Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivky06.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Нюховий аналізатор

Чутливі клітини нюхового епітелію біполярні. Один вільнн кінець клітини звернений у нюхову область і мас на кінці волоски, яв у загальній сукупності утворюють бахромчату тканину, що носить ні зву "прикордонна нюхова перегородка". Відросток нюхової клітин висувається через отвір у прикордонній нюховій перегородці і тут рй ширюсться в пухирець, від якого відходять війки. Ці війчасті нюхої утворення являються рецепторами нюхового відчуття.

Інший кінець чутливої клітини, з'єднуючись з такими ж відростками аналогічних клітин, утворює нюхові волокна, які проходять через ситоподібну пластинку і занурюються в нюхову цибулину, що розташовується на церебральній поверхні згаданої пластинки.

На відміну від інших рецепторів, нюхові клітини, як і клітини, як і клітини сітківки, є ділянками центральної нервової системи, винесеними периферію

До складу нюхового аналізатора входять три нейрони

І нейрон: рецептор - нюхова цибулина;

П нейрон: нюхова цибулина - підкіркові (первинні) нюхові центри (нюховий трикутник, передній продірявлений простір, сірарі човина прозорої перегородки). Первинні нюхові центри зв'язані з корковимми територіями своєї і протилежної сторони (перехід частини волокон на іншу сторону відбувається через);

ІІІ нейрон: підкіркові центри - території нюху.

Анатомо-фізіологічні особливості носа у дітей. V новонари" дженого і дитини першого року життя носові ходи вузькі, хоани нек дикого розміру. У зв'язку з цим навіть незначне набрякання слизок оболонки носа призводить до значних порушень дихальної функції.

Перехід на ротове дихання в новонародженого утруднений або неможливий у зв'язку з наступними причинами'

І) не вироблений ще умовний рефлекс переходу на ротове ди­хання при обструкції носа;

2) маса язика відносно велика, він майже цілком заповнює порів­няно невелику порожнину рота;

3) більш високе розташування гортані, ніж у дорослих, через що надгортанник стоїть на шляху повітря, яке вдихається через рот. Рух миготливого епітелію в маленьких дітей уповільнений. У зв'язку з цим під впливом несприятливих чинників рух війок іноді паралізується, що призводить до синобронхіального та інших па­тологічних синдромів.

Кровопостачання порожнини носа. Артерії носової порожнини є гілками внутрішніх і зовнішніх сонних артерій. Головною артерією носової порожнини е клиновиднопіднебінна, яка відходить від внутрішньо щелепної артерії. У ніс вона вступає і дає гілки до латеральної стінки порожнини носа, носової перегородки, до всіх біляносових пазух. У кровопостачанні носа беруть участь передні і задні ґратчасті артерії.

Відтік венозної крові відбувається в передню лицьову і в очноямкову вену.

Заслуговує уваги ділянка слизової оболонки в передньонижньому відділі перегородки носа, який відрізняється багатою артеріальною і особливо потужною венозною мережею розширених судин. Артерії, що постачають кров до цієї ділянки, переходять тут безпосередньо у венозну мережу. Кіссельбахове місце є найбільш частою (90%) локалізацією носових кровотеч, які неодноразово повторюються. На думку Киссельбаха, це пов'язано з тим, що в цій області:

• кавернозна тканина з слаборозвиненою гладкою мускула­турою судин;

• слизова оболонка більш щільно прилягає до охрястя і не має змоги розтягуватись так, як у інших ділянках перегородки.

За іншими даними, причиною розриву судин при легких меха­нічних травмах є незначна товщина слизової оболонки в розглянутій області.

Лімфа з передніх відділів носової порожнини і зовнішнього но­са поступає в підщелепні лімфовузли, із задніх відділів порожнини носа і носоглотки - у глибокі шийні лімфовузли.

Іннервація носової порожнини. Чутливим нервом є трій­частий - його перша і Друга гілки.Периферичні гілки трійчастого нерва, які йдуть до порожнини носа, ока, зубів, твердої мозкової оболонки, анастомозують між собою, заі дяки чому можлива іррадіація чутливих подразнень з порожнії ни носа до зазначених органів. І

Вегетативна іннервація (секреторна, судинна) здійснюється в верхнього шийного симпатичного вузла, післягангліонарні волока я»азго проникають у порожнину носа в складі другої гілки трійчастоп нерва, і гілками нерва крилоподібного каналу, що має у своєму складі симпатичні і парасимпатичні волокна. |

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]