Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на экзамен Основы бизнеса ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
62.39 Кб
Скачать
  1. У чому сутність товарного франчайзингу? Наведіть приклади

Товарний франчайзинг передбачає, що франчайзі (ліцензіат) отримує лише право на продаж товарів фірми-ліцензіара з її торговою маркою або товарним знаком.

Цей вид діяльності передбачає придбання в провідної компанії права на продаж товарів з її торговою маркою. У цьому випадку франчайзі купує у франчайзера товари й після цього перепродає їх від імені франчайзера. В окремих випадках провідна компанія має відношення і до оплати гарантійних послуг, відшкодуванню витрат на спільну рекламу. Як правило, для товарного франчайзингу характерна вузька спеціалізація франчайзі на реалізацію одного виду товарів і послуг.

У даний час цей вид франчайзингу використовується декількома

компаніями, наприклад, з виробництва автопокришок. Якщо ж товари не мають торгових марок, вони не залучаються в цю категорію.

  1. У чому сутність виробничого франчайзингу? Наведіть приклади

У цьому випадку фірма, що володіє технологією виготовлення якогось продукту – франчайзер (ліцензіар), продає заводам – ліцензіатам сировину для виготовлення продукції. Дрібна фірма тут не просто виступає під торговою маркою франчайзера і реалізує його продукцію та послуги, але і включається у повний цикл господарської діяльності великої корпорації, виконуючи рівні з нею вимоги технологічного процесу, якості, навчання персоналу, виконання плану продажу, оперативної звітності. Ця форма передбачає тісний контакт ліцензіара й ліцензіата, детальну регламентацію діяльності й високий ступінь відповідальності малого підприємства.

Цей вид франчайзингу найбільш широко представлений у виробництві безалкогольних напоїв. Кожен із місцевих чи регіональних розливальних і пакувальних заводів є ліцензіатом від основної компанії.

  1. За якою схемою здійснюється оцінка франчайзингу?

  • Характеристика самої франчайзи (чи вимагає придбання франчайзи на ведення бізнесу будь-який дій, заборонених державою; чи діють на даній території ліцензіати з аналогічними видами товарів від інших ліцензіарів; за яких умов може бути розірвано договір франчайзингу? за яких умов і яку суму треба заплатити за франчайзу?)

  • Характеристика фірмы-ліцензіара (скільки років функціонує фірма-ліцензіар у бізнесі? - скільки ліцензіатів вже уклали договори з даними ліцензіаром? - має правовий захист марка або товарний знак ліцензіара? - з чого складається більша частина прибутку ліцензіара чи будете надана допомога від ліцензіара в навчанні менеджменту,у навчанні персоналу, закупівельної діяльності, фінансової діяльності?)

  • Характеристика самого предпринимателя как потенциального собственника франчайзинга (якими засобами володіє фірма для придбання франчайзи? - де можливо придбати ці кошти? - чи можливо пожертвувати частиною своєї свободи в обмін на вигоди франчайзингу?)

  • Характеристика потенциального рынка (чи проведено маркетингові дослідження даного товару на даному ринку (можливі обсяги продажу, ціни, кількість споживачів? - який рівень конкуренції з боку інших фірм?)

  • Ожидаемые доходы лицензиата ( стартова ціна франчайзи й інші початкові платежі; - перелік та обсяги поточних платежів фірми-ліцензіата; - вимоги до якості товару й послуг, враховуючи роз'яснення щодо їх закупівлі від ліцензіара або інших постачальників)

  • Після вибору конкретної фірми-франчайзодавця, починаються

переговори, у ході яких уже франчайзер вивчає потенційного франчайзі з точки зору: можливостей виконання останнім умов початкового фінансування та сплати початкових платежів, готовності скрупульозно дотримуватися вимог ліцензіара, уміння вести бізнес і керувати персоналом.