Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diskret_math.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
172.54 Кб
Скачать

11. Операції над множинами

Закони операцій над множинами співпадають із законами логіки (2):

1) Комутативний p^q=q^p …

2) Асоціативний (р^q)^r=p^(q^r) …

3) Дистрибутивний (p^q)vr=(pvr)^(qvr) …

4) Закон де Моргана

5) Закон суперечності p^(не)р=0

6) Закон виключеного третього рv(не)р=1

7) Закон подвійного заперечення

8) Закон ідемпотентності р^q=p …

9) Закон поглинання (pvq)^p=p …

10) Співвідношення для сталих p^1=p p^0=0 p+1=1 p+0=p

12.Комп’ютерне подання множини.

У комп’ютері можна подавати мнж різними способами. Один з них - зберігати невпорядк елементи мнж.Проте в такому разі операції з мнж займатимуть багато часу, оскільки треба щоразу переглядати елементи. Одним із найпошир і найпрост способів є подання мнж за допомогою бітових рядків. Впорядкуємо універсальну множину U={U1, U2…Un}. Якщо елемент Us належить мнж А то на і-вому місці бітового рядка ставимо 1, якщо Us не належ А то ставимо 0. Довжина бітового рядка = кількості елементів в універсальній множині.

13.Відношення та їх властивості.

Найпростіший спосіб задати співвідношення між елементами – це задати пари цих елементів. Бінарним відношенням називається підмножина декартового добутка АхВ а належ А, в належ В, (а.в) належ R. Якщо А=В, відношення називається унарним. Властивості відношень: Властивості відношень на множині А.

Відношення R на множині А називають рефлексивним, якщо для будь-якого виконується .

Відношення R на множині А називають антирефлексивним, якщо з виходить, що .

Відношення R на множині А називають іррефлексивним, якщо для будь-якого виконується .

Відношення R на множині А називають симетричним, якщо для будь-яких з того, що , випливає, що .

Відношення R на множині А називають антисиметричним, якщо для всіх з того, що і , випливає, що .

Відношення антисиметриче, якщо в разі воно водночас не містить пар та . Існують відношення, які мають обидві властивості: симетричності й антисиметричності. Наприклад, відношення на множині А = {а} водночас і симетричне, й антисиметричне. Є також відношення, які не мають жодної з цих двох властивостей.

Відношення R на множині А називають асиметричним, якщо для всіх з того, що , випливає, що . Будь-яке асиметричне відношення має бути й антисиметричним. Обернене твердження неправильне.

Відношення R на множині А називають транзитивним, якщо для будь-яких з того, що , випливає .

Відношення R на множині А називають антитранзитивним, якщо для будь-яких з того, що , випливає .

14.Відношення еквівалентності.

Відношення назив відношенням еквівалентності, якщо воно рефлексивне, симетричне і транзитивне. Елементи, які перебувають у відношенні еквівалентності називаються еквівалентнимию. Відношення еквівалентності розбиває будь – яку множину на класи еквівалентності, при чому всі вони не перетинаються. Відношення еквівалентності можна розглянути на прикладі конгруенції. Число а називається конгруентним числу в якщо їх при діленні на число М – рівні. Класи еквівалентності позначаються К(a)(m) де m – модуль, а – представник класу. Сумою класів К(a)(m) і К(в)(m) називається клас з представником а+в (К(a)(m) ). Добутком класів К(a)(m) і К(в)(m) називається клас з представником а*в (К(a)(m) ).

15.Відношення часткового порядку.

Відношення R на множині а називається відношенням часткового порядку, якщо воно рефлексивне, антисиметричне і транзитивне. Відношення строгого порядку: антирефлексивне, асиметричне, транзитивне. Відношення толерантності: рефлексивне, симетричне, антитранзитивне.

16.Операції над відношеннями.

1) Об’єднання- Якщо A та B - множини, то об'єднанням A та B є множина, яка включає всі елементи A і всі елементи B, і більш нічого.

2)Переріз

3)Різниця - Якщо A та B - множини, то різницею між B та А (порядок множин важливий), або відносним доповненням A до B, є множина з елементів B, які не належать A.

4)Композиція

17.Замикання відношень.

Замиканням відношення R відноносно властивості Р називається така множина R*, що: 1)R(належ) R* 2) R* володіє вдастивістю Р. 3) R* є підмножиною будь-якого іншого відношення, яке містить R і має властивість Р.

18.Алгебраїчні операції та іх властивості

n-арна операція f на А – це відображення прямого добутку n екземплярів множини на смаму множину f: An A . Найчастіше розглядають унарні і бінарні операції.

19. Поняття алгебраїчної структури

Алгебраїчною структурою називається множина разом із заданими операціями, визначеними і замкненими на цій множині. Ця множина називається носієм алгебраїчної структури.

На непорожній множині X може бути задано, взагалі кажучи, багато різних алгебраїчних операцій. Бажаючи виділити одну з них, використовують дужки:, і говорять, що операція визначає на X алгебраїчну структуру. Якщо операція асоціативна чи комутативна, то такі ж назви привласнюються і відповідній алгебраїчній структурі. Природа елементів основної множини X нас не цікавить, справжніми об’єктами вивчення є алгебраїчні операції. Ясно, що виділити можна не одну операцію, а декілька.

Непорожня множина X разом із заданою на ній сукупністю алгебраїчних операцій називається алгебраїчною структурою:.

Непорожня множина X разом із заданою на ній сукупністю алгебраїчних операцій і сукупністю відношень називається алгебраїчною системою:. Якщо алгебраїчна система не містить операцій, вона називається моделлю, якщо не містить відношень – алгеброю.

Множина F дійсних функцій однієї дійсної змінної, тобто функцій разом з унарною операцією диференціювання утворює алгебру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]