Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до іспиту з дисципліни «Психологічна служба» для студентів спеціальності « Психологія»..docx
Скачиваний:
212
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
216.85 Кб
Скачать
  1. Основні напрямки роботи психолога з учнями з учнями початкової школи.

В початкових класах шкільний психолог проводить профілактичну, діагностичну, корекційну і консультативну роботу з дітьми, вчителями, батьками.

Передусім – це прийом дітей до першого класу. Майбутні першокласники проходять співбесіду з учителями і психологом.

У процесі психологічного обстеження молодших школярів психолог може застосовувати такі діагностичні методики: орієнтовний тест шкільної зрілості Керна – Йрасика, дитячий варіант тесту Векслера, “картинки тривожності” Амен, дитячий варіант методики Розенцвейга, дитячий варіант особистісного питальника Айзенка; соціометричну методику Рене – Жиля, методику самооцінки Дембо – Рубінштейн, малюнкові тести (малюнок людини, сім’ї), методику незакінчених речень та ін. Дані, отримані за методиками, мають бути доповнені різними видами спостереження та відомостями від батьків.

1. Робота психолога із “групами розвитку”.

Група розвитку – це невелика група дітей, не більше 6 осіб (бажано парна кількість, щоб під час ігор можна було розділити на дві команди), з якими психолог проводить розвивально – корекційну роботу, спрямовану на досягнення дітьми такого рівня психічного розвитку, при якому можливе їх нормальне навчання у школі.

У розвивально – корекційних програмах широко використовуються різноманітні ігри (сюжетно – рольові, з правилами, розвивальні (що зумовлено відсутністю у цих дітей пізнавального інтересу); заняття проводяться емоційно і цікаво, у привабливій для дітей формі.

2. Взаємодія психолога з учителями.

Оскільки психолог початкової школи впливає на учнів опосередковано – через учителя, то передусім йому потрібно знайти спільну мову з ним. Така форма взаємодії передбачавє рівну співпрацю психолога й педагога. Вони повинні обмінюватися інформацією про учнів, обговорювати правомірність використання тих чи інших методів навчання і виховання, спільно розробляти корекційні програми для учнів .

  1. Надання психологічної допомоги дітям з особливостями розвитку особистості , які ускладнюють шкільне навчання (тривожність, агресивність тощо).

Надання психологічної допомоги дітям з особливостями розвитку особистості, здійснюється з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей вихованців.

Функціями психологічної служби в межах надання психологічної допомоги дітям з особливостями розвитку особистості є:

— психологічна та соціально-педагогічна діагностика розвитку особистості вихованців, учнівського та педагогічного колективів;

— корекційно-розвивальна робота з вихованцями, батьками, педагогами;

— соціально-педагогічна та психологічна допомога всім учасникам навчально-виховного процесу – педагогам, вихованцям та їхнім батькам;

— проведення просвітницьких лекцій, семінарів, тренінгів, інших занять із педагогами, вихованцями, батьками;

— консультативно-просвітницька робота з адміністрацією закладу;

— консультативна та методична допомога всім учасникам навчально-виховного процесу;

— допомога вихованцям, які вирізняються девіантною поведінкою, таким, які опинилися в складних життєвих ситуаціях;

— психологічний супровід обдарованих вихованців;

— соціальна та психологічна профілактика девіантної й адиктивної поведінки вихованців;

— проектування психологічного й соціального розвитку колективів та окремих вихованців в умовах позашкільного навчального закладу [3].

Основними видами діяльності психологічної служби з даною категорією дітей є: діагностична, корекційно-розвивальна, консультаційно-просвітницька та організаційно-методична робота.