Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на экзамен Основы бизнеса ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
62.39 Кб
Скачать
  1. На які групи і за якою ознакою діляться на 4 групи платників єдиного податку.

Спрощена система оподаткування, обліку і звітності – це особливий механізм стягнення податків і зборів, який встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку і на умовах, визначених ПКУ.

З 1 січня 2018 року суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, розподілені на 4 групи платників єдиного податку. Платники єдиного податку діляться за розміром прибутку та кількістю найманих робітників.

Перша група – фізичні особи – підприємці, які не використовують

працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. грн.

Друга група – фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які

перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує

10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1,5 млн. грн.

Третя група – фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000 тис. грн.

Четверта група – сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка

сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

  1. Які переваги та недоліки спрощеної системи оподаткування?

Спрощена система оподаткування, обліку і звітності – це особливий механізм стягнення податків і зборів, який встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку і на умовах, визначених ПКУ.

Переваги спрощеної системи оподаткування – це простота нарахування єдиного податку; спрощене ведення обліку та відносна простота заповнення звітності; звільнення від сплати деяких податків та обов’язкових платежів; можливість бути платником ПДВ за  власним бажанням.

Недоліки спрощеної системи оподаткування – це обмеження по видах діяльності; обмеження по отриманому прибутку; обмеження які стосуються кількості найманих працівників; негативні нюанси роботи фізичних осіб підприємців з юридичними особами що перебувають на загальній системі оподаткування; розмір податку для платників першої та другої групи не залежать від результатів діяльності;