Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивидуалка товарознавство.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
51.85 Кб
Скачать

Висновок

Розглянувши асортиментні групи та товарознавчу характеристику натуральної розчинної кави можна зробити певні висновки.

Асортимент розчинної кави в залежності від технології виробництва представлений порошкоподібною, сублімованою та гранульованою кавою. За наявністю кофеїну розчинну каву поділяють на каву з кофеїном та декофеїновану.

Хімічний склад розчинної кави включає в себе приблизно дві тисячі хімічних речовин та сполук, які в поєднанні дають чудовий аромат та смак. Одним з основних компонентів кави є кофеїн. Він впливає на організм людини, знімає втому та сонливість, а також підвищує працездатність. Саме ця особливість кави формує її основну споживну властивість – функціональну.

Розчинна кава є соціально значимим товаром, оскільки в сучасному світі більшість людей обирають саме розчинну каву, бо не мають часу чи можливості приготування натуральної зернової кави. Ергономічні властивості кави обумовлені її зручною упаковкою, легким та швидким приготуванням, зрозумілим маркуванням на упаковці.

Однією з найважливіших властивостей будь-якого товару є його безпечність для людини. Проаналізувавши показники якості та безпечності розчинної кави необхідно зазначити, що при покупці розчинної кави необхідно ретельно вивчати маркування товару і особливо – енергетичну цінність. Високий вміст вуглеводів і енергетична цінність свідчать про фальсифікацію продукту, оскільки розчинна кава з натуральних кавових зерен майже не містить вуглеводів. Також варто звертати увагу на вміст кофеїну, тому що високий його вміст може негативно впливати на організм людини і викликати звикання.

Для підвищення конкурентоспроможності та удосконалення асортименту і якості та безпечності кави необхідно приділяти велику увагу методам упакування та якості сировини, з якої виготовляють дані напої. Також вважаю необхідним доповнити дійсний Національний стандарт України ДСТУ 4394:2005 положенням про обов’язкове зазначення вмісту кофеїну на упаковці.

Список використаних джерел

  1. Кава натуральна розчинна : ДСТУ 4394:2005. – [Введений в дію з 28.04.2005 р.]. – К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 26 с. – (Національний стандарт України).

  2. Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила : ДСТУ 4518:2008. – [Введений в дію з 01.10.2006 р.]. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – 45 с. – (Національний стандарт України).

  3. Теоретичні основи товарознавства: Навчальний посібник / Л.Д.Титаренко. – Д.: Центр навчальної літератури, 2003. - 227 с.

  4. Кунділовська Т. А. Інноваційні підходи до оцінювання кави натуральної розчинної / Т. А. Кунділовська // Товарознавство та інновації: збірник наукових праць. - Донецьк: ДонНУЕТ, 2011. - Вип. 3. - С. 249–260.

  5. Кава [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Кава

  6. Товарознавча характеристика кави [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://ua-referat.com/ Товарознавча_характеристика_кави

Додаток №1