивації і контролю протягом життєвого циклу проекту шляхом застосування системи сучасних методів і техніки управління, що має на меті забезпечення найбільш ефективної реалізації визначених в інвестиційному проекті результатів за складом й обсягом робіт, вартості, якості і задоволенню учасників інвестиційного проекту;

• управління інвестиційною діяльністю окремого суб’єкта господарювання – підприємства, що припускає управління інвестиційним портфелем підприємства (його формування, моніторинг, оцінки якості, реінвестування й ін.), управління оборотним капіталом (короткострокові інвестиції) і ін.

На рівні підприємства управління інвестиційною діяльністю включає реалізацію наступних основних цілей:

• забезпечення високих темпів економічного розвитку підприємства за рахунок більш ефективної інвестиційної діяльності;

• максимізацію доходів (прибутку) від інвестиційної діяльності;

• мінімізацію ризиків інвестиційної діяльності;

• забезпечення фінансової стабільності і платоспроможності підприємства в процесі інвестиційної діяльності.

Інвестиційні проекти – це системно обмежений і закінчений комплекс заходів, документів і робіт, фінансовим результатом якого є прибуток (доход), матеріально-речовинним результатом – нові або реконструйовані основні фонди (комплекси об’єктів), або придбання і використання фінансових інструментів або нематеріальних активів з наступним одержанням доходу.

Програма – сукупність проектів або проект, що відрізняється особливою складністю створюваної продукції і/або методів управління його здійсненням. Приклади програм: розвиток авіаційно-космічної або оборонної промисловості, атомної енергетики і т.п.

Сутність управління інвестиційними проектами. Управління інвестиційними проектами – це діяльність з планування, організації, координації, мотивації і контролю протягом життєвого циклу проекту шляхом застосування системи сучасних методів і техніки управління, що має на меті забезпечення найбільш ефективної реалізації визначених в інвестиційному проекті результа-

тів за складом й обсягом робіт, вартості якості і задоволенню учасників інвестиційного проекту. Розрізняють наступні варіанти схем управління проектами:

• "основна". Керівник (менеджер) проекту – представник («агент») замовника, фінансової відповідальності за прийняті рішення не несе. В цьому випадку менеджер проекту відповідає за координацію й управління ходом розробки і реалізації проекту, у контрактних відносинах з іншими учасниками проекту участі не приймає. Перевага – об’єктивність менеджера, недолік – ризик за судьбу проекту лежить на замовнику.

• "розширеного управління". Керівник (менеджер) проекту приймає відповідальність за проект у межах фіксованої (кошторисної) ціни. Менеджер забезпечує управління і координацію процесів проекту по угодах між ним і учасниками проекту в межах фіксованої ціни. Ним може бути підрядна чи консалтингова фірма. Консалтингова фірма керує проектом, координує постачання і роботи з інжинірингу. Ризик покладається на підрядчика.

• "під ключ". Керівник (менеджер) проекту – проектно-будівельна фірма, з яким замовник укладає контракт «під ключ» з оголошеною вартістю проекту.

Типи спеціальних інвестиційних проектів. Методи управління проектами в значній мірі залежать від масштабу (розміру) проекту, термінів реалізації, якості, обмеженості ресурсів, місця й умов реалізації. За масштабністю проекти поділяються на ряд категорій.

Малі проекти невеликі за масштабом, прості й обмежені обсягами. Приклади: дослідно-промислові установки, невеликі промислові підприємства, модернізація діючих виробництв. Малі проекти допускають ряд спрощень у процедурі проектування і реалізації, формуванні команди проекту.

Мегапроекти – це цільові програми, що містять сукупність взаємозалежних проектів, об’єднаних загальною метою, виділеними ресурсами і відпущеним на їхнє виконання часом. Такі програми можуть бути міжнародними, державними, національними, регіональними (наприклад, розвиток вільних економічних зон, областей), міжгалузевими, галузевими та змішаними.

Короткострокові проекти звичайно реалізуються на підприємствах з виробництва новинок різного роду, дослідних установках, відбудовних роботах. На таких об’єктах замовник звичайно йде на збільшення остаточної (фактичної) вартості проекту проти первісної, оскільки найбільше він зацікавлений у якнайшвидшому його завершенні.

Бездефектні проекти як домінуючий фактор використовують підвищену якість. Звичайно вартість бездефектних проектів дуже висока і вимірюється сотнями мільйонів і навіть мільярдів доларів, наприклад атомні електростанції.

Мультипроекти включають зміни існуючих або створення нових організацій і фірм. Мультипроектом вважається виконання сукупності замовлень (проектів) і послуг у рамках виробничої програми фірми, обмеженої її виробничими, фінансовими, часовими можливостями і вимогами замовників. Можна навести і такі приклади мультипроектів:

• один підрядник виконує комплекс робіт з окремих контрактів різних обсягів для різних замовників;

• кілька підрядників виконують роботи на комплексах одного об’єкта для одного замовника;

• кілька підрядників виконують роботу за окремим контрактам для різних замовників на одній і тій же території.

Модульне будівництво є відносно новим способом вирішення ряду задач управління проектами. У вітчизняній термінології такий метод прийнятий називати комплектно-блоковим. Суть його полягає в тому, що більша частина майбутнього об’єкта (іноді до 95% його вартості) виготовляється не на місці майбутньої експлуатації, а «осторонь» – іноді за тисячі кілометрів від будівельного майданчика, в заводських або напівзаводських умовах. Після виготовлення такі великі модулі транспортуються і встановлюються на місці майбутньої експлуатації.

Міжнародні проекти звичайно вирізняються значною складністю і вартістю. Їх відрізняє також важлива роль в економіці і політиці тих країн, для яких вони розробляються. Такі проекти звичайно засновані на взаємодоповнюючих відносинах і можливостях партнерів.

Основні завдання управління інвестиціями підприємств полягають у: 1)  забезпеченні високих темпів розвитку операційної діяльності; 2) оптимізації дохідності і ризику окремих реальних і фінансо-вих інвестицій; 3) забезпеченні оптимальної ліквідності інвестицій; 4) забезпеченні формування достатнього обсягу інвестиційних ресурсів; 5) пошуку основних напрямів прискорення реалізації інвести-ційної програми; 6) забезпеченні фінансової рівноваги підприємства у процесі здійснення інвестиційної діяльності. Розглянемо основні завдання управління інвестиціями підпри-ємства. Це завдання реалізується за такими напрямками: визначення потреби в обсягах інвестування для вирішення стратегічної мети розвитку операційної діяльності підприємства на окремих його етапах життєвого циклу; забезпечення високих темпів розширеного відтворення не-оборотних операційних активів; формування ефективної інвестиційної програми на плановий період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]