Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BS_1-153.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

150.Форми фінансування бюджету, їхня характеристика.

Фінанс. Бюджету ― це надходження та витрати у зв’язку зі зміною обсягу боргу, а також зміною залишку готівкових коштів за бюджетом, які використовуються дл покриття різниці між доходами і видатками бюджету.

Форми фін.б :

1.боргове ―шляхом внутрішньої чи зовнішньої позики спричиняє утворення і збільш держ боргу, а це в свою чергу

посилює диференціацію доходів населення; знижує стимули розвитку виробництва; сприяє передачі створеного продукту за кордон;знижує міжнародний авторитет країни; посилює непевність населення щодо майбутнього; загрожує економічній безпеці країни;

2.монетарне(емісія) часто-густо виникає сеньорам - дохід держави від друкування грошей. Він є наслідком перевищення темпами зростання грошової маси темпів збільшення реального внутрішнього валового продукту, що призводить до підвищення середнього рівня цін. В умовах підвищення рівня інфляції виникає иефект Танзі" - свідоме протермінування платниками податків податкових відрахувань до ДБ. За час такого затягування гроші знецінюються, в результаті чого виграє платник податку, а дефіцит державного бюджету зростає.

Може не супроводжуватись емісією готівки, а здійснюватись у вигляді розширення кредитів центрального банку підприємствам за пільговими ставками або у формі відтермінування платежів. Ця форма має негативний вплив на платіжний баланс, оскільки збільшується пропозиція грошей. Породжує збільшення попиту на вітчизняні та імпортні товари, різні фінансові активи, що призводить до зростання цін і підвищення рівня інфляції. ;

3.за рахунок продажу активів(є тимчасовою формою).

151.Функціональна класифікація видатків бюджету, її характеристика.

Видатки бюджету – це кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком: -коштів на погашення боргу -надання кредитів з бюджету -Розміщення бюджетних коштів на депозитах -придбання цінних паперів -повернення надміру сплачених до бюджету сум податків і зборів та інших доходів бюджету, проведення їх бюджетного відшкодування.

Функціональний поділ видатків дає змогу виявити пропорції у розподілі бюджетних коштів, змінювати ті пропорції з метою необхідних зрушень у галузевій структурі суспільного виробництва, допомагає відслідковувати і аналізувати динаміку зміни державних видатків різного функціонального призначення та спрогнозувати видатки на наст рік. Має такі рівні деталізації: розділи (в них визначаються видатки бедж на здійснення загальнодерж ф-цій); підрозділи та групи (в них конкретизується спрямування бюджетних коштів на здійсн держ функцій).

10 Основних груп функт класиф:

1.загальнодержавні ф-ції; 2.оборона; 3.громадський порядок, безпека та судова влада; 4.економічна діяльність; 5.охорона навколишн прир середов;6.житлово‑комунальн господарство; 7.охорона здоров’я;8.духовний та фіз. Розвиток;9.освіта;10.соц захист та соц. Забезп.

Функції, що виконуються державою, можна розділити на 4 категорії:

І. Державні послуги загального призначення. 1). державне управління; 2). судова влада; 3) міжнародна діяльність; 4) фундаментальні дослідження і сприяння науково-технічному прогресу; 5) національна оборона;6). правоохоронна діяльність; 7) забезпечення безпеки держави .

//. Суспільні та соціальні послуги.

1). освіта;2) охорона здоров'я; 3). соціальний захист та соціальне забезпечення;4) житлово-комунальне господарство; 5) культура та мистецтво;6) засоби масової інформації; 7). фізична культура і спорт.

/// Державні послуги, пов 'язані з економічною діяльністю.

1) промисловість та енергетику;2) будівництво;3) сільське господарство: 4) лісове господарство, рибальство, мисливство:

5) транспорт;6) зв'язок ,7) шляхове господарство, телекомунікації та інформатика ;8) послуги, пов'язані з економічною

IV. Обслуговування державного боргу.

1) видатки з обслуговування внутрішнього і зовнішнього державного боргу ;

2) видатки з резервних фондів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]