Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ 2011.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
65.8 Кб
Скачать

Тема 7. Міжнародна торгівля послугами та особливості її регулювання.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання: „Аналіз розкладу конкретних зобов’язань Польщі у сфері послуг”.

Форма усіх розкладів у сфері послуг СОТ однакова з погляду заголовка та структури. Майже в усіх розкладах зобов’язання країни поділені на дві частини. Перша частина містить „Горизонтальні зобов’язання”, що стосуються їх секторів послуг, вміщених у розклад (наприклад, обмеження на купівлю землі іноземцями). Друга частина містить „Специфічні зобов’язання”, пов’язані з конкретними секторами чи видами послуг (наприклад, іноземці не можуть володіти компаніями, які надають телекомунікаційні послуги). Щоб виявити рівень доступу до ринку певного сектора послуг у будь-якій країні, треба проаналізувати горизонтальні й специфічні обмеження. Зобов’язання для кожного сектора визначають відповідно до чотирьох способів постачання послуг: 1) транскордонне постачання; 2) споживання за кордоном; 3) комерційна присутність; присутність фізичних осіб. Країна визначає, за допомогою яких способів вона надає доступ до кожної з послуг, зазначених у розкладі.

У будь-якому розкладі, позначення „немає”, яке ставлять біля певного способу постачання, означає, що країна-член СОТ не вводить жодних обмежень щодо цього способу постачання, а також не лімітує доступ до ринку чи національний режим для іноземних послуг чи іноземних постачальників послуг.

Позначення „не зв’язані” означає, що за певним способом постачання у специфічних секторах послуг країна не бере на себе жодних зобов’язань, інакше кажучи, країна є вільною у встановленні заходів, які порушують принцип доступу до ринку чи національного режиму для іноземних послуг чи компаній.

Більшість розкладів країн-членів СОТ не містять горизонтальних обмежень, що стосуються першого і другого способів постачання послуг (транскордонне постачання і споживання за кордоном). Проте багато країн встановлюють горизонтальні обмеження на постачання послуг способом комерційної присутності. (спосіб 3) і присутності фізичних осіб (спосіб 4). Це можна пояснити тим, що багато країн мають обмеження щодо іноземних інвестицій і переміщення іноземців, особливо в чутливих (політичне чи соціальне) галузях.

Завдання: Проаналізувати розклад конкретних зобов’язань Польщі у сфері послуг і письмово надати коментар, який ілюструє, як згідно з цим Розкладом, інтерпретувати рівень доступу до ринку, що гарантує країна. Для більш детального вивчення особливостей регулювання міжнародної торгівлі послугами відповідно до основних принципів ГАТС, ознайомтесь із матеріалами, що пропонуються в списку літератури до даної теми, хоча бажано, щоб ви скористалися й іншими джерелами інформації

Індивідуальне завдання виконується у письмовій формі.

Термін здачі роботи викладачеві – семінарське заняття з даної теми.

Методика виконання завдання:

  1. перевірити, чи є будь-які обмеження щодо режиму найбільшого сприяння в певному секторі;

  2. перевірити, чи внесено цей сектор у „позитивний список”;

  3. якщо внесено, то треба перевірити чи є обмеження щодо доступу до ринку і національного режиму для кожного способу поставки;

  4. якщо є, то перевірити, чи є горизонтальні обмеження, які належать до цього сектору.

У Розкладі цифрами позначено способи постачання послуг:

1) транскордонне постачання;

2) споживання за кордоном;

3) комерційна присутність;

4) присутність фізичних осіб.

Приклад. Коментар до розкладу зобов’язань в сфері послуг Молдови.

У частині горизонтальних зобов’язань Розкладу конкретних зобов’язань у сфері послуг Молдови немає обмежень щодо першого та другого способів постачання послуг. Щодо комерційної присутності є обмеження щодо оренди землі, термін якої не може перевищувати 99 років, а також зазначено, що іноземці не мо­жуть купувати лісів і землю для сільськогосподарського використання. Молдо­ва не прийняла зобов’язання зв’язати обмеження щодо присутності фізичних осіб, тому може вводити обмежуючі заходи в будь-який час і в будь якому об­сязі. Зв’язаними є лише заходи стосовно тимчасового в’їзду та перебування іноземних осіб, які підпадають під такі категорії:

1 ) торговельні представники, які не отримують винагороди (зарплати) від суб’єкта, що знаходиться в Молдові, та представляють постачальника послуг для переговорів стосовно продаж послуг цього постачальника. В’їзд таких осіб обмежений до 90 днів, продовження терміну перебування дозволено лише один раз на рік після двох місяців з дати закінчення цього періоду.

2) особи відповідальні за організацію комерційної присутності, які є і були не менше одного року працівниками іноземного постачальника послуг. В’їзд таких осіб обмежений на такий же термін і умовах, як і торговельні представники;

3) особи, що є і були не менше одного року працівниками іноземного постачальника послуг, який виконує контракт з підприємством у Молдові. Термін пере­бування таких осіб обмежений лише на три місяці;

4) індивідуальні постачальники послуг, що не зайняті на підприємстві поза межами Молдови, і розглядаються, як особи, які шукають доступу до ринку праці у Молдові. В’їзд таких осіб обмежений на такий же термін і умовах, як і торговельні представники;

5) менеджери, виконавці й спеціалісти, які в’їжджають в Молдову в рамках корпоративного обміну іноземного підприємства, що має підрозділ, філію, дочірнє підприємство у Молдові. Такі особи повинні працювати на тако­му підприємстві не менше одного року. В’їзд таких осіб обмежений до трьох років, продовження терміну перебування дозволено ще на два роки, щоб загаль­ний термін перебування не перевищував п’ять років.

У частині специфічних зобов’язань Розкладу Молдови зазначено обмеження щодо окремих секторів і видів послуг. Зокрема, щодо юридичних послуг, крім консультацій з внутрішнього та міжнародного права, зобов’язання незв’язані стосовно способу 1, крім написання проектів юридичних документів, а стосов­но способів 3 і 4 послуги можна надавати лише через національних постачальників. Ліцензовані юристи інших країн можуть надавати всі юридичні послуги, крім розгляду кримінальних справ у судах. Розгляд кримінальних справ у судах дозволяється лише юрисконсультам, від яких вимагається скласти іспит на відповідність з правилами, встановленими Радою юрисконсультів Молдови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]