Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антибиотики укр.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Поняття про антибіотики

Термін «антибіотик» ввів З. Ваксман в 1942 р. Він дав таке визначення антибіотиків:

Антибіотики – це хімічні речовини, що утворюються мікроорганізмами, які мають здатність пригнічувати ріст або навіть руйнувати бактерії чи інші мікроорганізми.

Це визначення не показує відмінностей між антибіотиками та іншими продуктами життєдіяльності мікроорганізмів, які також проявляють антимікробні властивості, але не належать до антибіотиків (наприклад, молочна і лимонна кислота, що виробляються окремими групами бактерій і пригнічують розвиток інших мікроорганізмів). Воно також включає в число продуцентів антибіотиків лише мікроорганізми, хоча відомо, що антибіотики утворюються також вищими рослинами і тваринами.

М. М. Шемякін та О. С. Хохлов дали наступне визначення: Антибіотичними речовинами слід вважати всі продукти обміну будь-яких організмів, здатні вибірково пригнічувати або вбивати мікроорганізми.

З. В. Єрмольєва: Антибіотики - це речовини природного походження, що мають виражену біологічну активність. Вони можуть бути отримані з мікробів, рослин, тваринних тканин і синтетичним шляхом.

В даний час найбільш коректним визначенням антибіотиків вважають визначення Н. С. Єгорова:

Антибіотики - специфічні продукти життєдіяльності або їх модифікації, що мають високу фізіологічну активність щодо певних груп мікроорганізмів (вірусів, бактерій, грибів, водоростей, найпростіших) або до злоякісних пухлин, вибірково затримуючи їх ріст або повністю пригнічуючи розвиток.

Тобто найбільш правильно вважати антибіотиками продукти біосинтезу організмів і не включати до їх числа речовини, що проявляють антимікробні властивості, але отримані в результаті хімічного синтезу (сульфаніламіди, антисептики, дезінфікуючі засоби та ін).

Утворення антибіотиків – це спадково закріплена особливість метаболізму організмів. Антибіотики – кінцеві продукти обміну, що накопичуються всередині клітини або виділяються в навколишнє середовище.

Відмінності антибіотиків від інших продуктів життєдіяльності:

  1. У порівнянні з органічними кислотами, спиртами та іншими продуктами, здатними пригнічувати ріст мікроорганізмів, антибіотики мають високу біологічну активність відносно чутливих до них організмів. Тобто антибіотики в дуже низьких концентраціях проявляють високий фізіологічний ефект.

  2. Характерна особливість антибіотиків – вибірковість дії. Тобто кожен антибіотик проявляє свою біологічну дію лише по відношенню до окремих, цілком певних організмів або груп організмів, не спричиняючи при цьому ефекту на інші форми живих істот.

  3. Деякі антибіотики разом з антибактеріальними властивостями виявляють імуномодулюючу дію або виступають в ролі інгібіторів ферментів, що інактивують антибіотики.

Антагонізм у світі мікроорганізмів

Вироблення та виділення в навколишнє середовище антибіотичних речовин є однією з форм антагонізму. Антагонізм – це така форма співіснування організмів, за якої один з них тим або іншим способом пригноблює або навіть повністю пригнічує розвиток інших видів.

Антагонізм, що існує між мікроорганізмами прийнято поділяти на пасивний і активний.

Пасивний антагонізм. Виявляється тільки при конкуренції за поживні речовини і включає:

1.Антагонізм, обумовлений використанням різними організмами, що спільно розвиваються на/в будь-якому субстраті, одних і тих же поживних речовин. При цьому перевагу отримує той мікроорганізм, швидкість росту якого вища, ніж у інших мікроорганізмів.

2. Насильницький антагонізм – виділення одним видом мікроорганізмів ферментів, що лізують інший вид (лізинів).

Активний антагонізм. Має місце завжди, незалежно від наявності або нестачі джерел живлення і включає:

1. Утворення мікроорганізмами органічних кислот, спиртів або інших продуктів обміну, що пригнічують ріст інших мікроорганізмів.

2. Вироблення і виділення в навколишнє середовище антибіотичних речовин.