Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Попроцесний метод калькулювання....doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
389.12 Кб
Скачать

Розділ ііі. Калькулювання витрат із застосуванням попроцесного (попередільного) методу

3.1. Характеристика діяльності підприємства ват “Новоархангельський сирзавод”

Підприємство ВАТ “Новоархангельський сирзавод” створене згідно з Законом України “Про господарські товариства ”.

Повне офіційне найменування підприємства: підприємство Новоархангельський сир завод.

Основною метою діяльності підприємства є отримання прибутку, а основ­ними видами діяльності підприємства є:

  • виробництво та реалізація молочних виробів;

  • закупка у населення молока, та в подальшому його переробка;

  • оновлення та постійна підтримка на належному рівні виробничих фондів у відповідальності з нормативною документацією;

  • впровадження і застосування нової техніки та технології, які відповідають світовому нау­ково-технічному рівню;

  • торговельно-посередницькі операції та послуги власної продукції та інших товарів через мережі магазинів та інших торговельних закладів;

  • оновлення і поліпшення асортименту і підвищення якості власної продук­ції.

Майно підприємства складається з основних засобів та оборотних коштів, інших господарських цінностей, вартість яких відображена в балансі підприємс­тва.

Специфікою молокопереробної промисловості є те, що її продукція не підлягає тривалому зберіганню і повинна бути своєчасно відправлена в торгівельну ме­режу. Саме тому обсяг виробництва сирзаводу знаходиться у тісному зв’язку з попитом населення, який відображається у щоквартальних замовленнях під­приємств торгових мереж, що надходять у відділ збуту підприємства.

Аналізуючи показники фінансово-господарської діяльності ВАТ “Новоархангельський сирзавод” за останні 3 роки, слід відмітити, що найбільш вдалим за результатами роботи підприємства став 2009 рік. У цьому році чистий прибуток склав 1,605.00 тис.грн., що перевищує чистий прибуток 2008р. на 1,854.00 тис.грн. та 2010р. – на 1,458.00 тис.грн.. Собівартість реалізації продукції в 2009 році у порівнянні з 2007 роком більша на 7,782.00 тис.грн., а у порівнянні з 2010 роком менша на 9,559.00 тис.грн. [Ддаток Д,Е].

Негативною тенденцією у розвитку підприємства за 2008 рік є перевищення величини кредиторської заборгованості над дебіторською, що свідчить про своєрідне кредитування ВАТ “Новоархангельський сирзавод” за рахунок інших підприємств. В 2010 році загальний доход від реалізації продукції становить 40,932.00 тис. грн., що на 9,476.00 тис. грн. більше, ніж в 2009 році. Але загальний чистий прибуток у 2009 році знчно перевищує прибуток 2010 року,і становить 1,458.00 тис. грн. Це можна пояснити тим, що у 2009 році підприємство здійснювало політику контролю витрат діяльності – у цьому році понесені витрати значно менші у порівняно з 2010 роком. На основі цього можна зробити висновок, що в 2009 році політика калькулювання витрат була більш продуктивною і мала продуктивні результати, а тому в подальшому підприємство ВАТ “Новоархангельський сирзавод” повинно звернути увагу на зменшення витрат у своїй діяльності, щоб були прирости чистого прибутку в майбутньому. В цілому роботу підприємства можна вважати більш-менш задовільною. [Ддаток Д,Е].

По результатам аналізу показників платоспроможності і фінансової стабільності, стан ВАТ “Новоархангельський сирзавод” незалежний і фінансово стійкий. В цілому дане підприємство є достатньо рентабельним.